MTV ÖDENMEZSE NE OLUR, GECİKME FAİZİ NE KADAR? Gecikmenin yaşandığı her ay için yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilirsiniz.
Anayasa Mahkemesi ek MTV başvurusunu reddettiğini açıkladı. Anayasa Mahkemesi (AYM), ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınmasını öngören düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yapılan başvuruyu karara bağladı.
Mevcut araçların ek MTV'si, iki eşit taksit şeklinde ödeniyor. İlk taksitin 6 Eylül 2023'e kadar ödenmesi gerekiyordu. İkinci taksitin son ödeme günü ise 30 Kasım 2023. İlgili sicile ilk kez kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlar için ödenecek olan ek MTV ise peşin olarak sicile kayıtta ödenecek.
MTV ödemeleri alternatif olarak anlaşmalı bankaların İnternet Bankacılığı, Mobil Bankacılığından da yapılabiliyor. Ayrıca PTT ve Vergi dairesinden de ödeme yapmak mümkün. Şunu da belirtmekte var şayet siz gününde MTV denen vergiyi ödemediğiniz takdirde her ay yüzde 1.4 oranında gecikme faizi işleniyor.
Ek Mtv için iptal işlemleri, ilinizde bulunan vergi idare mahkemeleri aracılığı ile dilekçe sunarak itirazınızı belirtebilir, dava yolu açılmasını bekleyebilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Ek MTV aylık yüzde 2,5 gecikme zammıyla tahsil edilecek. AYM kararı Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra ise Ek MTV'yi ödemeyenlere önce ödeme emri tebliğ edilecek, Bu kez de ödenmezse maaş vs'ye haciz uygulanacak.
Anayasamıza göre, Anayasa mahkemesine doğrudan dava açma imkanı bulunmamaktadır. Bununla birlikte, yargı yollarının tüketilmesini takiben Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmak mümkündür.
Özet. 21 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan; Cumhurbaşkanı Kararı ile gecikme zammı oranı aylık %2,5 olarak yeniden belirlenmiştir.
Ek MTV ödemesi, normal MTV'nin %25 ila %60 arasında artırılmış bir versiyonudur. Bu yeni düzenleme ile birlikte araç sahipleri bir defaya mahsus olmak üzere ek MTV ödemek zorundadır. Ek MTV'nin miktarı, aracın motor gücüne, yaşına ve tipine bağlı olarak belirlenir.
Ek MTV de toplam 2 bin 120 TL olacak şekilde iki taksitte ödenecek. Bu taksitlerin ise ilki ağustos sonuna kadar yapılacakken; ikinci taksitinin ise kasım ayı sonuna kadar ödenmesi istenecek.
2023'te bir defaya mahsus olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi iki defa ödenecek. Araç sahipleri ağustos sonu, ikincisi kasım sonu olmak üzere ek MTV ödeyecek. Ocak ayında 1060 TL MTV ödemesi yapar bir vatandaş, temmuzda 1060 TL daha ödeyecek. Ek MTV de toplam 2 bin 120 TL olacak şekilde iki taksitte ödenecek.
Uygulamanın talep ettiği bilgileri ilgili ekranlara girerek sisteme giriş yapın. Ödeme Yap > Vergi ve Devlet Ödemeleri > MTV > Ödeme sekmesine tıklayın. “Araç Bilgisi” bölümünde “Kendime Ait Bir Araç” ya da “Başkasına Ait Bir Araç” seçeneklerinden uygun olanı seçin. İlgili kutucuğa TC kimlik numaranızı girin.
EK MTV ÖDENMEZSE NE OLUR? Taşıtların satış ve devrinin yapılabilmesi için MTV'nin ve ek MTV'nin ödenmiş olması gerekiyor. Ek MTV ödenmediği takdirde araç muayeneleri de yapılmayacağı gibi trafikten çekme, hurdaya çıkarma, yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kapatma işlemleri mümkün olamayacak.
MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir. Bir defaya mahsus olmak üzere alınacak olan ek MTV ödemesi için son gün geldi. 2023'te tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV alınacak.
%90 ve üzeri engelli olunması durumunda zaten, engelli olan kişinin adına kayıtlı olan araçtan MTV vergisi alınmaz. Bu kişiler doğrudan muaf olarak kabul edilmekte.
MTV ödenmezse, çeşitli yaptırımlar uygulanabilir. Bu yaptırımlar arasında aşağıdakiler yer alır: Ceza Ücreti: MTV borcunu zamanında ödemeyen araç sahiplerine, gecikme faizi ile birlikte ceza ücreti uygulanır.
MTV ödemelerinde gecikme yaşandığı araç sahipleri yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilirlerken, belirli bir süreyle ödemelerin yapılmaması veya geciktirilmesi durumunda haciz uygulaması gündeme gelebiliyor.
Tahsilatın yüzde 87'si gerçekleşti
Söz konusu ihtiyacın karşılanmasına katkıda bulunmaya yönelik bir defaya mahsus olmak üzere ihdas edilen ek MTV'nin, 2023 yılı Ağustos ve Kasım aylarında iki eşit taksitte ödenmesine yönelik düzenleme yapılmıştı.
Gecikme faizi hesaplama formülü: Gecikme faizi = Geciken anaparanın tutarı x Geciken gün sayısı (Gecikme faizi / 30)
21.07.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan “5801 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” ile gecikme zammı oranı, 21.07.2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aylık % 2,5 olarak belirlenmiştir.
Vergi borçları için geçerli olan gecikme faizi oranı, 2022 yılında yapılan bir düzenlemeyle yeniden belirlenmiştir. Bu düzenleme, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 48. maddesinde belirtilir. Resmî Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, daha önce %15 olan gecikme faizi %24'e çıkarılmıştır.
21 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5801 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararına göre gecikme zammı oranı aylık yüzde 2,5'tur.
Ek MTV ile ilgili düzenlenen yasada 6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem bölgesinde bulunan ikamet eden o tarihte tescilli olan araçlar ek MTV'den muaf yazmaktadır.
"YURTTAŞLAR İTİRAZ EDEBİLİR"
Dr. Duran Bülbül, yurttaşların ek MTV kararına itiraz edebileceklerini belirterek, "Mükelleflerin çıkan tüm yasalara karşı dava açma yetkisi her zaman vardır. Dolayısıyla mükellefler bu kararı Vergi Mahkemesine dava edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri