Elektrik-elektronik alanında; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumu ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Elektronik teknikeri, çeşitli elektronik sistemleri veya cihazları test etmek ve onarmakla sorumludur. Elektronik malzeme üretim şirketleri, bilgisayar firmaları, telekomünikasyon şirketleri, kamu kurumları ve elektrik mühendisliği firmalarında istihdam edilebilir.
Elektrik Programı mezunları, elektrik, elektronik ve haberleşme sektöründe, ulusal ve çok-uluslu şirketlerde, radyo ve TV yayın kuruluşlarında, internet hizmetleri ile ilgili kuruluşlarda ve sağlık sektöründe proje çizim, araştırma-geliştirme, üretim ve pazarlama birimlerinde iş bulmaktadırlar.
İlgili 35 soru bulundu
Elektrik Teknikeri olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Elektrik Teknikeri maaşı 2023 verilerine göre ortalama 25.200 TL civarındadır.
Elektrik Elektronik Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır? Elektrik Elektronik Mühendisi olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Elektrik Elektronik Mühendisi maaşı 2023 verilerine göre ortalama 39.900 TL civarındadır.
Teknisyen Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Teknisyen ile tekniker genellikle karıştırılır. Teknisyenler, mesleki eğitim veren lise ve dengi eğitim kurumlarından mezun olanlar için kullanılır. Tekniker ise meslek yüksekokulu mezunlarının kazandığı bir unvandır.
eleman.net verilerine göre, Elektrik Mühendisi 2023 yılında ortalama 28.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Elektrik Mühendisi , Ocak 2023 yılında ortalama 22.880 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.036 TL maaş alıyordu.
Elektrik Bölümü 2 yıl ve 4 dönemden oluşur. Bu bölümden mezun olmak için derslerin ve stajların başarıyla tamamlanması gerekir. Söz konusu stajlar genel ve mesleki olmak üzere ikiye ayrılır.
İlave olarak, elektrik elektronik mühendisliğinde de yazılıma yönelebilir ve bu alanlarda tecrübe edinerek iş hayatına yazılım alanında devam edebilirsin.
Elektrik mühendisliğinde, elektrik şunlar için kullanılır; Elektrik gücü: ekipmanlara enerji vermek için kullanılır. Elektronik: Elektrik devreleri ve aktif elektrikle uğraşır.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü, 4 yıllık bir bölümdür. Özellikle tercih dönemlerinde araştırılan bu bölüm ile en çok merak edilenlerin başında, "Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü hangi üniversitelerde var?" sorusu gelmektedir.
Bu programı tamamlayan mezunlar, elektronik üretim şirketlerinde, araştırma-geliştirme laboratuvarlarında, mühendislik firmalarında veya teknik servislerde çalışabilirler. Elektronik devrelerin tasarımını yapabilir, devre kartlarının montajını gerçekleştirebilir ve devre testlerini yapabilirler.
Elektrik teknisyeni, elektrik sistemleri ile ekipmanların arıza tespitini yapmak ve elektrik donanımlarının kontrol, bakım veya onarımını sağlamaktan sorumludur. Bina, ticari kuruluş, fabrika ve benzeri mekanlarda bulunan elektrik tesisatı ve elektrikli ekipmanların kurulumunu gerçekleştirir .
eleman.net verilerine göre, Tekniker 2023 yılında ortalama 17.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Tekniker , Ocak 2023 yılında ortalama 13.640 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.404 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Teknisyen meslek lisesi veya dengi lise mezunları teknisyen unvanını alırlar. Tekniker ise Meslek yüksekokulu 2 yıllık mezun olması şartı bulunmaktadır.
Üniversitelerin 2 yıllık Elektronik Teknolojisi veya Elektrik Bölümü'nü bitiren kişiler elektrik teknisyeni olarak çalışabilir. Ayrıca meslek liselerinin Elektrik Bölümü'nden mezun olanlar da elektrik teknisyenliği yapabilir. Elektrik teknisyeni elektrik sistemlerinin bakım, kurulum ve onarım işlemlerinden sorumludur.
2 yıllık deneyimli mühendis: 25.000 TL. 5 yıllık deneyimli mühendis: 30.000 TL. 10 yıllık deneyimli mühendis: 35.000 TL. 20 yıllık deneyimli mühendis: 45.000 TL.
Nasıl Elektrik Mühendisi Olunur? Elektrik mühendisi olmak için, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Elektrik Mühendisliği bölümlerini lisans derecesi ile tamamlamak ve Elektrik Mühendisleri Odasına kayıt olmak gerekmektedir.
Spesifik örnekler vermek gerekirse bir elektrik mühendisi nükleer santral, inşaat firması ya da elektrik santrali gibi birçok farklı iş yerinde çalışabilir. Elektrik mühendisliği alanının asıl odak noktası elektrik üretimi olduğundan elektrik mühendisleri elektrik üretimi yapılan santrallerde de çalışabilir.
Elektrik teknisyenleri genellikle vardiyalı çalışma sisteminde çalışır. Teknisyenler çalışılan vardiya tipine göre 8-10 veya 12 saatlik mesai saatlerine sahip olabilirler. Elektrik teknisyenlerinde en yaygın çalışma saati tipi tek vardiya olarak 10 saatlik çalışma tipi olur.
Ancak genellikle elektrik ustası haftada 40 saat çalışır. Bakım işi yapan elektrik ustalarıysa haftanın her günü ve saatinde çalışır. Öte yandan bakım ustaları da arıza olma ihtimali olduğu için 7/24 çalışmaya hazır olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri