Şeker pancarından ekstraksiyon ile elde edilen şerbet, arıtım ve koyulaştırma aşamalarından sonra yaklaşık %70 kuru madde ve %30 su ihtiva eden koyu bir kıvama gelmektedir.
Bal Küpü Şeker fabrikamızda yıllık 700 – 800 bin ton şeker pancarı işlenerek şeker üretilmektedir.
Bir glukoz molekülü ile bir fruktoz molekülünden oluşan bir disakarittir ve doğada başlıca şeker kamışı ve şeker pancarından elde edilir. Meyve sebzelerin çoğunda da serbest olarak bulunur.
Türk Dil Kurumu şekeri: Şeker kamışı, şeker pancarı, patates, havuç, mısır, buğday vb. bitkilerin sap ve köklerinin öz suyundan veya nişastasından çıkarılan, birleşiminde karbon, oksijen ve hidrojen bulunan, beyaz, suda eriyen, mayalanabilen ve çoğu tatlı olan maddelerin genel adı olarak tanımlar.
Bal Küpü markasını bünyesinde bulunduran Keskinkılıç Gıda San. ve Tic. A.Ş. 1987 yılında kurulmuştur. Bal Küpü markalı şeker ve çayları üreten ve pazarlayan Keskinkılıç Gıda ilk şeker işleme ve paketleme fabrikasını 1992 yılında Kayseri'de, 2. şeker işleme ve paketleme fabrikasını 1998 yılında Gebze'de kurmuştur.
İlgili 28 soru bulundu
pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Şeker üretirken herhangi bir katkı maddesi katılıyor mu? sorusuna karşılık, “Halk arasında kemik tozu ve taş katıldığına dair söylentiler var. Bu söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü şeker yapımında ilk olarak pancarın suyu alınıyor ve bu su dezenfekte edilmek için kireç ile muameleye sokuluyor.” dedi.
Aşırı şeker tüketimi vücudun sıvı dengesini bozar. Daha çok sıvı ihtiyacı doğuracağından dikkat dağınıklığı ve psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir. Bağışıklık sistemini devre dışı bırakan şeker, enfeksiyonlara daha hızlı yakalanmaya neden olur. Magnezyum emilimini bozarak saç dökülmesine neden olur.
Türkiye'de şekerin ana hammaddesi şeker pancarıdır. Nişasta bazlı şekerler; şeker pancarı ve şeker kamışından üretilen şekerlerin (sakaroz) dışında, nişasta bazlı hammaddelerden (mısır,buğday, patates) çeşitli kimyasal yollarla üretilen genel olarak glikoz, izoglikoz, fruktoz ve türevlerinden oluşur.
Şeker pancarı içerisinde çok fazla şeker bulunmasından kaynaklı olarak fazla tüketilmesi zararlı olan bir besindir. Şeker pancarı az ve düzenli bir şekilde tüketildiğinde bir sorun yoktur ancak fazla tüketiminde bazı sorunlara yol açar.
Şeker kamışı
Şeker pancarı tarımı ve şeker pancarından şeker üretimi ise 19. yüzyılda başlamıştır. Dünyada üretilen şekerin yaklaşık %74,4'ü şeker kamışından, %25,6'sı ise şeker pancarından elde edilmektedir. Şeker kamışı tropik ve subtropik bölgelerde, şeker pancarı ise daha ılıman bölgelerde yetişmektedir.
Bilimsel adı “Sükroz” olan basit bir moleküldür. Rafine şeker, şeker kamışı veya şeker pancarının işlenmesi ile elde edilir. Saf bir karbonhidrattır: %99.5 oranında sadece şeker içerir, ne bir besleyici öge, ne mineral ne de vitamin barındırır. 1 Sükroz= 1 Glikoz + 1 Fruktoz bileşimi ile meydana gelir.
Beyaz şekerin bileşimini yalnızca sükroz adı verilen basit şeker içerir. Balın da bileşimini çoğunlukla yine basit şekerlerden olan glikoz ve fruktoz oluşturur. Çok az miktarda da vitamin, mineral ve organik asitler içerir.
Şeker puanı düştükçe kalite artar. 22 puanın altı, kabul edilen bir sonuçtur ve Bal Küpü Şeker'in puanı 22'nin altında olup çok iyi bir konumdadır.
Cevap : Küp şeker, bildiğimiz kristal şekerden, halk diliyle toz şekerden yapılır.
Şeker pancarı üreticilerinin özelleştirme sonrası artan sorunlarına şimdi de kota cezası eklendi. Geçtiğimiz sezon kuraklık ve fabrika tarafından verilen tohum ile gübrenin kalitesizliğinden dolayı gerçekleşen verim düşüşü nedeniyle üretici kotayı tutturamadı.
Zira şeker pancarından elde edilen bildiğimiz toz şeker bir molekül glikoz ve bir molekül früktoz (meyve şekeri) içermektedir.
Böylelikle 33 şeker fabrikası; devlete ait 15, özel sektöre ait 12 ve pancar kooperatiflerine ait 6 olmak üzere faaliyet göstermektedir.
Şeker Yoksunluğu Nedir? Şekeri hayatınızdan tamamen çıkardığınızda şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, kramplar ve mide bulantısı gibi sizi yorgun düşüren problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Eklenen şeker, meyve veya süt gibi bazı gıdalarda doğal olarak bulunan şekerden farklıdır. Eklenen şekeri hayatınızdan tamamen kesmenize gerek yok, aşırıya kaçmayıp vücudunuzun ihtiyacından fazlasını almamanız yeterli. Zaten tüm şekerler gram başına 4 kalori verir, bu yüzden hepsi kilonuz üzerinde aynı etkiye sahiptir.
Günlük diyetinizden şeker çıkarıldığında cilt kalitesi artar, akneler, tahriş ve ince çizgiler azalır. Diyabet gibi önlenebilir hastalıkların yanı sıra kalp krizi ve felç riskinin genel riskinde bir azalma görülür; aynı zamanda yaşam kaliteniz ve yaşam sürenizi de artar.
Türkiye'nin ilk ortaklık yapısıyla ile kurulan şeker fabrikası Uşak Şeker Fabrikası, ilk üretime geçen fabrika ise Kırklareli'nde bulunan Alpulu Şeker Fabrikasıdır (Kasım 1926). Hala hazırda şeker üretiminin %55 kısmı devlete ait şeker fabrikalarında yapılmakta.
Küp şeker, bildiğimiz kristal şekerden, halk diliyle toz şekerden yapılır. Küp şeker üretiminde fazla iri kristalli olmayan şekerler tercih edilir. Küp şeker üreticileri piyasa şartları nedeniyle kristal şekeri şeker fabrikalarından temin ederler.
Merkezi Ankara'da olan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.; Tarım, İmalat-Gıda, İmalat-Kimya, İmalat-Elektriksiz Makina, İmalat-Meslek Bilim Ölçü Kontrol Optik Donanım sektörlerinde faaliyet göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri