Bal kabağı; A vitamini, lif, kalsiyum, potasyum, sodyum gibi vitamin ve mineraller bakımından zengin bir meyve olduğu için sütlü tatlılardan sonra diyet menülerine eklenebilecek niteliktedir.
Bal kabağının kalorisi oldukça düşüktür. 100 gramı 26 kalori içerir, doymuş yağ ve kolesterol içermez. Diyete yardımcı olan mineraller ve posadan zengindir. Kilo kontrolü programlarında bu özellikleriyle iyi bir seçenektir.
1 Porsiyon (Orta) Kabak (Pişmiş) 28,50 kaloridir. Kabak (Pişmiş) içeriğinde 3,08 Karbonhidrat(g), 2,40 Protein(g), 0,60 yağ(g), 1,71 lif(g), 1,50 Sodyum(mg), 250,50 potasyum(mg), 48,00 Kalsiyum(mg), 87,00 A Vitamini(ui), 13,34 C Vitamini(mg), 2,13 ve Demir barındırır.
Bal kabağı, ödemin birikmesini önleyen ve toksinlerden arındırmak için etkili olan potasyum değeri yüksek olması nedeniyle diyette tercih edilebilecek ideal besinlerdendir.
İlgili 17 soru bulundu
Balkabağının 100 gramında 25 kalori bulunmaktadır. Balkabağının 1 porsiyonu ( 120 gr) 30 kaloridir. 1 dilim ( 240 gr) balkabağı 60 kaloridir.
Haşlanmış kabak kaç kalori sorusu özellikle diyet yapanlar tarafından cevabı oldukça merak edilen bir sorudur. Haşlanmış kabak kalori değerleri şöyledir: 1 porsiyon haşlanmış kabak (150 gr) 29 kcal.
100 gramında sadece 26 kalori bulunan bal kabağının posadan oldukça zengin olması uzun süre tokluk sağlar, gereksiz enerji alımının önüne geçer ve kilo verme sürecinde destek olur.
Pişirildiğinde, tüm balkabağı yenilebilir! Cilt, küspe ve balkabağı çekirdeğinin faydalarından, bu yiyeceği pişirerek yararlanabilirsiniz. Tohumları yerinde tutan telli kısımları çıkarmanız yeterlidir.
Kabak tatlısı, cildin parlak ve canlı görünmesinde de etkilidir. Bünyesinde barındırdığı A vitamini sayesinde göz sağlığına birçok olumlu etkisi bulunmaktadır. Beyaz kan olarak bilinen bağışıklık sistemi elemanlarının üretimini arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlayan ve daha birçok hastalığa kalkan olan tahin ile tüketilmesi ise faydasını adeta kat kat arttırıyor.
Balkabağı, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Balkabağı ender olarak çiğ de tüketilmektedir.
- Balkabağı, yüksek miktardaki lif içeriğiyle kabızlığa karşı savaşarak, bağırsak çalışmasını ve dolayısıyla metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı oluyor.
Domates, soğan, dereotu, kabak ve fesleğen ile hazırlanan kabak bastı yemeği, düşük kalorili olduğu için diyet listelerine ekleyebilirsiniz. Diyet listelerinde ara öğünlerin yeri oldukça önemlidir. Kabak, tuz ve zeytinyağı ile hazırlanan kabak cipsleri, öğün aralarında tüketerek kilonuzu kontrol altına alabilirsiniz.
Kabak dilimlerini soğuyan tarçınlı suya koyup yeniden ocağa alın. Kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirdiğiniz tatlıyı servis tabağına alın. Bal ve tahini bir kasede karıştırıp balkabaklarının üzerine gezdirin. Dövülmüş cevizi de en üste serpip tatlınızı servis edin.
Kabak tatlısı ne zaman yenir? Genellikle Kasım ve Aralık aylarında tatlısı ile karşımıza çıkan bal kabağı hafif ve besleyicidir. Yüzde doksanı su olan bal kabağının sağlık açısından faydaları oldukça fazladır. Farklı çeşitlerde sofralarımıza konuk olan bal kabağının sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilir.
1 Porsiyon (Orta) Sütlü Balkabağı Püresi 160,07 kaloridir. Sütlü Balkabağı Püresi içeriğinde 32,65 Karbonhidrat(g), 2,96 Protein(g), 0,25 yağ(g), 3,59 lif(g), 18,29 Sodyum(mg), 690,04 potasyum(mg), 76,73 Kalsiyum(mg), 210,99 A Vitamini(ui), 20,27 C Vitamini(mg), 1,42 ve Demir barındırır.
Diyet lifleri hem sindirim açısından hem de kilo vermek isteyenler için oldukça etkilidir. Özellikle kabızlığı önleyerek sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bal kabağı içerisinde bulunan A vitamini sayesinde beta karoten kaynağı olarak bilinmektedir.
BALKABAĞI NE ZAMAN YENİR? Ekim ayının ilk haftasında hasadı yapılan balkabakları, Ekim ayı itibari ile yenmeye başlanır.
Eğer dengeli bir kahvaltı tabağında ceviz ölçülü miktarda tüketilirse kilo alımına hiçbir etkisi yoktur. Ancak faydalarıyla dikkat çeken ceviz şekerli ve bol yağlı bir tatlı aracılığı ile mideye giderse işte burada bir dur demek gerekir. 1 adet ceviz ortalama 45 kalori içerir.
Kilo vermeye yardımcı olur
Balkabağı çorbası, porsiyon başına ortalama 70-80 kalori içerir. Lif değeri de oldukça yüksektir. Bu da; küçük porsiyonla bile doyabileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca; sindirime yardımcı olduğu ve daha az kalori almanızı sağladığı için, kilo vermenize yardımcı olabilecek bir çorbadır.
Fırında kabak tatlısı için; 1 kilo yani 2 büyük dilim soyulmuş balkabağını istediğiniz orta büyüklükte küpler halinde kesip, güzelce yıkayın. Daha sonra dilimlediğiniz balkabakları orta büyüklükte bir fırın kabı içine yerleştirin.
Faydaları saymakla bitmeyen balkabağı, nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum, A,B ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Yüksek lif içermesi kabızlığı önlemeye yardımcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri