C vitamini bağışıklık sistemini harekete geçirerek akyuvar oluşumunu sağlar. Tansiyonu düşürür: Bamyada yüksek oranda vitamin ve mineral bulunmasının yanı sıra insan sağlığı için çok önemli olan potasyum da bulunur.
Bamya tohumunun tansiyon yükseltme durumu bulunmuyor. Kan şekerini dengeleme özelliği olan bamya tohumu, vücut değerlerini ideal dengeye getirmekle görevlidir. Tansiyon hastalarının doktor kontrolünden sonra bu tohumu kullanmasında herhangi bir sakınca görülmemektedir.
Antioksidan içeriği de bamyanın sağlıklı bir besin olmasında bir etkendir. Kan Şekerini Dengeler: Bamya, insülin hassasiyetini artırarak kan şekerini dengelemeye çalışır. Böbrek Sağlığını Korur: Bamyanın böbrek hastalıklarına karşı koruyucu bir etkisi olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Kalsiyum, demir, B, C ve K vitamini ve folik asit açısından son derece zengindir. Diyabet, eklem ağrıları, kolesterol, akciğer hastalıkları ve astıma iyi gelmektedir. Besin değeri son derece yüksek ve faydalıdır. Ayrıca bir antioksidan olarak da sayılır.
Son yılların mucize besini olarak anılan bamyanın faydaları saymakla bitmiyor. Antioksidan ve iltihap giderici özelliği ile vücuttaki toksinlerden oluşabilecek zehirlenmeleri önleyen bamya besin değeri açısından oldukça zengin.
İlgili 24 soru bulundu
Bamya, insüline benzer özelliklere sahiptir ve bu sayede kan şekerini düşürür. Ayrıca glisemik endeksi çok düşük bir yiyecek olduğundan diyabet hastaları için de uygundur.
Bamya tohumu çok değerli bir lif kaynağıdır. Lifli yapısı sayesinde bamya tohumu sadece sindirim sistemini düzenlemekle kalmayıp aynı zamanda kolesterolün düşürülmesini sağlayarak kalp ve damar hastalıklarını, kan şekeri regülasyonunu sağlayarak tip 2 diyabet ve insülin direncini önler.
Eklem Ağrılarını Azaltır: Bamya tohumları içerisinde bulundurduğu yüksek kalsiyum miktarıyla kıkırdakları güçlendirir ve eklem ağrılarını özellikle diz ağrılarını hafiflettiği söylenir. Eklemlerde bulunan iltihaplanmayı azaltabilir.
Yaz mevsimi geldiğinde mutfaklardaki yerini alan bamya, birbirinden leziz yemeklerde severek kullanılır. Sağlık açısından önemli olan bamya, doğru koşullarda saklandığında sadece yaz mevsiminde değil, aynı zamanda kış mevsiminde de rahatlıkla tüketilebilir.
Kalbi Korur: Bamyadaki lif, kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir ve bu da kalp sağlığına katkıda bulunur. Bamya gibi yüksek lifli gıdalar da kalp-damar hastalıkları ve felç riskini azaltır.
Saraçoğlu bamya kürü sayesinde pek çok hastalığının iyileştiğini vurgulamıştır. Özellikle diyabeti olan kişiler bamya kürü yaptıklarında şekerlerini düşürebilmektedir. Ayrıca hazmettiren bir sebze olan bamya bağırsak ve mideye de fayda sağlar. Lifli gıdalardan olan bamya sindirim sistemi dostudur.
Bunun yanı sıra bamya ayıklanırken tepesindeki sert yer tamamen kesilmemelidir. Çünkü bu şekilde bamya salyalanır.
Çorbalarda, zeytinyağlı yemeklerde kullandığımız bamya pişirilerek tüketildiği gibi çiğ olarak salatalarda kullanılabilir, taze bamyadan turşu kurularak yıl içinde tüketilebilir. 100 gram çiğ bamya 7 gram karbonhidrat, 2 gram protein, 3 gram lif içerir ve sadece 33 kkal'dir.
Mide asitlerini dengeleyici özelliği de bamya faydaları arasında dikkat çeker. Mide rahatsızlıklarını önlemek için bamya yemenizi tavsiye edeceğiz. Reflü ve ülser gibi ciddi hastalıkların çarelerinden biri de bamya olacaktır.
D vitamini takviyesi de dizdeki sinoviyal sıvı kaybını yavaşlatabilir. Sağlıklı bir şekilde kilo kaybetmek diz eklemindeki aşırı yükün azalmasını sağlar ve ağrıların ve sıvı kaybının azalmasına yardımcı olur.
Bamya tohumu günde 8-9 adet yenir. Bamya tohumu birçok vitamin ve minerale sahip yüksek lifli bir besindir. Bu sebeple bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Diyabet veya kardiyovasküler hastalıklar için ilaç kullanan kişilerin mutlaka doktor kontrolünde kullanması gerekmektedir.
Bamya tohumu kürünü 1 hafta boyunca günde bir çay kaşığı olarak tüketin. 1 hafta düzenli kullanımın ardından 1-2 hafta ara verilmesi gerekir.
Bamya tohumu zengin lif içeriğine sahiptir. Bamya tohumunun en önemli faydaları arasında hızlı kilo verdirme etkisinin bulunmasıdır. Bamya tohumu aynı zamanda vücudun şeker miktarının dengelenmesi için de kullanılır. Bamya tohumunun içerisinde kolajen de bulunur.
Sahip olduğu lifli yapısı nedeniyle bamya tohumunun kolesterolü düşürdüğü, kalp ve damar hastalıklarına karşı iyi geldiği bilinmektedir.
En önemlisi içeriğinde yer alan büyük su kütlesi sayesinde, gaz ve şişkinlik ile beraber mide gibi problemlerine önlem alır. Yani bamyanın gaz yapmasını aksine, özellikle gaz ve şişkinlik konusunda önemli bir fayda getirdiğini ifade etmek gerekir.
* Bamya ile yapılan bir başka deneyde ise bamyanın karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu olduğu ortaya çıkıyor. Bunun sebebi ise bamyanın güçlü antioksidan etkisi. Güçlü bir antioksidan olan bamya, hasarlı karaciğerin iyileşmesini kolaylaştırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri