Birçok insan et kavururken ya da farklı yöntemlerle pişirirken etin üzerine tuz atıyor. Böylelikle et o yumuşak dokusunu kaybederek sert bir hale geliyor. Mümkünse eti ocaktan almadan kısa bir süre önce en son aşamasındayken tuz atın.
Etin çabuk pişmesi için tuzunu et piştikten sonra ilave edin.
Kışlık, dolaba koyacağınız kavurmaların yumuşacık olması için ise tuzunu son anda ilave etmeye ve bolca yağ kullanmayı ihmal etmeyin. Etlerinizi önce güzelce soteleyin. Ardından yağlarla birlikte kavurun ve etler yumuşayıp yağlarla özdeşleşince tuzunu ilave edip ocaktan alın.
Tüm soğan, hem kokusunu hem de lezzetini ete verecektir. Et yemeklerinde tuz ve baharatlar en son eklenmelidir. Tuz eti sertleştirebilir ve suyunu çektirir. Etimizi harlı ateşte biraz kavurduktan sonra ocağın altını biraz kısıyoruz.
Etler yıkanır ve süzülür. Kuşbaşı doğranmış etler tencereye alınır. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz serpilir, 4 yemek kaşığı sıvı yağ konulur ve harlı ateşte suyunu salması beklenir.
İlgili 31 soru bulundu
Ete tabii ki de tuz atılır :) Fizikte osmoz kuralı der ki; tuz, içine giren her şeyin suyunu çeker. Bu fizik kuralından dolayı ızgara ya da tava yapılacak et tuzlanarak ocağa koyulduğunda, tuz etin üzerinde bir set oluşturarak etin suyunun çıkmasını engeller.
Etinizin yumuşacık olması için, eti pişirmeye başlamadan önce limon suyuna bulayıp bir süre bekletin. az bir miktar limon suyu etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Eti fırında pişiriyorsanız fırının sıcaklığını 180-200 derece arasında ayarlayın. Ete tuzu piştikten sonra ilave edin.
Nefis Kavurma Pişirmenin Püf Noktaları Dana kavurmanın yavaş yavaş uzun sürede kavrulması gerekir. Bu tarifte bol yağ kullanıldığı için az yağlı dana kuşbaşı kullanılmalıdır. Kavurma sadece etin kendi suyu ve yağında pişirilmeli, ilave su gerekmedikçe eklenmemelidir.
Kavurmanın sert olmasına yol açan büyük hatalardan biri de eti tam pişmeden tuzlamaktır. Pişmeden tuz atmak etinizin sertleşmesine sebep olur. Bu yüzden kavurmanız piştikten sonra hatta ocaktan almadan hemen önce tuzlarsanız etiniz yumuşaklığını korur.
en iyi sonuçlar için tuzu minimum bir saat önce atmak gerekir. zaman yoksa tavaya atarken son anda atmak gerekir.
Öncelikle etleri kuşbaşı şeklinde doğrayın. Daha sonra doğranan etleri tencereye ilave edip, orta ateşte kendi bırakacağı su ile haşlamaya bırakın. Et suyunu çektikten sonra 1 çay bardağı sıcak su ekleyip haşlamaya devam edin.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
15′er dakikalık aralarla etinizi karıştırın ve kapağını vakit kaybetmeden tekrar kapatın. 1 saat kadar sonra tuz, karabiber ve kekiğini de ilave ettikten sonra 15-20 dakika kadar daha pişirin. Böylece 80-90 dakika aralığında ağır ateşte kendi suyunun lezzetiyle pişmiş ve yumuşacık bir kavurma hazırlayabilirsiniz.
Ete tuz atılmalıdır. Izgara yada tava yaptığınız eti ocağa koyunuz. Tuz etin üzerinde bir set oluşturarak etin suyunun çıkmasını engelleyecektir buda hem tüm tadı olan suyunun içinde kalmasını hem de yumuşak pişmesini sağlayacaktır. Bu yüzden ızgara ve tava etler mutlaka kaya tuzu ile tuzlanmalıdır.
Etler suyunu salıp çekince soğanlar da iyice yumuşayınca dilerseniz bir miktar yağ ilaveside bulunabilirsiniz. İşin en önemli sırrı ilk aşamada etin kendi suyuyla pişmesini sağlamak. Bu aşamada tuz ya da baharat da ilave etmeyin. Etinizi sertleştirir.
Bu yüzden et pişirirken orta ya da ortanın altında sıcaklığı tercih edin ve pişirirken tencerenin kapağını kapatın. * Fırında et pişireceğiniz zaman yüksek ısı yerine 180-200 derecede pişirmeyi tercih edin ve ara sıra etlerin üzerine fırça ile biraz yağ sürmeyi unutmayın.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Etler genişçe bir tencereye alınarak kapağı kapalı bir şekilde kendi suyunu çekene kadar kavrulur.
Olur da pişmemişse, su eklemeniz gerekirse mutlaka sıcak su ekleyin. Sıcak görmüş ete soğuk su eklenirse sert olur.
Kavurma için uygun olan kurban etinin en lezzetli yeri sırt kısmıdır. Kurbanın en lezzetli eti kontrfile, antrikot, T-Bone, pirzola olarak sıralanabilir. Unutulmaz tatta bir kavurma yemek için de koyun ve kuzu etinin but ve kol kısmından, dana etinin ise sırt ve kol-kürek kısmından et almalısınız.
Etler tencereye alınır yağ eklenir karıştırarak her tarafı mühürlendikten sonra tencere kapağı kapatılır. 5 dakika suyunu salıp çekmesi beklenir. Ardından ince doğranan soğan eklenir bir kaç dakika kavrulur. Suyu eklenerek kısık ateşte ara sıra karıştırarak etler yumuşayana ve suyunu çekene kadar pişirilir.
Püf Noktası
Üstelik çok az miktarda sirke ilave edildiği için tadında da çok fazla bir değişiklik olmayacak.Et kavurma yemeğinde farklı bir aroma ve farklı bir lezzet arıyorsanız yemeğin içine pişmesine yakın bir miktar kekik de ilave edebilirsiniz.
Mühürleme, kısık ateş üzerinde tavada etin bir süre çevrilerek pişirilmesi yöntemidir. Mühürlemenin ardından fırına atacağınız etin lezzeti daha da artar. Eti yumuşak pişirmek için üzerinde bir veya iki damla elma ya da üzüm sirkesi ya da limon suyu gezdirebilirsiniz.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri