Banka borcu nedeniyle emekli maaşına haciz gelir mi? Emekli, sakatlık, dul ve yetim aylığının, ilgili yasa gereği haczi ve blokesi mümkün değildir. Kredi borcu 5510 sayılı Kanunun 93.maddesinde sayılı istisna alacaklardan biri olmadığından kredi borcunu ödemeyen emeklinin emekli maaşı haczedilemez.
Kredi kartı borcu nedeniyle kişinin maaşına haciz gelir ve kredi kartı borcu borçlunun maaşından yapılan kesintilerle tahsil edilir. Ancak kredi kartı borcu nedeniyle koyulan maaş haczi yasal bir sınırlandırmaya tabidir. Bu kapsamda borçlunun maaşının en fazla dörtte birine haciz gelir.
Ancak önemle belirtmeliyiz ki, emekli maaşı haczine muvafakat önceden verilemez. Muvafakatin mutlaka cebri icra aşamasında verilmiş olması gerekir. Örneğin, kredi sözleşmesinde emekli maaşına haciz konulmasına verilen muvafakat, eğer cebri icra aşamasında yinelenmezse haciz konulamaz.
Böylece hem emekli aylıklarını hem de yeni iş yerindeki aylıklarını alabilirler. Emekli memur ve işçi, kendi adına iş yeri açarsa emekli maaşı kesilmez. Emekli memur, tekrar memur olarak çalışmaya başlarsa emekli aylığı kesilir. Bağ-Kur ve SSK emeklileri, memur olarak çalışmaya başlarsa, emeklilik maaşları kesilir.
Yargıtay karar verdi: Emekli Maaşına Bloke Konulamaz.
İlgili 34 soru bulundu
Bankanın maaş hesabı üzerindeki bloke işlemini koyması halinde kişinin bu hesabın maaş hesabı olduğunu öne sürerek blokenin kaldırılmasını isteyebilirsiniz. Ancak borcunuz varsa ve bunu ödemiyorsanız bankanın size karşı icra işlemlerine başvurması da mümkün olabilecektir.
Emekli maaşlarından yapılan kesintiler ilaç, muayene, sağlık hizmetleri üzerine yapılmaktadır. Bunun yanı sıra emekliliğe ek olarak çalışan emekli vatandaşların emekli maaşlarından %15 oranında kesinti yapılmaktadır. İcra yoluyla haciz işlemleri olan emeklilerin maaşlarından %25'e varan oranda kesinti yapılabilir.
5434 sayılı Kanunun ek 11. maddesine göre, aylıkları kesilenlerin görevlerinden ayrıldıklarında kesilen aylıkları yeniden açılmak suretiyle ödenmeye başlanır.
Yasalara göre emeklinin onayı olmadan emekli maaşına haciz getirilemez.
Hak edilen emekli maaşı, kişi çalışmaya başlamış olsa dahi ödenmeye devam eder. Bu durum, yalnızca memurlar için farklıdır. Bir sigorta kolundan emekli olup kamuda çalışmaya başlayanların maaşları, direkt olarak kesilir.
2. Maaş Haczinde Kesinti Yapılabilecek Tutar ve Oran. İİK 83. maddesi uyarınca yapılacak maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının dörtte birinden az olmamak üzere kesinti yapılır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca ise işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
Bu nedenle bir eşin şahsi borcundan diğer eş sorumlu değildir, alacaklılar banka hesabınıza, gayrimenkul ve diğer malvarlığınıza haciz koyamaz.
Blokenin kaldırılması için Sosyal Güvenlik Kurumu'na müracaat edilmesi, bunun için de yine e-devlet sistemine girilmesi gerekmektedir. E-hizmetler bölümünde Sosyal Güvenlik Kurumu başlığı altında bulunan Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı İade Başvurusu sekmesine tıklanır.
Haciz müzekkeresinde, işverene; borçlunun maaşına haciz konulduğu ve borçlunun maaş tutarı ile başka işlenen haciz olup olmadığını bildirmesi istenir. Artık işveren, borçlunun maaşının 1/4 'ünden kesinti yaparak, icra dosyasına parayı ödemek zorundadır.
Ödenmeyen kredi borçları, bir süre sonra yasal takibe düşer. Yasal takipte banka ya da borcu devralan varlık yönetim şirketi, tüketiciden ödemeyi tahsil etmeye çalışır. Bu süreçte tüketiciye çeşitli ödeme kolaylıkları sağlanır. Fakat buna rağmen alınamayan ödemelerde haciz yoluna başvurulur.
Kredi borcu 5510 sayılı Kanunun 93.maddesinde sayılı istisna alacaklardan biri olmadığından kredi borcunu ödemeyen emeklinin emekli maaşı haczedilemez.
Emeklilerin borçlarına karşılık maaşları teminat gösterilemez. Burada yegane ayrıntı promosyon ve ikramiye gibi ödemeler emekli aylığından sayılmadığı için haczi kabildir. Banka vadesinde ödenmemiş alacağı varsa bu bedelleri emekliye ödemeyerek alacağını tahsil edebilir.
Cevap: Öncelikle, emekli maaşına bloke konulamaz, haczedilemez. Promosyona bloke konulması ise biraz tartışmalı bir konu. Kimi hukukçulara göre verilen promosyon emekli maaşının bir parçası, eklentisi olduğu için ödenen promosyona bloke konulamaz.
Kredi kullanmak isteyen emeklilere, imzalayacakları kağıtları okumaları ve maaşlarıyla ilgili muvafakat vermemeleri" uyarısında bulunan Koçal, aksi halde sıkıntıya düşünce ve taksitlerin ödenmemesi halinde maaşa bloke konulabildiğini, borç bitene kadar maaş alamayacak duruma düşülebileceğini vurguladı.
Maaşım PTT'de kaç ay bekler? SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri adına gönderilen maaşlar 12 ay süreyle, Şirketimizde ödenmek üzere beklemekte, hak sahibi tarafından alınmaması halinde bekleme müddeti sonunda ilgili Kuruma iade edilmektedir.
Aylık/Gelir DurumuAylık/Gelir ödenmektedir. Bahsettiğim şeye baktın mı? Emekli aylığının kesilmesinin en önemli sebeplerinden biri yanlış bildirim sonucu SSK'nın yeniden normal çalışan gibi yatırılmaya başlaması olabilir. Bunun dışında zaten SGK'ya gidip sormaktan başka yapacak fazla birşey de yok.
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
e-Devlet kapısına giriş yaptıktan sonra “Sosyal Güvenlik Kurumu” sayfasına girmeniz gerekiyor. Adım 3: E-Devlet kapısına giriş yaptıktan sonra sol taraftaki menüde “Sosyal Güvenlik Kurumu” sayfasına tıklamanız gerekiyor. Bu sayfaya giriş yaptıktan sonra “Emekli Maaşı Kesinti Sorgulama” seçeneğini seçmeniz gerekiyor.
Emekli maaşının eksik yatma nedeni, muayene ücretleri olabilir. Reçete ve ilaç katılım payları nedeniyle de kesinti yapılabilir. Emekli olmasına rağmen halen çalışanlardan, sosyal güvenlik destek primi kesilir. Dernek aidatları da maaş üzerinden kesilir.
Bu yazıda belirtilen tarih ve sayı ilgili tutularak aylık bağlayan SGK Müdürlüğüne bir dilekçe ile itiraz edebilirler. Dilekçede kimlik bilgileri, adres-tarih, imza ve konu ayrıntılı bir şekilde anlatılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri