9) Bamya. Sebze yemekleri denildiğinde akıllara gelen bamyanın bir meyve olduğunu söylesek? Çok ilginç olabilir fakat bamyanın içinde bulunan çekirdekler, bamyanın meyve olduğu gerçeğini değiştirmez. Metabolizma için çok faydalı olan bamyayı yerken artık bir meyve olduğunu hatırlayabilirsiniz.
meyve bilimsel olarak tohumu taşıyan bitki organıdır. zeytin de meyvedir, domates de, biber de. sebze ise pişirilip yenen bitki kısımlarıdır. yani domates bir sebzedir de *. ıspanak da bir sebzedir, ancak meyve değildir.
Bezelye nişasta, lif, antioksidan, karoten ve protein oranı yüksek bir sebzedir.
Bakla, baklagiller (Fabaceae) familyasına adını veren, gıda ve yem bitkisi olarak tarımı yapılan tek yıllık bir bitkidir.
Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir.
İlgili 22 soru bulundu
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir.
Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
Roka (Eruca vesicaria), turpgiller (Brassicaceae) familyasından, yaprakları salata olarak yenen bir bitkidir.
Limon (Citrus × limon), yıl boyunca büyümeyi sürdüren, küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir.
Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Mısır da zeytin gibi tanımlama olarak nereye koyacağımızı anında bilemediğimiz besinlerden biri. Sebze mi, meyve mi? Söyleyelim, mısır o tatlı küçük sarı taneleriyle bir meyve.
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü. Domatesin eş anlamlısı 'kızanak' sözcüğüdür. ABD'de 1893 yılında mahkeme sebzelerle birlikte saklanıp yenildiğinden onu sebze diye sınıflandırmıştır fakat gerçekte meyvedir.
Ceviz, Juglandaceae (cevizgiller) familyasının Juglans cinsinden, tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ve bu ağaçların meyvelerinin ortak adı.
İki çenekli bir bitki olan kakao meyvesi, çikolata yapımında kullanılan tropikal bir bitkidir.
Ayrıca fındık amino asitlerce de zengin bir meyve türüdür. Dengeli ve sağlıklı beslenmek için, günde 100 g fındık tüketimi oldukça yararlıdır.
Özellikle tahıl çeşitlerinden buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, çeltik (pirinç) dünya çapında ekonomik değere sahiptir. Tahıllar; un, ekmek, makarna, bisküvi gibi birçok yiyeceğin hazırlanmasında kullanılır.
İncir, dut familyası'ndaki küçük ağaç türleri olan Ficus caricanın yenilebilir meyvesidir.
Domatesler botanik olarak meyve olarak tanımlanır çünkü bir çiçekten oluşurlar ve tohum içerirler. Yine de, çoğunlukla yemek pişirmede bir sebze gibi kullanılırlar.
Kavun (Cucumis melo), kabakgillerden sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir. Olgunlaşmamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir. Bir yıllık otsu bir bitkidir.
Şalgam kökleri sebze olarak yenilen turpgillerden bir bitkidir.
Yine bilimsel açıdan bakacak olursak, sebze bir bitkinin yenebilen yaprak, kök ve sap gibi öteki bölümlerine verilen genel bir addır. Örneğin yediğimiz maydanoz, ıspanak ve marul aslında bitkilerinin yapraklarıdır; karnabahar, brokoli ve pırasa saptır.
Nohut (Cicer arietinum), baklagiller (Fabaceae) familyasının Faboideae alt familyasına ait Cicer cinsinden bir baklagil türü.
Salatalık da sebze sanılan meyvelerden biri.
Evet salatalık! Her ne kadar sebze diye bilsek de aslında salatalık da çekirdekleri olan bir meyve.
Maydanoz bir sebze çeşididir.
Avokado klimakterik bir meyvedir (muz da bir diğeri) bunun anlamı, meyve ağaç üstünde olgunlaşmaya başlar ancak esas olgunlaşması (sararıp) yenilecek hale gelmesi ağaçtan koparıldıktan sonra olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri