Arı peteğinin inşasında kullanılan balmumu da (bal gibi) tamamen yenilebilir yapıdadır ve sağlık üzerinde dikkate değer bir zararı yoktur.
Petek tüm toz toprağı ve doğadaki kimyasalları emen bir ürün olduğu için de faydalı değildir.Suda çözünmeyen ve yaklaşık 67.5ºC'de eriyebilme özelliğine sahip balmumu, yaklaşık 37ºC sıcaklığa sahip midede hiçbir değişime uğramadan, erimeden ve vücutta hiçbir işe yaramadan bağırsaklar yolu ile vücut dışına atılır.Petek ...
Zor şartlarda üretilen, aynı zamanda sanayi ürünü olan bal mumunun petekli bal tüketme yoluyla çöpe atılması milli bir kayıptır.” İleri, petekli balın içindeki bal mumunun insan organizmasına yararlı olmadığını, besleyici hiç bir değerinin bulunmadığını vurguladı.
Gerçek balın peteği çiğnendiğinde ağızda sakıza benzer bir hal almak yerine ağızda erir. Gerçek petek balı, sahte ballara göre daha koyu bir kıvama sahiptir. Gerçek balın kendine özel esans tarzında bir kokusu vardır. Balın kapağını açtığınızda dahi bu koku kendini gösterir.
Bir parça balmumu alıp elimizde ezerek yumuşattığımızda bu parça tırnak üzerinde rahatlıkla yapışır. Sahte olan mumlar yapışmaz ve tırnak üzerinde kayar düşer. Yumuşatılmış balmumu sündürülmek istenildiği takdirde süner ve kopar. Parafinli olan balmumu ise hafif sündürüldüğünde ince ip gibi kopar.
İlgili 32 soru bulundu
Arı peteğinin inşasında kullanılan balmumu da (bal gibi) tamamen yenilebilir yapıdadır ve sağlık üzerinde dikkate değer bir zararı yoktur.
Balmumu; molekül ağırlığı yüksek, doymuş veya doymamış bazı asitler, alkol ve ester karışımıdır. Bunlar alkali esterler (%72), serbest yağ asitleri (%14), hidrokarbonlar (%11), serbest alkoller (%1) ve bilinmeyen maddelerdir (%2). Balmumunun yoğunluğu bire yakındır (0,966). Erime noktası 62-64 °C derecedir.
Bal peteğini oda sıcaklığında muhafaza ederek tıpkı bal gibi tüketebilirsiniz. Ekmek ya da krep üzerine eklenen bal peteği, sağlıklı bir besin olarak sofranızda yerini alabilir. Bebeklere verilmesi uygun görülmeyen bal peteği çocuklara ve yetişkinlere önerilmektedir.
Gerçek petek bal glikozlu olan ballara nazaran çok daha koyu bir kıvama sahip olmaktadır. Balın kendine özgü esans tarzı hafif bir kokusu bulunmaktadır. Öyle ki petek balı kesme esnasında ya da bir kap içerisindeyken bu kabın kapağı açılıp kapanırken var olan kokusu çok daha yoğun bir şekilde algılanabilmektedir.
Hastalığı Ascosphaera apis isimli mantar oluşturur. Bu mantar daha çok nemli yerlerde ve 22-30 derece ısıda çoğalır. Hastalığa ya- kalanmış petekleri önce kirli beyaz bir küf sa- rar. Bu küf zamanla gittikçe siyahlaşır.
Diş mumu kullanırken her zamanki gibi yemeye ve içmeye devam edebilirsiniz. Herhangi bir zararlı kimyasal madde içermediği için diş mumu düşer ve yutulursa endişelenmenize hiç gerek yok.
Balmumunun Kimyasal Yapısı
Artan sıcaklıklarda yoğrulabilir ve şekillendirilebilir.Sarı bal mumu bal gibi kokar.Tadı hafif baharatlı olarak tarif edilebilir.
Balmumunun Tanımı
Saf balmumu, arı koyu renkli bal ya da şeker şurubu ile beslense de daima beyaz renklidir. Rengi salgılandığı anda beyaz olmasına rağmen, daha sonra koyulaşarak sarıya veya kahverengine döner. Mum peteğindeki sarı renge, polen kaynaklı yağ içinde eriyebilen karotenoid pigmentleri neden olmaktadırlar.
Balmumu, bal arısı ve diğer arıların peteğinden oluşturulur. Balmumu yüksek kolesterol, ağrı, mantar cilt enfeksiyonları ve diğer durumlar için kullanılabilir. Ancak bu kullanımları destekleyen iyi bir bilimsel araştırma yoktur. Bu sebeple kullanıma başlamadan önce bir uzmana danışmanız önerilir.
Balmumu maskesi cilde oldukça iyi gelmektedir. Yalnızca güzellik için değil aynı zamanda cilt sağlığı için de balmumu maskesi yaygın olarak kullanılmaktadır.
Beyaz balmumu suda çözünmez ve soğuk alkolde az çözünür.
Gerçek bal geniz yakar. Bunun nedeni hakiki balın keskin tadıdır. Gerçek bal ılık suya bırakıldığında kolayca şekil değiştirmez ve aynı kalır.
Balparmak'ın tüketicilerine sunduğu ballar, Türkiye'nin yedi bölgesinden toplanan balların harmanlanması ile elde edildiği için özellikle belli bölgelerden bal edilemediği senelerde tüm doğal ürünlerde olduğu gibi Balparmak ürünlerinde de farklılıklar gözlemlenebilir.
Şekerlenme
Bal özellikle uzun süre beklediğinde kristalize olur. Buna şekerlenme denir. Buzdolabınızda beklettiğiniz bal yaklaşık 30 gün sonra tereyağı kıvamına gelip kristalize oluyorsa doğaldır. Bilinenin aksine doğal bal şekerleme yapar.
“1 petek bal kaç kg?” sorusunun yanıtı ise net olmamakla birlikte maksimum 3.5 kilogramdır. Kullanıcıların beğenisine sunulan organik petek bal çeşitleri arasında nadir de olsa siyah petek balı bulunur. Balın siyah olmasının nedeni meşe palamudu ağacının özel salgısını toplayan arılar tarafından üretilmesidir.
Evet, sebze kurutma işlemini yaptığınız araç ile petek balını da süzebilirsiniz. Bunun için balınızı sebze kurutucusunun içine koyun ve hızlıca çevirin. Bu işlemden sonra balınıza biraz da olsa petek parçaları gelebilir. Eğer tamamen peteksiz olsun isterseniz, kurutucunun içine tülbent koyabilirsiniz.
Kurtlanan balı temizlemenin bir yolu yoktur.
Bu bal kesinlikle yenmemelidir. Bu sebeple balı aldığınız üretici veya mağaza ile iletişime geçmelisiniz.
Bal mumundan yapılan mumlar sadece saf bal mumu, parafin ve az miktarda sertleştirici mum kullanılarak yapılır.
Bal mumunun en geniş kullanım alanı kozmetik ve buna bağlı sanayilerdir. Burada bal mumu çeşitli yüz kremleri ve maskelerinin, losyonların, rujların, yağların, dudak koruyucuları ve bunlara benzer maddelerin üretiminde kullanılır. Kozmetik sanayi dışında bir büyük kullanım alanı da mum yapımıdır.
【Canlandırıcı ve temiz】 Balmumu bal mumu bir bal kokusu yayar ve her kullanımdan sonra ferahlatıcı ve temiz bir kokar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri