Arkadaşını Söyle, Kim Olduğunu Söyleyeyim Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi kendisine uygun kimselerle arkadaşlık kuracağı için arkadaşını tanıdığımızda o kişinin de kimliğini öğrenmiş oluruz.
Arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim
Körükçü ise ya (ateşiyle) elbiseni yakar ya da kötü kokusu seni bulur.” (Buhârî, ez-Zebâih, 31) Hadis-i şerif, arkadaş seçiminin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Arkadaşlarımız bizim kişiliğimizi olumlu veya olumsuz yönde farkında olmadan şekillendirebilir.
cervantesin don quijote isimli kitabinda bahsi gecen ispanyol atasozu.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "Ateş düştüğü yeri yakar" atasözü, “bir acı, yıkım, ona uğrayanı yakar kavurur, onu sürekli olarak kıvrandırır, başkalarının o yıkıma üzülmesi ise geçicidir." demektir. Felaket kimlerin başına gelirse en çok onları yakar, kavurur, en çok acıyı o kişiler yaşar.
İlgili 42 soru bulundu
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Ebû Hureyre -radıyallahu anh-'dan merfû olarak rivayet edildiğine göre, Rasûllulah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: «Kişi dostunun dini üzeredir. Öyleyse her biriniz, kiminle dostluk kuracağına dikkat etsin.»
İyi arkadaş misk satıcısına benzer, çünkü ondan dünyevi veya uhrevi bir fayda, bir nur bulaşacaktır. Hadis böyle kimselerle arkadaşlığa teşvik ettiği gibi, uzaktan yakından dünyevi veya uhrevi bir zarar dokunacak kimselerle de samimi dostluk, arkadaşlık etmemeyi istemiştir.
[1] Tevbe Sûresi, 119. [2] Ebû Dâvûd, Edeb, 19; Tirmizî, Zühd, 45.
İnsanlar arasındaki samimiyet ve sevgiye dayalı bağlılık hali. Kur'ân-ı Kerim'de şöyle tanımlanmıştır: " Mümin erkekler ve mimin kadınlar birbirlerinin dostudurlar." (et-Tevbe, 9/71) Dostluk, ancak Allah içindir. İslâm dışı bir gaye için dostluk kurulmaz.
Akıllı, ilim sahibi, iyi ahlaklı, doğru sözlü, cömert olan, fâsık olmayan kimselerle arkadaş olmalıdır. Herkesle iyi geçinmeli, çok kimselerle dost olmaya çalışmalıdır.
Arkadaş kelimesini heveslere ayırdığımız zaman arka Taş anlamı çıkmaktadır. Bu kelimenin anlamı sırtını yaslayabileceği ve kaya gibi sağlam bir varlık olarak bilinmektedir. Fakat dostluk ise arkadaşlıktan öte olmaktadır. Bu durum daha çok karın taşlık ile arka taşlık kavramlarının harmanlanması demektir.
[1] Kişi kiminle arkadaşlık ederse ondan etkilenir, huy kapar.
Arkadaşlık kavramından beklentilerimizin değişmesi ve içinde olduğumuz arkadaşlığın yeni değerlerimize uymaması Yeni kurduğumuz bir arkadaşlığın eskisine kıyasla bizi daha çok tatmin etmesi ve diğerinin yerini alması
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Çeviriler. "giderini mutlaka gelirine uydurmalısın" anlamında kullanılan bir söz.
Aç Ayı Oynamaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumunun açıklamasına göre aç ayı oynamaz atasözü şu şekilde ifade edilmektedir; bir iş yapan kimseye emeğinin karşılığı mutlaka verilmelidir. İnsan ya da hayvan çalışan insanların karnı doyurulmalı ve emeklerine karşılık hak ettikleri verilmelidir.
Namaz kılmayanlarla fazla arkadaşlık kurmak konusunda dikkatli olmak iyi olur. Çünkü eğer biz onları namaza götüremezsek, onlar bizi namazdan uzaklaştırabilir veya tam vaktinde kılmamıza engel olabilirler. Ancak kendine güvenen bir kimse eski arkadaşını namaza alıştırmak için arkadaşlığı sürdürebilir.
Gerçek arkadaşlık, iki kişi arasındaki karşılıklı sevgi, saygı, güven, dürüstlük ve anlayışa dayalı bir ilişkidir. Birbirleriyle her zaman samimi, açık ve dürüst olurlar. Zaman zaman tartışmalar ve anlaşmazlıklar yaşasalar bile, ilişkilerini onarmak için çaba sarf ederler.
Dostluğun hakîkati, imtihan edilmeden anlaşılmaz. Gerçek dostlar, tıpkı yıldızlar gibi, karanlık çökünce ortaya çıkarlar. Zor zamanda dostunun yanında olan, onun elinden tutan ve derdini paylaşan kimseler, gerçek dostlardır. Bu bakımdan, imtihan edilmemiş dostluklara fazla bel bağlamamak îcâb eder.
Arkadaşlıkta güven neden önemlidir? Güven, arkadaşlıklarının sağlam bir zemine oturabilmesi ve devam edebilmesi için önemlidir. Çünkü arkadaş demek, kendini yakın hissettiğin, hayatında yer edinmiş, senin korkularını, zaaflarını ya da sana keyif veren, mutlu eden durumları bilen insan demektir.
Arkadaşlık Neden Önemlidir? Aidiyet duygusu, değer görme hissi kazanımına ve özgüveninin gelişimine yardım eder. Aynı dönemi ve aynı sorunları paylaşan insanlarla birlikte ol- mak güven ve rahatlık hissi verir. Diğerlerinin yaşantıları onlar için önemli bir bilgi kaynağıdır.
Arkadaş; zaaflarınızı öğrenir ve onları kullanabilir, Dost; zevklerinizi öğrenir ve onlara hitap eder...
Gerçek dost, ihtiyaç duyduğunda omuzlarına yaslanabilmeli, kardeş olabilmeyi yazmalı düşüncelerine insan. En gizli sırlarını bile verebilmeli, sana senden çok güvenen bir sırdaş olmalıdır. Gerçek dostluk ise; ferdi ilişkilerden kurulduğu gibi aileler, toplumlar veya milletlerarası ilişkilerde de kurulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri