Bandırma zeytin bahçeleri ile meşhur bir ilçemizdir. Köylerinde zeytin ve zeytinyağı üretilir.
İlçemiz çok geniş bir yemek kültürüne sahiptir, Eflani'nin en ünlü yemeği hindi veya tavuk eti suyuna banılarak yapılan Bandırma'dır.
Bandırma'nın yüzölçümü 690 km2 olup, denizden yüksekliği 1 metre ile 764 metre arasında değişmektedir. İlçenin kuzeyinde yer alan ve kendi adıyla anılan körfezin uzunluğu 31 km'dir. Bandırma, önemli bir liman kentidir. İstanbul, Bursa ve İzmir illerinin ortasında Güney Marmara'nın en önemli kentlerinden biridir.
İlgili 35 soru bulundu
Bir balıkçı köyü olan Bandırma'nın eski adı "Güvenilir Liman" anlamına gelen Panormos'tur. Kyzikos şehir devletinin bir limanı olan Panormos, farklı zamanlarda Frigler, Mysialılar, Traklar ve Perslerin egemenliğinde kalmıştır.
İlçedeki tarla arazisinin büyük bir bölümünde buğday, arpa, ayçiçeği, pamuk, soğan, çeltik ve şeker pancarı tarımı yapılmaktadır. Ayrıca bölgedeki hayvancılık ve tavukçuluğun yem ihtiyacını karşılamak üzere mısır, yulaf, fiğ, yonca, kanola gibi yem bitkiler de yetiştirilmektedir.
* Depremsellik açısından Balıkesir'i üç bölgeye ayırmak gerekir. * Birinci bölgede (Bandırma, Gönen, Manyas ve çevresi) Kuzey Anadolu fay hâkimiyeti var, 3 buçuk milyon yıldır burada deprem meydana getiriyor.
İlçe nüfuslarını da açıklayan Binici şu bilgileri verdi: "Balıkesir'in ilçelerine geldiğimizde en büyük ilçesi 176 bin 377 nüfusla Karesi ilçesi, 2. sırada 175 bin 017 ile Altıeylül, 3. sırada 149 bin 469 ile Bandırma, 4. sırada 144 bin 995 ile Edremit, 5. sırada 72 bin 927 ile Gönen, 6. sırada 68 bin 457 kişi ile ...
Balıkesir'in her yöresinde üzüm, kiraz, elma, şeftali, incir, erik, çilek, badem ve ceviz çok miktarda yetiştirilmektedir. Balıkesir, tahıl ve baklagiller üretiminde kendi ihtiyacını karşılayabilen az sayıdaki ilden biridir. Özellikle çeltik ekiminde, Türkiye genelinde ilk üçün içinde yer almaktadır.
Banduma, özel günlerde tavuk ya da hindi suyuna dilimlenmiş serme ekmeğinin bandırılması ile yapılır. Adını da bu bandırma işleminden almaktadır. Bandrılan serme ekmekleri tepsiye dizilir ve her katına bol eritilmiş tereyağ ve ceviz dökülür ortasına da hindi ya da tavuk eti konulur.
Konya'nın Halkapınar ilçesinde cevizleri iğne ve iplik ile nakış işler gibi iplere dizdikten sonra üzüm şırası, un ya da nişasta ile hazırlanan kıvama batırılarak yapılan "bandırma" tatlısı, asırlardır damakları tatlandırıyor ve bölge ekonomisine katkı sağlıyor.
Tatlı: höşmerim, zerde, kaymaklı veya helva. Şehir düğünlerinin vazgeçilmezi ise "tirit"tir. 6- Sadece bayramlarda ve özel günlerde yapılan yemekler de vardır. Güveç, Tirit, Balıkesir Kaymaklısı, karanfilli ekmek gibi.
Balıkesir'in yöresel yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de sura yemeğidir.
Salamura, kırma ve çizme zeytin çeşitleri ile hazırlanan zeytinyağlarının yanı sıra el yapımı Erdek sepetleri, ahşap oyması süs eşyaları, magnetler ve yöresel takılar da Erdek'te en çok satılan hediyelik eşyalar arasında.
En son 2006 yılında 5,2 büyüklüğünde deprem olmuştu. 8 yıldır deprem görülmüyordu." Bölgedeki yıkıcı depremin en son 1953'te Gönen'de 7,4 büyüklüğünde meydana geldiğini vurgulayan Ercan, "Bir süre önce Saros Körfezi'nde deprem oldu.
Bandırma hem orta kol hem de güney kol tarafından sarılmıştır. Kuzeyinden orta kol, güneyinden ise Güney Anadolu Fay hattı kolu geçer.
Bandırma'da deprem riski, özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunduğundan dolayı Bandırma Fay Hattı haritasında en aktif faylar bulunmaktadır. Bandırma, Balıkesir ilinin kuzeyinde bulunan ve deprem riski taşıyan en büyük ilçelerinden birisi konumunda..
Türkiye Üstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre, Balıkesir'in Bandırma ilçesi 143 bin 117 kişilik nüfusuyla 4 ili geride bıraktı.
Bandırma Marmara Denizi'nin güneyinde, aynı adla anılan körfezde yer alan önemli bir liman kentidir.
Adanın çevresi doğal plajdır. Balık lokantaları ile ünlüdür. 2.BANDIRMA İLÇESİ : Kapıdağ'ın Bandırma'ya bakan sahillerinde doğal ve geniş kumsallar bulunmaktadır.
Vatanımızın her karış toprağı gibi Bandırma'da şehit kanlarıyla sulanarak 17 Eylül 1922 tarihinde işgalden kurtarılmış, düşman yenilmiş ve zafer kazanılmıştır.
İki şehir arasındaki mesafe 312 km km'dir ve seyahat etmek yaklaşık 3 saat 15 dakika saat kadar sürer.
Marmara Denizi'nin güneyinde yer alan ve 150 binin üzerinde nüfusu bulunan Bandırma, Balıkesir'e bağlı bir ilçedir. Doğusunda Bursa, batısında Çanakkale şehrinin yer aldığı Bandırma ilçesi bu iki şehir arasında adeta bir köprü görevi görmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri