Balık yağında bulunan omega-3 yağ asitleri beyin fonksiyonu ve gelişiminde önemli rol oynar.
Beyin Gelişimi İçin “DHA” Oranı Yüksek Olan Balık Yağı İçmek Gerekiyor. Kendinizin veya çocuğunuzun hafıza, zeka ve konsantrasyonunu önemsiyorsanız, birinci sıraya “DHA”miktarı yüksek olan “BALIK YAĞI”nı koymalısınız. Balık yağının içindeki DHA (docosahexaenoic acid) beyni geliştiren çok önemli bir yağ asitidir.
Tüm yaş evrelerindeki ortak nokta, çocukların zeki olması ve zihinsel gelişimleri için yiyeceklerle alınan zengin Omega-3 içeren gıdalar, özellikle DHA açısından zengin balık (Norveç Somonu, Tuna balığı gibi) veya yüksek DHA'lı balık yağı takviyesi alınmasıdır.
Balık Yağı Hafızayı Güçlendirir mi? Balık yağı takviyesi, hafif bilişsel bozukluklar ile yaşa bağlı bilişsel gerileme konusunda olumlu sonuçlar verebilir. Ancak balık yağının Alzheimer gibi şiddetli hafıza problemlerini düzelttiğine dair bir çalışma bulunmamaktadır.
Omega 3 yağ asitleri, sinir hücreleri arasındaki elektrik sinyalini teşvik ederek beynin daha iyi ve hızlı şekilde iletişim kurmasını sağlar. Ayrıca zihinsel konsantrasyonu ve hafızayı iyileştirmeye yardımcı olur.
İlgili 30 soru bulundu
Kırmızı meyveler, E ve D vitamini, ananas, havuç, yeşil çay, bitter çikolata, kırmızı ve beyaz et, ceviz ve balık tüketimi hafızanızı güçlendirmeye yetiyor. Sıralanan besinlerin tüketiminin yanı sıra; ilgili besinleri tüketme sıklığınız ve tüketim miktarınız da büyük önem taşıyor.
Beyinde bulunan yağların yüzde 20'sinin DHA denilen Omega-3'lerden oluştuğunu dile getiren Somer, şunları kaydetti: "Omega-3 beyinde sinir iletilerinde çok önemli olan bir yağ asidi. Dolayısıyla eksikliğinde, zeka gelişiminde ya da kavrama yeteneğinde gerilik ortaya çıkıyor.
Omega 3 yağ asitleri özellikle DHA'nın beyin hücreleri arasındaki iletişimi artırıyor. Bu özelliği sayesinde unutkanlık, bunama ve diğer nörolojik sorun ile hastalıklara karşı koruyucu olabiliyor ve hafızayı güçlendiriyor.
“Beyin/bellek ve göz sağlığı” söz konusu olduğunda DHA ön plana geçiyor. “Kalp/damar sağlığı ve pıhtılaşma sistemi” söz konusu olunca da EPA favori gösteriliyor.
Çocuklarda balık yağı kullanımına 1 yaş itibari ile başlanabilir. Bir yaş olarak belirlenmesinin sebebi daha küçük yaşta kullanımında takviyede bulunan bir ürüne karşı alerji gelişme ihtimalidir. O yüzden çocukta gelişim geriliği görülüyorsa ve doktor gerekli görürse daha küçük aylarda başlatabilir.
Ton balığı, ihtiyaç duyulan mineraller ve vitaminlerin yanı sıra içeriğindeki sağlıklı yağlar ile birlikte çocuklar için beyin gelişiminde önemli bir gelişim göstermesini sağlıyor. Bu sayede çocukların okul dönemlerinde büyük bir fayda sağlayan ton balığı, zeka gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Prof.Dr.
Epidemiyolojik çalışmalarda, iki omega-3 yağ asidi olan EPA ve DHA içeren yağlı balık tüketen hamile kadınlar ve bebekleri ile büyüme çağında olan çocukların bilişsel gelişimini iyileştirdiği belirlenmiştir. Omega-3 yağ asitleri aynı zamanda gözleri, beyni ve zekayı desteklemektedir.
Bazı insanlar etkileri hemen hissederken, diğerleri için birkaç hafta veya ay gerekli olabilir. Omega 3 takviyesi almak, sağlık durumunu iyileştirmek için bir sihirli değnek değildir, ancak düzenli olarak tüketildiğinde sağlıklı yaşam tarzı için önemli bir unsurdur.
Balık içerdiği protein ve amino asitlerle de, beyin tabakasının ihtiyacı olan sıvıyı karşılayarak hafızayı güçlendirmektedir. Balık yemek, ayrıca yoğun stres altında daha hızlı düşünmeye yardımcı olmaktadır.
Cevizin yapısındaki bazı biyoaktif bileşiklerin, beyin hücrelerine koruyucu etki gösterir. Hafızayı güçlendirici özelliği vardır. Zeka gelişimine katkıda bulunur. İçinde yüksek oranda çoklu doymamış yağ asidi bulunduran ceviz, çocukların beyin gelişimini destekler.
Kapağı açılan sıvı bir balık yağının en fazla 90 gün içinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Belgin Efe, Omega-3'ün fazla alınmasının ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini bildirdi. Bu konuda uyarılarda bulunan Efe, "Omega-3'ün fazlasının, özellikle hasta kan sulandırıcı da alıyorsa, beyin kanamalarına ve beyin kanaması nedeniyle meydana gelen felce yol açabileceğini de unutulmaması gerekiyor.
Omega 3'ün Faydaları
Beynin yaklaşık yüzde 60'ı yağdan, bunun da büyük çoğunluğu omega 3 yağ asitlerinden oluşur. Bu sebeple omega 3 beyin fonksiyonları için önemlidir. Araştırmalar omega 3'ün bazı ruhsal bozuklukların görülme riskini azaltabileceğini göstermektedir.
Kişide unutkanlığa sebep olan en büyük etkenlerden biri Omega 3 eksikliğidir. Bu yüzden balık gibi omega 3 bakımından zengin içerikli besinler tüketmek unutkanlık için faydalı olacaktır. Haftada en az 2-3 kez balık tüketmek unutkanlığı önlemek adına oldukça etkili olacaktır.
1 – Beyin gelişimi ve sağlığını destekleyen gıdaları tüketin
Muz ve kuru baklagiller: B vitamini içeren muz, kuru baklagiller, et, balık, yağsız süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi önemlidir. Hafıza ve zeka gelişimi bakımından B vitamini önemli bir yer tutmaktadır.
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri