Bal içerisinde folat ve bolca C vitamini barındırmasından dolayı yoğurtla beraber tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirerek vücuda enerji veriyor. Sinirleri sakinleştirir. Psikolojik hastalıkları tedavi ettiği söylenmektedir. Diş ve diş eti hastalıklarını tedavi edici özelliği olduğu söylenmektedir.
Yoğurt kendi başına içerisinde birçok vitamin ve mineral barındırır. Ancak balla karıştırılıp her gün tüketildiğinde sağlığımız için sayısız faydası bulunmakta.
Ballı Yoğurt Tarifi Nasıl Yapılır? Özellikle çocukların çok sevdiği hem lezzetli hem pratik hem de 5 dakika da hazırlanan bir karışım. Bir kaseye yoğurdu koyup üzerine bal gezdiriyoruz. İsterseniz bal ve yoğurdu karıştırarak ta servis edebilirsiniz.
Bal ile yoğurt karışımı kilo aldırır mı? Bu soru çok fazla soruluyor. Elbette bu karışımı ciddi anlamda fazla tükettiğiniz taktirde, kalorisi yüksek olacağından belli bir süre sonra kilo almaya başlayacaksınız. Ancak az miktarda tüketim yaparsanız kilo almanız beklenmez.
Zararlı bakterilerin üremesini durdurarak bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına etkisi bulunmaktadır: Mide rahatsızlıklarını önler.
İlgili 28 soru bulundu
Yoğurt içerdiği kalsiyumdan dolayı sadece kemik ve dişler için değil aynı zamanda içeriğindeki magnezyum ve potasyumdan dolayı kas fonksiyonları ve sinir iletimleri için önemlidir. Sindirim sistemi ve bağırsak florası için yoğurtta bulunan probiyotikler çok faydalıdır.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Prof. Dr. Canan Karatay, "Bal sıvı şekerdir" söyleminden dolayı kendisine tepki gösteren bal satıcılarıyla ilgili, "Bal üreticileri kendi açılarından haklı olabilir, onlar tüccar ama ben tüccar değilim. Onun sağladığı şifa zararından bin kat daha az, balcılar bana kızmasın" dedi.
Yoğurt, vücuttaki zararlı toksinleri atmak için kullanılmaktadır. Ayrıca zehirlendiğini düşünen kişiler yoğurt yemektedirler. Bunun amacı ise vücuttaki zararlı toksinleri atmak içindir. Bundan dolayı yatmadan önce yenilen yoğurdun zayıflamaya yardımcı olduğu görülmektedir.
Yoğurtta triptofan vardır. Triptofan, uykuya yardımcı olan ve insanı rahatlatan kimyasallar olan serotonin ve melatonin üretimine fayda sağlayan bir amino asittir. Yoğurt, gece boyunca rahat uyumanıza yardımcı olmak için beyin üzerinde sakinleştirici etkisi olan bu kimyasalların üretimine yardımcı olur.
Bal çok sayıda makro ve mikrobesleyiciler, enzimler, probiyotikler, prebiyotikler, vitaminler ve mineraller içerir.
Deli bal, arıların Beyaz ormangülü ve Kafkas ormangülü (Komar - Rhododendron ponticum ve Rhododendron flavum) çiçeklerinden elde ettiği, halk arasında 'bal tutması' denilen olaya (deli bal zehirlemesi) sebep olan arı ürünü. Halk arasında 'tutan bal' da denilir.
Yoğurtta uykuya yardımcı olan ve insanı rahatlatan kimyasallar olan serotonin ve melatonin üretimine fayda sağlayan bir amino asit olan triptofan bulunmaktadır. Yoğurt, gece boyunca rahat uyumanıza yardımcı olmak için beyin üzerinde sakinleştirici etkisi olan bu kimyasalların üretimine katkıda bulunur.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bu özelliği ile bakteri, mantar ve virüs gibi mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlarla vücudun mücadele etmesini kolaylaştırır. Doğal bağışıklığı artırmak için geceleri birer kaşık bal tüketilebilir.
Sabah aç karnına bal yemek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasından vücut sisteminin güçlenmesine kadar birçok faydaları bulunur. İşçi ve taşıyıcı arıların ortak çalışmasıyla ortaya çıkan bal mucizesi, hakiki ve doğal olduğu müddetçe vücudumuza büyük katkısı bulunur.
Bal glikojen içerir, bu yüzden uyumadan önce bal tüketmen, adrenalin akışını önlemene ve iyi bir gece uykusu çekmene yardımcı olur. Ayrıca bal, depresyonla mücadele edebilecek organik kimyasal olan polifenol içeriyor. Bu yüzden gece yatmadan önce bal tüketirsen psikolojik sağlığını da korumuş olursun.
İçeriğindeki çinko ve laktik asitsayesinde gözenekleri açar, cildi ölü hücrelerden temizler ve cilde sağlıklı bir parlaklık sağlar.
Yoğurtla soda kürü, özellikle bölgesel olarak zayıflamak isteyenler için ideal bir seçimdir. 3 yemek kaşığı yağsız yoğurdu derin bir kaseye alarak karıştırabilirsiniz. Karışımın üzerine yarım limonun suyunu ekleyip karıştırmaya devam edebilirsiniz.
Pul biberi eklenmiş yoğurt, yağ yakımını hızlandırıcı etkisi sayesinde kilo vermek isteyenlere yardım eder. Gün içinde ya da uykudan önce 1 kase pul biberli yoğurt tüketirseniz; sabah uyandığınızda bağırsaklarınızı kolayca rahatlatabilirsiniz.
Bal, içerdiği antioksidan sayesinde vücudu iltihaptan korur. Vücutta oluşan iltihap, kanser, kalp sağlığı, otoimmün bozukluklara sebep olarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Antimikrobiyal etkisinden dolayı yaraların iyileşmesini hızlandırarak mide şikayetlerinin azalmasına da katkıda bulunur.
Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
Peygamber Efendimiz buyurmuş ki; Her sabah aç karnına bal yiyen büyük hastalıklara yakalanmaz.Sabah ve akşamları aç karnına yenilecek bir çorba kaşığı bal, beynin daha iyi çalışmasını sağlıyor.
1)Lifli Beslenin!
Bu lifler, bağırsaklara su emilimini arttırarak dışkı hacmini arttırır ve dışkı kıvamının daha yumuşak olmasını sağlar. Kurubaklagiller, taze sebze ve meyveler lif içeriği en yüksek besinlerdir. Haftada en az 2 kez nohut, kuru fasulye, barbunya gibi kurubaklagilleri tüketmeye özen gösterin.
Genellikle posadan zengin besinler (kurubaklagiller, meyve, sebze, tam tahıllı ürünler) tüketmek, bol sıvı almak ve bol egzersiz yapmak sorunu çözebilmektedir. Bu nedenle lif miktarı artırılmalı; beyaz ekmek ve işlenmiş tahıllar yerine tam tahıl ürünleri ile baklagiller kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri