Bu mucizevi sütü hazırlamak oldukça kolaydır. 1 bardak ılık süte 1 tatlı kaşığı ya da 1 yemek kaşığı bal ekleyin ve iyice karıştırın.
Konuyla ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise sütün sıcaklığı. Ilık olarak hazırlanan süte 1 tatlı kaşığı ya da isteğe göre 1 yemek kaşığı bal ekleyerek, içeceğiniz soğumadan tüketebilirsiniz. Sıcak süte bal eklediğinizde çeşitli zararlara yol açabileceği için sütün ılık olması büyük önem taşıyor.
Balın etkisinden sorumlu olan glikoz, früktoz gibi şekerler ve polifenolik bileşikler ısıya dayanıklı maddelerdir. Dolayısıyla sıcak süte bal karıştırmakta herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil.
Boğaz ağrılarına oldukça iyi gelen ballı süt, boğazı yumuşatarak öksürüğün kesilmesine de katkı sağlamaktadır. Çok fazla sıcak tüketilmesi tavsiye edilmez. Ancak grip ve nezle gibi rahatsızlıklarda sütün içerisindeki laktik asit sebebiyle önerilmez.
Ballı süt, içim sıcaklığındayken doğrudan tüketilebiliyor. Yüksek etkili bileşenlerinden dolayı, anasonlu ve tarçınlı ballı süt tarifinin günde iki bardak ile sınırlandırılması öneriliyor.
İlgili 19 soru bulundu
Çok fazla şekerli gıda tüketmek virüs ve bakterilerin üreme hızını artırdığı için grip ve üst solunum yolu enfeksiyonları esnasında bal gibi aşırı şekerli gıdaları kullanmamalıyız. Hastaysak gece yatmadan önce ballı süt içmemeliyiz.
Bu mucizevi sütü hazırlamak oldukça kolaydır. 1 bardak ılık süte 1 tatlı kaşığı ya da 1 yemek kaşığı bal ekleyin ve iyice karıştırın. İçeceğiniz hazır!
Zerdeçal da içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudu kuvvetlendiriyor. Günde bir defa, 1 bardak sütün içine 1 çay kaşığı zencefil veya zerdeçal koyup tüketmek, kış hastalıklarından koruyor.
Ballı süt kaç kalori, merak edenler için detaylar şu şekildedir: 1 bardak tam yağlı süt ile hazırlanan ballı süt 145 kcal. 1 bardak yarım yağlı süt ile hazırlanan ballı süt 123 kcal. 1 bardak yağsız (light) süt ile hazırlanan ballı süt 92 kcal.
Ilık süt - bal: Bal katarak içeceğiniz ılık süt, öksürüğünüzü alır ve boğazınızı tamamen rahatlatır. Boğazınızdaki gıcığı ve öksürüğün gelmesini engeller.
Sütlü bal, bir bireyin sindirim sisteminin çalışma şeklini iyileştiren nefis bir içecektir. Bu da kabızlığı ve krampları önlemeye yardımcı olur. Sabah uyanır uyanmaz süt ve bal alındığında dayanıklılık kuvvetli bir şekilde artırılabilir.
''Bal 43 derecenin üzerinde sıcaklığa maruz kaldığında besin değerini yitirir, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan bal tatlandırıcıdan öteye geçmez. Ilık süt, su veya meyve suyuna, çaya konulabilir. Balın kaynatılması ise bütün besin değerini yitirmesine neden olur.
Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
Özellikle hastalandığınızda ılık su, zencefil, bal, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, ekinezya çayı gibi içecekleri tercih edin. Süt ve sütlü içecekler vücut salgılarında koyulaşmaya neden olacağı için soğuk algınlığı veya grip durumunda içmeyin.
Grip, nezle gibi solunum yolu hastalıklarından kısa sürede kurtulmak için ise ballı sütü zencefille tüketmek tavsiye edilir. Vücudu toksinlerden arındırıp bağışıklık sisteminin güçlenmesi için ise ballı süte zencefil yerine birkaç damla limon ilave edilebilir.
İlaç harici, iyi beslenme yaparak hastalıktan hızlı bir şekilde kurtulması mümkündür. İlave olarak vitamin toplayarak gribin ortadan kaldırılması mümkün olabilir. Özellikle grip olan kişilerin gün boyunca çok fazla su tüketmesi, hastalığın tedavi sürecini hızlandıracaktır.
Dr. Ferhat Öztürk, balın yüzyıllardır kullanılan bir şifa kaynağı olduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr. Öztürk, kış aylarında vücudun bağışıklık sistemini artırarak gripten ve soğuk algınlığından korunmak için bal tüketilmesini önerdi.
Çayınızın ilk sıcaklığı geçtikten sonra en iyi etki için düzenli şekilde küçük yudumlarla tüketin. Bal, iltihaplı boğazın üzerinde yatıştırıcı bir film oluşturduğu için önemli bileşendir ve size geçici bir rahatlama sağlar.
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
Süt ve süt ürünleri, kalsiyum içermelerine rağmen ileri derecede asidiktirler vücudumuzda enflamasyona (mikropsuz iltihap) neden olarak eklemlerde şişme, kızarıklık, romatizmal ağrılara neden olurlar (2).
Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, hayvansal kaynaklı yağlar, işlenmiş yiyecekler, beyaz un, çikolata, kahve, alkollü içecekler ve şeker içeren tüm içecekler de dahil olmak üzere bir çok yiyecek ve içecek balgam birikimine neden olmaktadır.
sağlığımıza muhteşem faydaları
İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan birçok çalışma, süt içmenin kaliteli bir uyku çekmeye yardımcı olacağını kanıtladı.Süt, daha kolay ve daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilecek triptofan ve melatonin içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri