Düzlükte tam gaz giderken pilotlara yaklaşık olarak 0 ile 1 G kuvveti arasında yük binerken düzlük sonu frenlemelerde ve yüksek hızlı virajlarda 5.5-6 G kuvvetine kadar çıkabilmektedir. Bu kuvvetler Formula 1 pilotlarının boyun kasları başta olmak üzere core(çekirdek) kasları ve göğüs kaslarını da etkiler.
Ani hız değişimi ile yaşanabilecek manevralar karşısında, maruz kalınan ivmenin yerçekimi cinsinden ifadesine G kuvveti denir. Özellikle yüksek hızlar ile beraber pilotların maruz kaldığı bir kuvvet olarak da ifade etmek mümkün.
Formula 1'de araç içerisinde yüksek sıcaklığa ve G kuvvetine maruz kalan pilotlar, yarış içerisinde ortalama 3-5 kilo kaybı yaşarlar.
İnsan vücudu normal şartlarda bilincini yitirmeden ortalama 5 G kuvvetine kadar dayanabilmektedir. Yüksek performanslı uçaklar yüksek hızlarda yaptıkları ani ve seri manevralarla 9 G kuvvetine kadar bir baskı yaratabilmektedir.
Yüksek hızlar ve zorlu virajlar nedeniyle pilotlar 5g'yi aşan kuvvetlere maruz kalıyorlar ve kokpit ısısı 70 santigrat dereceye kadar çıkabiliyor. Bu nedenle pilotlar her yarışta litrelerce sıvı kaybediyor ve saatte yaklaşık 1000 kalori yakıyorlar ki bu da maraton seviyesinde bir efor gerektiriyor.
İlgili 21 soru bulundu
Özellikle uçaklarda duyduğumuz bu terim F1 yarışlarında da bulunmaktadır. Aşırı hız ve basınç sebebiyle F1 pilotları çok ciddi ölçülerde G kuvvetine maruz kalıyorlar. Bu durum onların kilo vermesine sebep oluyor. G kuvvetinin yükselmesi demek, bir kişinin o kabin içerisinde bayılması demektir.
Şampiyona ise, Formula 1'in 2030'a kadar sıfır karbonlu olma hedefine yardımcı olması için, bu motorun %100 sürdürülebilir 'drop-in yakıt' olacak şekilde tasarlanmasını istiyor. Formula 1 2022'de, %90'ı fosil yakıt %10'u ise etanol olan E10 yakıtını kullanmaya başlayacak.
F-16 tam yüklü olarak yaklaşık 9g'ye dayanabilir (hava yer görevlerinde azami 5.5g).
Uçakları kullanan kişiler ilk olarak bir eğitim almalı. Zor süreçlerden geçiren eğitim de en önemlisi G kuvveti'dir. En yükseği 9G olan sınırda, Ortalama pilot 80 kiloysa 720 kilo ağırlığa dayanmasıdır. Savaş uçakları, bir yeri bombalamak, gözetlemek ve korumak için kullanılabilir.
Dünya'nın yerçekiminden kaynaklanan G kuvveti ile pilot adayları önce bu merkezde karşılaşıyor. G-suit giymiş bir pilot maksimum 9G kuvvete dayanabiliyor. Uçaklar ise maksimum 12G kuvvetine dayanabilecek şekilde tasarlanıyor ve üretiliyorlar.
F1 araçları 0'dan 100 km/s'e 2.6 saniyede çıkabiliyor. 0'dan 300 km/s hıza ise sadece 10.6 saniyede çıkıyor.
14. Araçların ulaştığı en yüksek hız 375 kilometre. Bu hıza sadece İtalya'da bulunan Monza pistinde ulaşılabiliyor.
Gerçek bir F1 aracı
Mevcut döviz kuruyla 143 milyon avroya tekabül ediyor. F1 aracının bazı parçalarının değerini yaklaşık olarak tahmin edebiliyoruz. Karmaşık bir teknolojiye sahip olan direksiyon simidi 50.000 avroya, bir kanat seti (ön ve arka) ise yaklaşık 200.000 avroya geliyor.
Bu sorunun cevabı, kuvvete ne kadar uzun süre maruz kalındığına bağlı olarak değişir. Bir insanın yumuşak dokuları önemli bir zarar görmeden kısa bir süreliğine, örneğin bir kaza sırasında, yüzlerce g'ye maruz kalabilirken bir dakikadan uzun bir süre 16 g'ye maruz kalmak ise ölümcül olabilir.
G Kuvvetinin hesaplanması için dünyanın kütle çekim kuvveti kullanılır. Temel olarak 1 G aslında 9,8 m/s'lik bir hıza denk gelir. Saniyede 9,8 metre hızla hareket edildiğinde 1 G kuvvete maruz kalınmış demektir.
Normal şartlarda insanların maruz kaldığı g kuvveti 1 G'dir. 70 kg.lik ağırlığa sahip bir insanın hissettiği G kuvveti 70 kg.dır. Eğer G kuvveti 2'ye çıkarsa hissedilen ağırlık 140 kg'ye çıkar.
Pilotlar ile astronotla ise 9G kuvvetine kadar deneyimler yapılmaktadır. Bunların yapılmasının sebebi ise pilot ve astronotları ani basınç değişimlerine hazırlamaktır. Örneğin pilotlar ani bir manevra yaparlar ise bu durumu kendi ağırlıklarının 9 katı kadar hissetmektedirler. Buna pozitif G adı verilir.
Megapat. F16 pilotları Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı olarak çalışır ve askeri rütbe sistemi vardır. (Üsteğmen, Başçavuş gibi.) Askerler, özel harekatçılar, özel kuvvetçiler ve TEM personelleri sivil hayatta silah taşıma yetkisine sahip.
Genelde yapılan ani kalkış ve manevralardan dolayı oluşan G kuvvetinden etkilenirler. Çok büyük manevralar yapılmadığı içinde 2G gibi bir kuvvet uygulanmaz. Normalde ise uçak kalkarken öylesine şiddetli bir manevra yapar ki bu da bir kuvvet yaratır. Dolayısıyla o anda üstümüze 1.3-1.5G gibi bir kuvvet uygulanır.
Şirketin başka bir F-35 test pilotu olan Monessa ''G-kuvvetlerine'' değindi. Lockheed'e katılmadan önce ABD Hava Kuvvetleri'nde görev yapan Balzhiser, ortalama bir Roller Coaster'ın yaklaşık üç ila dört "G-kuvveti" çektiğini söyledi.
Arabanız, havanın ve yerin uyguladığı direnç kuvvetlerinin bileşeni yönünde g-kuvveti üretmektedir. Ancak yörüngedeki bir uzay aracındaki astronot sadece motorları çalıştırdığında, koltuğunun kendisine ürettiği direnç sebebiyle g-kuvvetine maruz kalır, diğer durumlarda g kuvveti oluşmaz, yani ağırlıksızdır.
F-35C: 1.138 km (615 deniz mili)
Formula 1' de kullanılan motorlar önceleri V tipi 3 litre, 10 silindirli ve dakikada 19.000 döngüde 900 beygir güç üretirlerken, 2006 yılı için yapılan kural değişiklikleri neticesinde artık V tipi 2,4 litre, 8 silindir ve dakikada 18.000 döngüyle 700 - 750 beygir güç üretmektedir.
Yarış esnasında genellikle otomatik vites sürüş tercih ediliyor. Vites kutusunun ilginç özelliklerinden biri de vites değişimi sırasında aracın hızının kesilmemesi için gaz pedalından ayak çekilmez ve aracın vites değişikliği hız kesintisiz olarak gerçekleşir.
Formula 1 otomobillerinde 1.6 litre hacminde çift turbolu V6 motor bulunur. Motorun devir çevirme limiti 15.000 rpm'dir. Silindir başına 4 valf olmak üzere 24 valf bulunur. Yakıt akış limiti ise 100kg/h olarak sınırlandırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri