Sonbahar ve kış aylarından sıklıkla tercih edilen ıhlamur, grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklara karşı iyileştirici görevi vardır. Ballı ıhlamur özellikle kuru öksürüklerde ya da balgam atmak için tercih edilmektedir. Vücut direncini artıran ballı ıhlamur, boğazın yumuşamasında da etkilidir.
Ihlamurun en iyi arkadaşlarından bal da işin içine katılır. Böylece hem tadı hem kokusuyla leziz bir ıhlamur çayı demlenir.
Bal ve limon ile de tüketilebilen ıhlamur, kışın gribal enfeksiyondan kaynaklı hastalıkların daha hızlı iyileşmesi için yardımcı olur. Bunun yanı sıra boğazda oluşan tahrişe ve ağrıya da iyi gelen ıhlamur tam bir sağlık deposudur.
Ballı ıhlamur, ıhlamur çayına bal ilave edilerek kolayca hazırlanabilen sıcak bir içecek çeşidini oluşturuyor. Kış aylarında sık tüketilen ıhlamur çayı, rafine şeker yerine bal ilave edilerek yapıldığında hem daha yoğun lezzetli hem de daha güvenilir içerikli oluyor.
Grip, nezle, soğuk algınlığına iyi gelir. Öksürüğü keser. Ateş düşürücü ve terletici özellikleri ile solunum yolu rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Yumuşatıcı ve yatıştırıcı özelliği; öksürük giderici, boğaz ağrısı ve solunum yolundaki tahrişler için faydalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Kalp rahatsızlığı geçmişi ya da riski bulunuyorsa kişi ıhlamur tüketmemelidir. Uzun zamanlı ve yoğun tüketilmesi kardiyotoksik etkiye neden olabilir. Bunun dışında hamileler ve emziren hanımlara tavsiye edilmez. Hafif alerjik reaksiyonlar oluşturabilir.
Her gün ıhlamur içilir mi? Ihlamur çayı günde kaç bardak içilmeli? Ihlamur çayının vücudu rahatlatıcı özelliği bulunur bu yüzden yatmadan 1 saat önce tüketmek uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Ihlamur çayı vücudun sıvı alımını destekler. Limon suyu ile birlikte tüketildiğinde, vücutta oluşan fazla ödem ve şişkinliklerin giderilmesine yardımcı olarak vücudu rahatlatır. Ihlamurun içerisinde bulunan yararlı asitler, vücudun terlemesini sağlayarak vücutta oluşan toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
Ballı Limonlu Ihlamur Çayı Tarifi Nasıl Yapılır? Cezvemize 1 kahve fincanı su koyuyoruz ,avuç dolusu ıhlamur da ekliyoruz, 2 dilim limon ,2 tatlı kaşığı balı ekleyip kaynamasını bekliyoruz ,hastalara çok iyi gelir afiyet olsun.
Bu bitkinin bulunamaması takdirde kış çayına bal katılabileceğini ifade eden Yalvaç, “Yalnız dikkat edilmesi gereken balın çaya çok sıcakken katılmamasıdır. Yani çayın hafif soğumasını bekleyip, daha sonra çaya bal katmalıyız.”dedi.
Antioksidan özelliğe sahip olan ıhlamur, idrar söktürücü ve terlemeye yardımcı olarak da kullanılabilir. Bu özelliklere bağlı olarak ıhlamurun, toksin ve iltihap azaltıcı etkiye sahip olduğu söylenebilir. Ihlamurun doğal yapısında bulunan uçucu yağlar, ıhlamurun kendine has kokusunun açığa çıkmasını sağlar.
Ihlamur için genelde çaydanlığın demlik kısmını kullanmak yeterlidir. Ayrıca bitki çayları için üretilmiş özel demliklerde kullanılabilir. Demlikte yeteri kadar su kaynamaya konulur. Kaynama tamamlandıktan sonra Bir fincan çay elde etmek için bir tatlı kaşığı ıhlamur yeterlidir.
Şifa kaynağı olan ıhlamurun yaşken alınıp evde doğal yöntemlerle kurutularak tüketilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz, "Bekletilen ıhlamur sağlığa zararlı" dedi.
Ihlamur çayı kaynatılmaz, demlenir. İşte en sağlıklı şekilde ıhlamur çayı demleme biçimi: 1 avuç kadar ıhlamur demliğe konur ve iyice yıkanıp süzülür. İçerisine çubuk tarçın dilimlenmiş yarım limon, yarım portakal ve elma kabukları eklenir.
Eğer yaprak ıhlamur kullanılırsa, ilk demleme anından itibaren çözelti kırmızı renkli olur. Kırmızı renkli olursa, zararlı mıdır? Zararlı değildir ama yapısındaki maddeler değiştiği için yararlı etkisi, ayrıca hoş kokusu ve tadı da kaybolmuştur” diyor.
Eskiden hangimiz şahit olmadık ki ocağın üstünde defalarca üzerine su ekleyerek gün boyu tüketilen ıhlamura. Ninelerimiz, dedelerimizden kalma bu alışkanlığa son vermek gerekir. Siz siz olun demlenen ıhlamuru tekrar tekrar üzerine su ekleyerek içmeyin. Çünkü bu şekilde tüketilen ıhlamur çayının hiçbir faydası yoktur.
Hem zencefil hem bal soğuk günlerin çok daha güçlü geçmesine yardımcı olur. Hastayken boğazların yumuşamasını, öksürük ve burun akıntısı gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olan bitki çayı lezzetiyle de her yaştan kişiye hitap eder. İçecekler gününüzün daha sıcak ve keyifli geçmesini sağlar.
Kontrollü tüketildiği sürece bal kilo aldırmaz.
Ihlamur Bal Limon Faydaları
Limonun sağladığı C vitaminiyle birlikte vücuttaki demir, kalsiyum ve magnezyum seviyeleri yükselmektedir. Ihlamur-bal-limon karışımının içerdiği çok yönlü enzimler kişilere takviye besin olarak tavsiye edilmektedir.
IHLAMUR ÇAYININ DEMLENMESİ
Bu şekilde günde en fazla üç bardak içilmesi tavsiye edilir.
Dr. Ender Saraç, koronavirüste akciğeri temizlemenin yollarını anlattı: Ihlamur akciğeri temizlemeye en çok yardımcı olan doğal formül. O nedenle bolca ıhlamur çayı içmek, içine taze zencefil ekleyerek içmekde fayda var.
Antioksidan özelliğe sahip olan ıhlamur, vücuttaki serbest radikallerle savaşır. Terlemeyi teşvik ederek vücudu zararlı maddelerden arındırır. Ihlamurun cilde faydaları da mevcuttur. Ihlamur, cilt yüzeyindeki kaşıntılara ve deri soyulmalarına iyi gelir.
Ihlamur Çayı Tarifi Nasıl Yapılır? İlk öncelik ıhlamur iyice yıkanır. Kaynamış su üzerine dökülür. 5 dakika demlenmeye bırakılır.
Ihlamuru tozdan arındıralım. Sonra tekrar su koyalım. Ama az olacak. Kaynadıkca soğuk su ilave edelim. 1-2 gün içinde azalan ıhlamura soğuk su kattıkca rengi kızıl renge dönecektir 😃😃. afiyet olsun.
- Daha rahat uykuya dalmak için bitki çayları da tüketilebilir. Hafif sedatif (rahatlatıcı) etkisi olduğu bilinen melisa çayı, papatya çayı, ıhlamur çayı tüketilebilir. Ancak burada dikkat edilecek önemli nokta; poşetli olan hazır çaylardan alıp içmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri