Balkabağının toplanma zamanı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte genellikle ekim ve kasım aylarında toplanır. Bu aylar arasında balkabağının meyveleri tam olarak olgunlaşır ve en lezzetli hale ulaşır.
Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır. Bunlar da sera ile yetiştirilen kabaklardır.
Sonbahar ve kış aylarında hasat edilir.
Kış Meyveleri:
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Kışlık kabaklarda sapın kuru olmasına rağmen koparılması uygun olmaz. Kışlık kabaklar da kesilerek hasat edilmelidir. Yağlık kabaklar, hava durumuna bağlı olarak eylül ve ekim aylarında hasat edilir.
İlgili 34 soru bulundu
Balkabakları kış ayı hariç her mevsimde ekilebiliyor.
Kabaklarda vejetasyon süresi yazlık çeşitlerde 100-130 gündür. Uzun süreli kuraklık ve aşırı nem mantari hastalıkların yayılmasına neden olur. Bu nedenle yetiştirme dönemleri ve yerinin iyi seçilmesi gerekmektedir. Kabaklar toprak isteği bakımından çok seçici olmamakla beraber çok ağır ve kumlu toprakları sevmez.
Balkabağı kış sebzesidir.Balkabağı genelde tatlısı yapılan çok lezzetli bir besindir. Hem hafif bir tadı vardır hem de çok besleyici içeriğe sahiptir. Kış mevsiminde özellikle Kasım ve Aralık aylarında hasat edilen balkabaklarını pazar tezgahlarında ve marketlerin sebze reyonlarında görmek mümkündür.
Yaz Meyve ve Sebzeleri Neler? Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek. Sebzeler: Taze fasulye, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan, salatalık, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce, bamya.
Bal kabağının kabuğu sert olmalıdır. Eğer kabuk yumuşak bir haldeyse bu bozulmaya başladığının göstergesi olabilir. Bütün haldeki bal kabağının alt kısmını çevirdiğinizde sarı tonların hakim olduğunu görüyorsanız o bal kabağını gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Adapazarı Kabak Tatlısı
Adapazarı beyaz kestane kabağı kullanılarak yapılır. Adapazarı Kabak Tatlısı 03.05.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Pişirildiğinde, tüm balkabağı yenilebilir! Cilt, küspe ve balkabağı çekirdeğinin faydalarından, bu yiyeceği pişirerek yararlanabilirsiniz. Tohumları yerinde tutan telli kısımları çıkarmanız yeterlidir.
Sonbaharda hasat için ilkbaharın sonlarında veya yazın başlarında balkabağı dikmeyi planlayın. Kabakların olgunlaşması genellikle 95 ila 120 gün sürer. Bir dikim yeri seçin ve toprağı hazırlayın. Kabaklar asmalarda büyür ve gelişmek için bol miktarda alana ihtiyaç duyar.
Balkabağı kilo aldırır mi? Kilo vermenize destek oluyor: 100 gramında sadece 26 kalori bulunan bal kabağının posadan oldukça zengin olması uzun süre tokluk sağlarken gereksiz enerji alımının önüne geçiyor ve kilo verme sürecine yardımcı oluyor.
Balkabağı, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Balkabağı ender olarak çiğ de tüketilmektedir.
Günün erken saatlerinde, aktif olmak ve porsiyonu dengede tutmak koşuluyla kabak tatlısı kilo aldırmaz, diyebiliriz. Özetle, kabak tatlısı kalori değeri bakımından kilo aldıran yahut sağlığı tehdit eden bir tatlı değildir; porsiyonlarınıza ve ek malzemelerin oranına dikkat ettiğiniz takdirde elbette.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Sulama: Bal kabağı bitkisi sulama ihtiyacı yüksek olan bir bitki. Bu sebeple toprağının her zaman nemli olduğundan emin olmalı, sulama düzenini asla aksatmamalısınız. Mümkünse bitkiyi aynı gün ve aynı saatte, dinlendirdiğiniz bir suyla sulamaya özen göstermelisiniz.
Öncelikle ihtiyacımız olan malzemelere bakacak olursak; tohum, drenajlı derin saksı, bahçe toprağı, gübre ve su. Kabak bitkisi gübreyi çok sever. O yüzden çiftlik gübresi de kullanılabilir.
Potasyum eksikliğinde meyve renginde ve kalitesinde bozukluk, soluk çiçeklenme, yaprak kenarlarında yanıklık, hastalık görülür. Fosfor eksikliğinde tohum oluşmaz ve meyve büyümez. Kalsiyum eksikliğinde yaprak yanıkları ve zayıf kök görülür. Kükürt eksikliğinde yaprak sararması, verimsizlik ve kalitesizlik görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri