Hazreti İbrahim'in doğduğu ve ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen tarihi mekanda bulunan Balıklıgöl ve içindeki su havzasının berrak rengi, depremler nedeniyle değişti.
DHA'nın haberine göre, depremlerden etkilenen illerden Şanlıurfa'da kentin simgesi olan tarihi Balıklıgöl'deki Rızvaniye Camisi'ni minaresi ve revaklarında yıkılmalar oldu. Balıklıgöl'ün temiz ve berrak suyu ise yaşanan deprem felaketinin ardından çamur rengine döndü.
Tarihçi Diodoros (MÖ 1. yy) ve Ctesias'a (MÖ 5. yy) göre tanrıça Atargatis efsanesi şöyledir; Atargatis yasak bir aşk yaşayıp bir kız çocuğu dünyaya getirmiştir. Atargatis bu olaydan utanıp kendini bir göle atmıştır. Bedeni göl içinde balıklara dönüşmüştür.
ŞANLIURFA Şanlıurfa'nın simgesi olan ve dünyanın tek doğal akvaryumu olarak bilinen tarihi Balıklıgöl de depremden etkilendi. Depremin ardından çamur rengini alan göl suyu, bir ay sonra berrak ve mavi görünümüne tekrar kavuştu.
Başka anlatıya göre; Söğütlü Köyü Rus işgali altındayken, Rus komutan bu balıklardan askerlerine yedirir. Fakat bütün asker bir-iki gün içinde telef olup gider. Bir söylentiye göre ise, bu balıkların bir kısmı yeşil sarıklı birer asker olup harbe gitmişlerdir.
İlgili 20 soru bulundu
Rivayete göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra, bir mucize gerçekleşir ve etraf güllük gülistanlık olur. Bu mucizenin gerçekleştiği mekânın Balıklıgöl ve çevresi olduğuna inanılır.
Halk arasında balıkların kutsal olduğuna inanılır ve yiyenlerin hastalandığı söylenir. Gölde bıyıklı sazan balıkları bulunur. Bu tür zehirli olduğundan yenmesi insan sağlığı açısından sakıncalıdır.
Urfa'da sel sonrası çamur rengini alan Balıklıgöl'de suyun rengi düzeldi.
Dünyanın en büyük doğal akvaryumu olarak bilinen Şanlıurfa'nın simgesi Balıklıgöl'de, deprem ve sel felaketleri sonrası çamur rengini alan suyun normale dönmesiyle balıklar yeniden ortaya çıktı.
Vali Ayhan: Şanlıurfa'da deprem nedeniyle 179 kişi hayatını kaybetti - Son Dakika Haberleri.
İbrahim, Nemrut tarafından Urfa kalesinde bulunan bir tepeden meydana kurulan büyük bir ateşe atılır. Ancak ateş Allah tarafından suya dönüştürülür. Suyun içerisindeki tüm odunlar da birer balığa dönüşür. Allah'ın mucizesi de bu şekilde gerçekleşir.
İbrahim A.S. Makamı
Kızartmaya çalıştıkları balıklar sırtları kızarık şekilde gölde yüzmektedirler. O günden sonra bu balıklar kutsal sayılır ve hiç kimse bu gölden balık tutmaz. Göldeki balıkların her birinin muhtelif yerleri yanık gibidir. Bunun tavadaki kızarıklıktan ileri geldiği söylenir.
Balikligöl balıkları kutsal sayılır ve kimse yakalayıp yemez. Görevliler göl içerisinde ölen balıkları sudan çıkarıp başka bir yerde toprağa gömüyorlarmış. Efsaneye göre bir gün bir Albay bu inanış bir hurafedir demiş ve Balikligöl den bir balık tutturarak yemiş. Sonrasında felç olmuş.
Gölde su seviyesi yer yer metrelerce düştü
"Balık Gölü, çevresindeki dereler ve dağlık alanlardan gelen kar suları ve yer altı sularından beslenmektedir. Bu yıl özellikle yağış azlığından kaynaklı kuraklık yaşanmaktadır. Daha önce Patnos Barajı'nda olduğu gibi Balık Gölü'nde de su çekilmesi söz konusu.
Suda minerallerce zenginleşme olabilir. Erzincan Kemaliye ilçesindeki karstik Kadıgölü ile Karasu Nehri'ne boşalan diğer kaynakların suları sarı, kırmızı renge dönüşmüştür. Depremden sonra kaynak suyundaki renk değişikliği Kahramanmaraş Nurhak'da da gözlendiği belirtilmektedir.
Birçok bölge çamur altında kalırken, şehir büyük yara aldı. Bazı yerlerde temizlik çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, Balıklıgöl de eski haline dönmeye başladı. Sel sularıyla birlikte çamurla kaplanan tarihi yerde balıklar tekrar yüzünü gösterdi.
Balıklıgöl, 150 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindedir. Derinliği 3-5 metre civarındadır. İçinde efsanelere konu olan sazan türü balıklar bulunmaktadır. Bu balıklara halk tarafından saygı gösterilir ve yenilmez.
Allah'a olan inancını her an koruduğu ve onu aradığı için Allah, İbrahim'e Halilim yani Dostum demiştir. Balıklı Göl'ün adı Allah'ın Dostu anlamına gelen Halil-ür Rahman olarak da bilinir. Hz. İbrahim'in atıldığı ateşin su, odunların ise balığa dönüştüğü efsane günümüze kadar süregelir.
Şanlıurfa'nın en turistik yerlerinden biri olan Balıklıgöl, hem tarihi hem de doğal bir güzellik. Urfa Kalesi'nin önünden 150 metre boyunca akan Balıklıgöl'ün kutsal bir önemi de bulunuyor. Burası, üç semavi dinde de önemli bir yeri olan Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı yer olarak biliniyor.
Balıklıgöl'deki balıklar kutsal kabul edilerek yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Ziyaretçiler, yemlerle balıkları beslediği gölde dileklerinin kabul olması için dualar ediyor. Kentle bütünleşen Balıklıgöl'de 5 bin civarındaki bulunan balıkların son 2 yıldır ölüm kayıtları alınıyor.
Dr. Bat, "Balıklar metalleri vücut yüzeyinden, solungaçlardan, su içerek veya besin alımı sırasında yutarak sindirim yoluyla alabiliyor. Özellikle kadmiyum, civa, kurşun ve kromu aktif doku ve organlarında biriktirebiliyor.
Balon balığının zehri, siyanürden daha güçlü
Yapılan bilimsel araştırma ve uzman görüşlerine göre, insan sağlığı için en tehlikeli tür balon balığı. Tüketilmesi sonucu ölümcül sonuçlar doğuran balon balığı, "tetrodotoksin" (TTX) isimli bir zehir taşıyor ve bir panzehri de bulunmuyor.
Allah tarafından ateşe: “Ey ateş İbrahim'e karşı serin ve selamet ol” (Enbiya Suresi, ayet: 69) emri verilir. Rivayete göre; ateş su, odunlar ise balık olur. Hz. İbrahim'in salimen düştüğü yerde bu göl oluşur ve etrafı ise gül bahçesine dönüşür.
Kaplıca suyunun romatizmal hastalıklara, nörolojik ( Nevralji, Nevrit, Felç ) ortopedik ve travmatolojik sekellerde (kırıklarda, eklem travması ve kas hastalıkları) Jinekolojik sorunlarda, deri hastalıklarında, böbrek taşlarında (içme ile) ve psikosomatik bozukluklarda yaralı olduğu rapor edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri