Balık zehirlenmesine iyi gelen yiyecekler elma, muz, limon ve haşlama sebzeler olabilir. Zehirlenmeden dolayı yorulan midenizi çorba ve sulu gıdalar ile rahatlatmanız tavsiye edilir.
Mesela meyve. Balıktan sonra ne yenmemelidir? Sorusuna ilk cevap meyvedir. Balığın ardından en az iki saat geçtikten sonra yenilebilir.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin.
Sütlü tatlılar balığın bayat olması ihtimaline karşı tüketilmezken şerbetli tatlılar yüksek şeker oranıyla mideye rahatsızlık vermeye devam edeceği için tercih edilmiyor. İşte bu noktada en ideal tatlı olarak helva devreye giriyor ve balık yedikten sonra yaşanan kan şekeri düşüklüğüne çare oluyor.
İlgili 44 soru bulundu
Balıkta yoğun fosfor bulunur. Balık tüketiminden sonra da mide asitlerinin dengesi bozuluyor ve yorgunluk gibi etki bırakıyor. Yorgunluğun nedeni de kan şekerinin düşmesi olarak bilinir. Bu nedenle balık yemeklerinden sonra tercih edilecek en hafif tatlı helva oluyor.
Özellikle balıktan vücudumuza geçme ihtimali yüksek olan zararlı ağır metallerin balıktan sonra yenen tahin helvası ya da tahin pekmez karışımı içindeki tahin tarafından emilerek, sağlığımıza zarar vermeden dışarı atılmasını sağlar.
Kan Şekerini Yükseltir!
Bu mineralleri aynı anda almak ise sindirim sisteminde bazı rahatsızlıklara yol açabiliyor. Balık yedikten sonra çoğu zaman halsizlik, mide bulant sı ve şişkinlik hissedebiliyoruz. Bununla birlikte kan şekerimiz de düşüyor. İşte tam da bu yüzden, balıktan sonra tatlı yemek gerekiyor.
Balıklar, deniz ve tatlı sularda yaşadığı için böcek lavraları ve küçük balıkları yiyerek yaşama tutunurlar. Ancak yeşil bitkiler, yosun ve salyangozlar da balıkların yediği besinler arasındadır. Balıklar için üretilen yemler de bu canlıların kurutulmasıyla elde edilir.
Balığın yanında tüketilecek içecekleri alkollü ve alkolsüz içecekler olarak ikiye ayırabiliriz. Alkollü içecekler içerisinde rakı, şarap çeşitleri, bira gibi. Alkolsüz içecekler arasında kola, şalgam, meşrubat, su, sade maden suyu gibi.
Balığın üstüne limon sıkılmaz. Limon, omega-3 ile etkileşime girdiğinde onu bozar, etkisini yitirmesine neden olur.”
* Sarımsak-balık
Kolesterolü düşüren balık yağı ile kalbi koruyan Sarımsak bir araya gelince enfeksiyon giderici etki gösteriyor.
Balık zehirlenmesine iyi gelen yiyecekler elma, muz, limon ve haşlama sebzeler olabilir. Zehirlenmeden dolayı yorulan midenizi çorba ve sulu gıdalar ile rahatlatmanız tavsiye edilir.
Balığın üstüne limon sıkılmaz. Limon, omega-3 ile etkileşime girdiğinde onu bozar, etkisini yitirmesine neden olur.
Balık ile kavun ya da balık ile incir birlikte ya da birbirinin peşinden yenmez. Çünkü abraş, bahak ve baras denilen ciddi hastalıklara neden olur.
Balık yemek, vücut direncini arttırır, enfeksiyonlara karşı korur, kolesterolü düşürür, kalp damar sistemini destekler, beyin ve hücrelerin gelişimine katkıda bulunur, yaşlanmayı geciktirir, depresyona karşı mutluluk duygusunu artırır.
Bazı meyve ve sebzeler balıklarımıza çiğ olarak verilebilir. Ancak çoğu sebzeyi balıklarımıza vermeden önce haşlamamız gerekir. Genellikle çiğ olarak servis edilmeye uygun olan meyve ve sebzeler muz, kabak, armut, elma, havuç, patates ve tatlı patateslerdir.
Balıkların beslenmesi için günde 2 ya da 3 kez yem atmanız yeterli olacaktır. Sabah ve akşam yem atmanız en ideali ve sağlıklısıdır. Ancak yavru balıklar varsa, azar azar ve günde 3-4 defa beslenmesi gerekmektedir.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Düzenli balık tüketimi, ölümcül kalp hastalıklarına yakalanma riskini %36 oranında azaltır. Bunun yanında depresyon, yüksek tansiyon, bazı romatizmalar, inme (felç) ve bazı kanser türleri üzerinde olumlu etkileri vardır.
Triptofan içeriği yüksek olan besinler, uyku hormonu ve serotonin üretimini etkileyerek uykunuzun gelmesine neden olabilir. Peynir, balık, yumurta, tofu ve ıspanak, triptofan bakımından zengin besinlerdir.
Birlikte tüketilmemesi gereken gıdaların arasında sırada tavuk var. Tavuk ile birlikte yenmemesi gerekenler arasında; balık, yoğurt, yumurta, yaş peynir ve süt bulunuyor.
Pişmiş balığın buzdolabında saklama süresi maksimum 1 ya da 2 gündür. Daha uzun süre buzdolabında pişmiş balığı muhafaza etmek hem balığın besin değerlerinin düşmesine sebep olur hem de gıda zehirlenmesine sebep olur. Bu nedenle pişmiş balık buzdolabı ortamında en fazla 1 – 2 gün dayanır.
Tahin, öğütülmüş susam tohumlarından elde ediliyor. Protein kaynağı olan bu besin genellikle kahvaltılarda pekmez ile birlikte tüketiliyor. Hafif laksatif ve idrar söktürücü özelliğinin yanı sıra A, B ve E vitaminlerince de zengin olduğunu belirten Diyetisyen Tutku Tüzün, tahinin faydalarını anlattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri