Çift tavadan oluşan modellerin her iki tarafı da ocak üzerinde kullanılabilmektedir. Özellikle kilitli olanlarda sadece tavaya biraz yağ ekleyip balıkları dizmeniz ve her iki tarafını da nar gibi kızarana kadar ocak üzerinde pişirmeniz yeterlidir.
Tavada balığın bir yüzü, kalınlığına göre değişse de, 3-6 dakika, diğer yüzü de 2-4 dakika arasında pişirilmelidir.
Hangi tavada hangi balığın pişirilebileceği de merak edilen sorulardan bir diğeridir. Balık tavaları genellikle hamsi, barbun ve sardalye gibi küçük balıklar için kullanılır. Somon ve lüfer gibi büyük balıklar ise genellikle gril tavaları ile pişirilir.
Balıkların üzerine de biraz zeytinyağı gezdirin. Tavanın kapağını kapatmadan, yüksek ateş üzerinde balıkları 3-4 dakika pişirin.
İlgili 17 soru bulundu
Izgarada ya da tavada balık pişirirken yağın ya da tavanın yeterli ısıda olmaması balık etinin yapışmasına neden olacaktır. Balığın yapışmasını önlemek için pişirmeden önce kullanacağımız ortamın yani ızgaranın, fırının, tavanın ve yağının ısınması çok önemli.
Ağzının tadını bilenler bu sorunun cevabını da bilirler. Eğer yağlı karadeniz hamsi ise, fırında yenir. Fazla yağlı değilse tavada yenir. Tabi aynı zamanda bu bir tercih meselesidir.
Kapaklı tavaları kullanamam diyorsanız; çift taraflı ve kilitli pratik tavaları alabilirsiniz. Genellikle balık tavalarında olması gereken özellikleri, listemizde hatırlatalım. Balığın yanmadan ve yapışmadan pişmesi için tavanın granit, döküm ya da teflon olması önerilir.
Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır.
Bu tür tavalar buğulama yapmak için bile kullanılabilirler. Eğer arzu ederseniz kapaklı balık tavasını balıkları kapak yardımıyla ters çevirip, yeniden tavaya aktararak da kullanabilirsiniz. Balık tavalarında daha çok küçük balıklar kızartılır, spatulayla müdahale gerektirmediği için de dağılmadan pişirilebilirler.
Granit mutfak eşyaları, yanmaz ve yapışmaz özelliğe sahip olduğu için sadece balığın kendi yağı ile pişirim mümkünüdür. Ayrıca bu balık tavası modeli, kalın olduğu için ısıyı balığa dengeli bir biçimde iletir.
Ocakta et pişirmek için mutlaka döküm ızgara tava kullanın. Teflon tavalarla aynı lezzeti yakalamanız mümkün olmaz. Döküm ızgaranızı önce ocağa alıp 10-15 dk kızdırın. Elinizi tavanın biraz üzerinde tuttuğunuzda birkaç saniye ancak dayanabiliyorsanız tavanız ısınmış demektir.
Balık, ızgara, kızartma, sığ kızartma, fırında, rosto ve sote yöntemleriyle pişirilebilir. Izgara: İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır. 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp bekletilirse daha lezzetli olur. Pişirirken çatlamaması için ise iki yanı bıçakla çizilir.
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Başlıca balık pişirme teknikleri; kızartma, ızgara, buğulama, haşlama, buharda, fırında ya da güveçte pişirmedir.
Tavada sıvı yağı kızdırın. Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin. Alt tarafları kızardıktan sonra bir başka tava ile ters yüz edin ve diğer tarafını pişirin.
Izgarada balık pişirecekseniz çipura ve palamut gibi yağlı ve iri balıkları tercih etmelisiniz. Kızgın yağda kızartmak için küçük balıklar çok daha uygundur. İstavrit, hamsi, sardalya, barbun gibi balıkları kızgın yağda pişirebilirsiniz.
Eğer balıklarınızı kızartmak istiyorsanız mutlaka fındık yağı kullanın. Çünkü fındık yağı diğer yağlara göre ısıya daha dayanıklıdır ve geç yanar. Tereyağı, zeytinyağı en hızlı yanan yağlar olduğu için balık kızartmada bu yağlar kullanılmamalıdır.
Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler. Ayrıca bu karbonatlı suyu pişirme işleminden sonra tavayı yıkamak için de kullanabilirsiniz. Tavanızda balık kokusundan eser kalmaz.
Az zeytinyağı gezdirip, üzerine soğan, domates, kapya biberi, limon dilimleri ve maydanozu yerleştirip, aralarına ve altına defne yapraklarını koyuyoruz. Biraz daha tuzlayıp zeytinyağı gezdirip, kağıdı kapatıyoruz. 200 derecelik önceden ısıttığımız fırında, yaklaşık 20 dk pişirip servis edebilirsiniz.
Kuru olduklarına emin olduktan sonra bir tabağa alınıp üzerlerine tuz ve mısır unu serpilir. 1 kilo hamsiye ne kadar tuz atılır? Bir çay kaşığı ve daha azı yetecektir.
İri halka şeklinde doğradığınız soğanları fırın kabına yerleştirin ve karabiber serpin. Hamsileri yan yana sıralayıp üstüne yine halka şeklinde doğranmış domatesleri yerleştirin. Limon suyu, zeytinyağı ve karabiberi çırpıp balıkların üzerine dökün. 175 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri