Burma Baklava (Hazır Baklava Yufkasından) Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak şerbetimizi 10 dk kaynatıyoruz ve kapatmaya yakın limonunu sıkıyoruz. Tereyağını tavada eritiyoruz sıvı yağ da ekleyip soğumaya bırakıyoruz. 3 kat yufka olacak.
40 kat yufka diye bir gelenek vardır baklava yapımında. Bunun için yufkaların aynı incelikte olması gerekir ancak aynı boyutta olması şart değildir.
Açtığımız bir bezeyi ortadan ikiye kesip yarısına ceviz serpip ince oklavayla sarıp, sardığımız yufkayı iki tarafından tutup ortaya doğru büzüyoruz ve yağlanmamış tepsiye diziyoruz kalan diğer yarım yufkayı da bu şekilde yapıp tepsiye diziyoruz.
Burma baklava, cevizi ve çıtır çıtır lezzetiyle oldukça pratik bir tatlı. Normal baklavaya göre daha kolay hazırlanan bu tatlı, oklava ya da burma tatlısı olarak da bilinir. Burma tatlısının incecik hamuru oklavaya sarılarak yapılıyor. Böylece o güzel görünüme kavuşuyor.
İlgili 41 soru bulundu
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Fırın kabı yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş olmalı. Kalan yağdan üzerine sürün ve kesin. Önceden ısıttığımız 180 derece fırında renk alana kadar 30-40 dakika kadar pişirin.
Burma Baklava Tarifi (Sarığı Burma) İçin Malzemeler
Şerbet için; 4,5 su bardağı su. 3,5 su bardağı şeker.
Baklava tepsiye döşendikten sonra kesim işlemine geçilir. Kesim iki aşamalı yapılır. Aynı yönde tek kesim yapılır ve eritilmiş sade yağ dökülür. Bu sade yağ donduktan sonra diğer dilimler kesilir.
Ev baklavası için şerbet yaparken; 2 ölçü şekere, 1,5 ölçü su eklenir. Ortalama 30 dakika kadar kendi halinde kaynatılır, göz göz olunca 3-4 damla taze sıkılmış limon suyuyla kestirilir. Şerbet sonrasında 3-5 dakika daha kaynatılır ve ocaktan alınır. Fırından çıkan tatlıya soğuk şerbet dökülür.
Baklava şerbeti nasıl dökülür soğuk mu sorusunun yanıtı kısaca şu şekildedir: Baklava sıcak, şerbet soğuk olmalıdır.
Yaklaşık 220 çeşit baklava vardır.
Baklava hamuru için sarı, sert buğday unu kullanırsanız lezzeti daha iyi yakalarsınız. Kimi mısır nişastasını tercih etse de, buğday nişastasını kullanmanız halinde, hamurun oklavaya ve zemine yapışıp dağılmasını önlemiş olursunuz.
1 kilo baklava kaç dilim sorusunun cevabı baklavanın büyüklüğüne hatta kullanılan tepsiye göre bile değişim gösterir. Fakat klasik, yuvarlak bir baklava tepsisinde genel olarak 28-30 dilim baklava bulunur.
Fıstıklı Baklava, ortalama 40 kat yufka kullanılarak hazırlanır. İçeriğinde, Gaziantep yöresinde yetişen, boz fıstık diye bilinen yeşil fıstık kullanılır. 160 derece fırında 45dk.pişirilir.
Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı M. Nejat Güllü, “Gerçek baklava, çıtırdama sesinden, renginin parlaklığından ve içerisindeki fıstığın dolgunluğundan anlaşılır. Kesinlikle boğazda ya da midede yanma hissi bırakmamalı ve burnunuza tereyağı kokusu gelmeli” dedi.
Başta baklava olmak üzere, birçok tatlıya asıl lezzetini veren şey şerbettir. Su, şeker ve limon suyundan elde edilen şerbeti pişirirken ilk etapta şeker ve suyu tencereye alıp ocağın altını açmalı ve şeker eriyene kadar tencereyi karıştırmalısınız. Bunu yapmadığınız takdirde şerbetiniz çabuk şekerlenir.
1 adet baklava yufkasını tezgahın üzerine seriniz. 2 yemek kaşığı kadar tahini,üzerine gezdiriniz.
Su ve şeker bir tencereye eklenir. Şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımıyla karıştırıp ocağın altını orta ateşte açmalısınız. Baklava şerbeti kaç dakika kaynar? Şerbet kaynamaya başladıktan sonra da 15-20 dakika kadar kaynatılır.
Osmanlı mutfağına ait bir tatlıdır. İsmini oklavaya sarılarak yapılmasından alır. Benzer tatlılar Amasya'da tırtıl baklava, Erzurum'da kırım baklavası, Tokat'da oklava tatlısı, Erzincan'da lüle baklavası, Elazığ'da dolanger tatlısıdır.
Baklava hamuru malzemeleri:
2 su bardağı su. 1 tatlı kaşığı sirke (elma ya da üzüm) 1/2 çay kaşığı tuz.
Baklava yufkası incecik açılmalı, içine esnek ve dayanıklı olması için yumurta, piştiği zaman gevrek olması için de limon ya da sirke eklenmeli.
Hamuru için:
2 yumurta. 1 çay bardağı sıvı yağ 1 çay bardağı ılık süt. 1 paket kabartma tozu.
Baklava hamuruna maya ya da kabartma tozu konmaz. Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek.
Tüm hamur işi tariflerde olduğu gibi baklava hamurunun dinlenmesinde de büyük fayda var. O nedenle sizlere önerimiz, hamurunuzu 20 dakika kadar dinlendirmeniz yönünde. Böylelikle hamurunuzun daha kıvamlı, daha lezzetli hale gelmesine ve yufkaların daha rahat açılmasına katkı sağlamış olacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri