Havyarın siyah ve kırmızı olmak üzere iki ana çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler arasında siyahın açık renkli olup griye çalanları ve kırmızının koyu renkli olup kahve tonlarına benzeyenleri de mevcuttur. Siyah havyar dişi mersin balığından, kırmızı havyar ise somon balığından elde edilmektedir.
Seçkin Sofraların Misafiri Havyar
Hazar Denizi'nde yaşamını sürdüren dişi mersin balığı ve çiroz cinsi balıkların döllenmemiş yumurtaları en pahalı siyah renkli havyarlardır. Rengine, aromasına, olgunluğuna ve yapısına göre değer biçilen bu lüks yiyeceğin tadının yenildikçe daha da anlamlanacağı söylenir.
Kursak kısmı şişer ve bariz bir şekilde anlaşılır ağzının dolu olup olmadığı. Eğer daha önce hiç görmediysen google a ''ağzı dolu chiclid'' yazarsan resimlerin çoğu sarı prenses zaten yardımcı olacaktır sana. Ama ağzında yumurta yoksa büyük ihtimalle hastadır.
Bunlar özellikle Hazar Denizi'nde yaşayan mersin balığından ve bir mersin balığı türü olan çirozdan elde edilen yumurtalardır.
Yumurtadan çıkma, kemikli balıkların çoğunda baş üzerinde ya da ağız içinde bulunan özel bezlerin salgısıyla sağlanır. Enzim niteliğinde olan bu salgılar yumurta kapsülünü inceltir ya da eritir. Balık yumurtalarında döllenmeden larvaların çıkışına kadar geçen zaman kuluçka (inkübasyon) süresi olarak tanımlanır.
İlgili 41 soru bulundu
Balıklarda yumurta verimi birkaç adetten üç milyona kadar değişmektedir. Türlere göre değişir.
B12 vitamini bakımından zengindir. Havyar cilde faydaları açısından da tercih edilir. Kas ve kemik gelişimini desteklediği için özellikle sporcular sıklıkla tercih eder. Kronik yorgunluk durumlarında enerji verici olarak yenebilir.
İşte havyar hakkındaki bilgiler. Havyar; balık yumurtasına verilen genel bir isimdir. Her balığın yumurtası havyar olarak adlandırılsa da tüm havyarların yemek için kullanılması mümkün olmamaktadır. Havyarların çıkarılmış olduğu balığın kaliteleri ve çeşitleri farklı ve ayrı çeşitte olmaktadır.
Elmas adıyla bilinen yiyecek, soyu tükenmek üzere olan Beluga balığından elde edilir. Bu nedenle bu iri taneli yiyecek, bilinen değerli havyar çeşitleri arasında yer alır.
Mersin balığı yumurtasından elde edilen siyah havyarın kilosu 35,000 Dolar, yani güncel kurla yaklaşık 656.000 TL!
Yumurta dökerek ürerler. Solungaç kapaklarının kenarı beyaz olursa bu erkektir. Yumurtlamaya hazır olan dişinin karnı şişer, erkeğin solungaç kapaklarında noktalar çıkar. Yumurta döken dişinin ardından erkek spermlerini boşaltır.
Hamile kalmaları için yumurtaların döllenmesi gerekir. Yumurta oluştuktan sonra 3 haftalık bir kuluçka süreci başlar. Üç hafta sonunda 22-25 gün gibi bir sürede lepistesler yavrularını doğurur. Lepistes balığınızın içinde yavrular oluştukça sırtı siyah olmaya başlar.
Tobiko özellikle suşi yapımında tercih edilen bir havyar türüdür. Bu havyarın Japonca ismi ise uçan balık yumurtası şeklindedir.
Lüks bir deniz ürünü inceliği olarak bilinen havyar, farklı balık çeşitlerinin yumurtasıdır. En yaygın çeşitleri osetra, beluga, kaluga, sevruga, sterlet ve hackleback'tir. Havyarın rengi ve boyutu çeşide göre değişir. Tipik olarak, uçuk yeşilden siyaha kadar değişen renklerde küçük incilere benziyor.
Havyar Çeşitleri Nelerdir? İki farklı rengi olan havyar, siyah ve kırmızı olarak ikiye ayrılıyor. Kırmızı havyar somon balığından, siyah havyar ise dişi mersin balığından elde ediliyor. Hazar Denizi'nde yaşayan mersin balığı ve çirozlardan elde edilen havyar, en değerli siyah havyar çeşididir.
Sıcak balmumuna daldırılan kefal yumurtasının üzerinde oluşan kabuğun donmasını beklenir. Yeneceği zaman dilimlenir ve etrafındaki balmumu kabuğu atılır. Genelde limon ve zeytinyağı gezdirilerek tüketilen bottargaya, ekşi krema ve blini ekmeği iyi bir eşlikçi olabilir.
Botarga, balmumuyla kaplanarak daha uzun süre korunması sağlanır. Mumlu balık yumurtası (botarga) 45°'lik açıyla (verev) kesilerek sofralarda daha şık görünecektir. Kesildikten sonra balık yumurtasının üzerindeki balmumu ayıklanarak atılır. Balmumu yenmeye uygun değildir.
Mezgit havyar da bunlardan biridir. Ekonomik bir fiyata sahip olması ve aynı zamanda lezzeti nedeniyle sıklıkla sofralarda yerini alır. Mezgit havyarını mısır unu ile harmanladıktan sonra tavaya koyup üzerine de bir miktar tereyağı ekleyerek iyi bir sonuç elde edilir.
Geleneğimizde de güç, kuvvet, besin değeri ve keyif için tüketilen havyarı bugün farklı zamanlarda, farklı şekillerde tüketebiliyoruz. Balık yumurtası olmasından kaynaklı olarak havyarın en öne çıkan faydası, ciddi bir doğal protein deposu olmasıdır.
Kalp ve damar hastalıklarına sahip kişilerin sıklıkla tüketmesi gereken gıdalardan biri oluyor. Şeker içermemesi sayesinde diyabet rahatsızlığı olanlar da rahatlıkla tüketebiliyor. Sık sık unutkanlık problemi yaşayanlar için tüketilmesi önerilen deniz ürünleri arasında levrek havyarı yer alıyor.
Evde havyar tercih eden kişiler genelde kızartma şeklinde servis yapar. Öncelikle yarım kilo kadar havyar yıkanıp süzülür. Daha sonra rendelenmiş soğan, un, kıyılmış maydanoz, karabiber ve tuzla iyice karıştırılır. Kızgın yağ üzerine yemek kaşığı ile dökülerek önlü arkalı iyice kızartılır.
Çünkü havyar aslında dişi balık yumurtasıdır ve gastronomi alanında havyar her çeşit balık yumurtası için kullanılan bir terimdir. Ancak her balığın yumurtası aynı kalitede değildir bu nedenle havyarın da farklı çeşitleri bulunur.
Havyar sadece Mersin balığının yumurtasına verilen isim. Diğer balık yumurtaları için kullanılmaz işi bilenler arasında. En kaliteli ve büyük taneli olanı Beluga havyarı.
Üreyecek olan balıklar kanatları sayesinde birbirlerine sinyal göndermektedir. Üreme esnasında dişi balık yumurtalarını bırakır. Erkek balık ise bu yumurtaların üzerine spermlerini bırakmaktadır. Spermlerin bırakılmasının ardından yumurtaların döllenmesi gerçekleşmektedir.
Yumurtalar serin-nemli bir depoda saklanmalıdır. İdeal depolama ortamının sıcaklığı 12-13 santigrat derece ve rölatif rutubeti yüzde 75 olmalıdır. Yumurtaların dar ucu baş aşağı gelecek şekilde depolamaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri