Balık tutarken kullanılan malzemeler aşağıdaki gibidir. Bunlar; Olta kamışı, yemler, olta misinası, misina makası, olta iğnesi, şamandıra ve tercihe göre ağ, olta, zıpkın ve de kayık gerekli olmaktadır.
Zıpkın, olta ve ağ gibi çeşitli malzemelerle balık tutmak mümkündür. Bu malzemelerle balık tutmak için yem, gerekli bir unsurdur. Ancak zıpkın ile balıkçılıkta yem gerekmez. Bu sebeple malzeme alışverişinden önce yönteme karar vermeniz gerekir.
Olta; genel anlamıyla iğne, beden ve yardımcı malzemelerin bir araya getirilmesiyle hazırlanan ve balık tutmaya yarayan düzenek.
Doğru yem ve avlanma tekniği seçildikten sonra sessiz olmak, balığı korkutacak hareketlerden kaçınmak gerekir. Ayrıca sabırlı olmak ve yeterince beklemek gerekir. İyi bir atış tekniği kullanmak ve doğru yere yem atmak oldukça önemlidir. Balık aşırması durumunda anında tepki vermek için kontrolü elden bırakmayın.
Ekmek içi ile hangi balık tutulur? Ekmek içi ile sardalya, sazan, uskumru ve istavrit gibi balıklar tutulur.
İlgili 38 soru bulundu
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Olta iğnesi, olta balıkçılığında kullanılan, soru işareti (?) biçiminde ucu çengelli basit bir malzeme. Olta balıkçılığı daha çok hobi olarak yapılır. Olta ile balık avlama ya kıyılardaki kayalıklarda ya da açık denizlerde tekne üzerinde yapılır.
Olta zili, balık avcılarının balık ısırmasını belirtmek için kullanılan bir çıngıraktır.
En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur. Levreğin en fazla av verdiği saatler güneş çıkana kadar gün ağarırken ve güneş batışından hemen sonradır.
Öğlen avlayacağınız balıklar size fazla efor harcatabilir. Mevsimsel olarak balık avı için bir zaman verecek olursak eğer İlkbahar aylarında saat sabah 09:00 ile 13:00 arası uygun olacaktır. Yaz aylarında ise sabaha doğru 04:30 ile 09:00 arası sizin için en verimli geçen bir av olacaktır.
Gece avında rapala yerine canlı yem tercih edilmelidir.
Balıklar genelde yağlı eti severler bu yüzden yemlik balıklar sardalya gibi yağlı balıklardan seçilir. Bunun için benim tavsiyem tavuğun butlarını kullanmanız. Tavuğun göğüs eti de iş görüyor ancak yağsız olduğu için tavuk butu balık yakalama konusunda daha başarılı sonuçlar verir.
Balıklar, taze besinleri daha çok severler. Özellikle hızlı ve sağlıklı büyümeleri bakımdan da taze olması önemlidir. Ayrıca balıkların en sevdiği besinler karides ve solucan olmaktadır. Bu besinlerin ara sıra kuru yem yerine verilmesi önemlidir.
Piyasada çok ucuza bulabileceğiniz salam, sucuk, sosis gibi malzemeler büyük bir rahatlıkla kullanılan malzemelerdir.
Olta Seti Nedir? Misina, makara, kanca, olta, olta kurşunu, kamış, hazır yem ya da çapari gibi pek çok aracın bir arada sunulduğu olta setleri; balık tutmayı pratik hale getiren ürünlerdir.
Kıyı balıkçılığı yapanların mümkün oldukça uzun kamışları tercih etmeleri, balık tutma alanını genişleteceğinden daha verimli olur. Tekne balıkçılığı için ise kısa kamışlar daha uygundur. - Olta kamışının tasarımı kullanıcıların dikkat etmesi gereken önemli özellikler arasında yer alır.
Bir tekneye sahipseniz tek parça halindeki olta kamışları tercih edebilirsiniz. Açık denizlerde kullanılacak olta kamışları yüksek mukavemete sahip olmalıdır. Akıntı olan bölgelerde 250 gram kurşun atar modelleri kullanabilirsiniz. Çıkrıklı olta kamışları da derin sularda büyük balıklar avlamak için uygun olacaktır.
Atar değeri ise, olta kamışının atılma aşamasında üzerinde mevcut olan yemin ve kurşunun olması gerektiği ağırlığı belirleyen bir özelliktir. Minimum ve maksimum değerlerde belirtilmektedir. Çeker ise, olta kamışının sağlam ve güçlü şekilde çekebileceği ağırlık oranını ortaya koyar.
Toprak solucanı, hamur yemler, mürekkep balığı, balık ciğeri, deniz kabukları, sardalye, mamun, teke, akyem, madya ve kurt ise kullanılan diğer yem çeşitleridir.
Fakat en sağlıklısı fırdöndülü kurşun kullanmak olacaktır. Olta kurşunları, balık avında yemimizin ve olta takımı düzeneğimizin suya batmasını sağlar. Kurşun en ağır metallerden birisidir.
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit ve kefal balıkları tutulabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya ve torik gibi balıklar tutulabilir. Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
Kıyıdan yemli deniz balığı avı : Karagöz, Çupra, İzmarit vb. balıkları avlayacaksanız 30-80gr civarında atarı olan ucu balık vurduğunda hissedebileceğiniz oranda hassas olan boyu 270-330m arasında olan teleskopik kamışları ve 2 parçalı kamışları tercih etmelisiniz.
İç sularda av yasağı, 15 Mart 2022 tarihi itibari ile başlayacaktır. 5/1 ve 5/2 Numaralı Ticari ve Amatör Avcılığı Düzenleyen Tebliğlere göre; iç sularımızda 15 Mart-15 Haziran tarihleri arasında Sazangiller, Kadife, Şiraz ve Yayın balığı avcılığı yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri