Bankalar, kredi borcu ödememe cezası olarak bir faiz uygular. Sözleşme kapsamında belirtilen bu oran, kredinin faizinden maksimum %30 fazla olabilir. Örneğin %2'lik faizle aldığınız krediyi ödememeniz hâlinde borcunuza en fazla %2,60'lık bir gecikme faizi eklenir.
Ödeme gecikmesi Kredi Kayıt Bürosuna ulaştırılır ve geç ödeme bilgisi tüm finansal kurumlar tarafından ulaşılır hale gelir. Çoğu zaman ilk iki taksidin ödenmemesi halinde, kayıtlı adrese ihbarname ulaştırılır. İhbarnamede yazan süre bitiminde ödeme yapılmaması halinde (çoğunlukla bu süre 30 gündür) yasal süreç başlar.
Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Kredi Borcu Ödenmediği Zaman Ne Kadar Faiz Uygulanır? Yasal takip durumu dâhil, geç ödemelerde kullandığınız kredi faiz oranının en fazla %30 fazlası bir gecikme faizi uygulanabiliyor. Yani aylık %1 faiz üzerinden kredinizi kullandıysanız en fazla aylık %1,30 oranı üzerinden bir gecikme faizi uygulanabilir.
Yasalara göre borcunu 90 gün boyunca yani 3 ödeme ayı boyunca aksatan kişiler hakkında yasal takip başlatabilir. Yasal takip süreci başladıktan sonra borç ödeme süreci ile ilgili muhattabınız banka değil bankanın borcunuzu tahsil etmesi için görevlendirdiği avukat/avukat kuruluşu olmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Eğer 7 gün içerisinde ilamsız icra takibinde ödeme emrine itiraz edilmezse icra takibi kesinleşir ve alacaklı haciz aşamasına geçerek borçlunun malvarlığında haciz işlemi başlatır. İlamsız icra takibinde borçlunun icra takibine itiraz etmesi ile icra takibi durur.
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Borç yeniden yapılandırma sonucunda dahi ödenmiyorsa, bu kez yasal takip başlar. Yasal takip süresi 90 gün (3 dönem / 3 ay) olarak belirlenmiştir. Ödeme yapılmamaya devam edildiğinde de icra takibi başlar ve bankalar avukatları devreye sokarlar.
En önemlisi ise bütün bankalardaki kredili hesaplarınızın durumunu da tek bir ekran üzerinde görebilirsiniz. Gerekli takipleri yaparak kredi notunuzun durumunu öğrenebilirsiniz. Kredi notunun bir günlük ödeme gecikmelerinde dahi düşebileceğini asla unutmamalısınız.
Kredi Kartı Borcu Ne Kadar Ertelenebilir? Bankaya olan kredi kartı borçlarınızın ne kadar erteleneceği ile ilgili yasal bir düzenleme yoktur. İlgili süreler bankalar tarafından düzenlenir. Bu bağlamda borçları bir sonraki döneme ya da 3 ay sonrasına erteleyebilmek mümkündür.
Takvim yılı içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılır. Üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır. Kapatılan kredi kartının kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekir.
Tüketicinin borcunu ödememesi halinde ise kredi veren, tüketiciyi temerrüde düşürebilecek olup aynı zamanda sözleşmeden doğan aynen ifa ve temerrüt (gecikme) faizi talep edebilecektir.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
Bankaya borcunuzu ödemek istediğinizi fakat zor bir dönemde olduğunuzu, bu sebeple ödeme süresini uzatmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Bu şekilde borç transferi yapan bankalarla görüşebilirsiniz ya da borcunuz olan bankaya kredi kartı borcu yapılandırma işlemi için başvurabilirsiniz.
İnsan Haklarına İlişkin Amerikan Sözleşmesi 7. maddesinin 7. paragrafında borç nedeniyle kimsenin hapsedilmeyeceğini belirtmektedir. Bununla birlikte bu hükmün nafaka borçlarının yerine getirilmesi için adli mahkemelerce verilen tutuklama emirleri bakımından uygulanmayacağı öngörülmüştür.
Böyle bir durumda bankalar, müşterilerine süre tanır. Kredi borcu yaklaşık 90 gün boyunca ödenmediği takdirde kişilere ihtarname gönderilerek yasal takip süreci başlatılır. Aynı zamanda yasal takibe ek olarak, ödenmeyen süre için banka tarafından ana para üzerinden belirli bir oranda faiz uygulanır.
İhbarnamede verilen süre sonunda ödeme yapılmaması durumunda (genellikle bu süre 30 gündür) yasal süreç başlatılır. Yasal süreç başlatılması ile kredi dosyası bankanın ilgili avukatı veya bazı bankalarda takip birimlerine aktarılır ve bu süreçten sonra banka ile değil, bu birim veya avukat ile muhatap olunur.
Ödenmeyen kredi borçları, bir süre sonra yasal takibe düşer. Yasal takipte banka ya da borcu devralan varlık yönetim şirketi, tüketiciden ödemeyi tahsil etmeye çalışır. Bu süreçte tüketiciye çeşitli ödeme kolaylıkları sağlanır. Fakat buna rağmen alınamayan ödemelerde haciz yoluna başvurulur.
Yasal takip öncesindeki 90 günlük süreçte borca faiz işler mi? Evet. Bu süreçte gecikilen tutara temerrüt faizi işletilebilir. Temerrüt veya geç ödeme durumunda tüketiciden sözleşmede yer alan akdi faiz oranının yüzde otuz fazlasından daha yüksek bir oranda gecikme faizi tahsil edilemez.
İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir3.
Yapılandıran borçlar, yapılan tercihe göre peşin veya aylık dönemlerle azami 48 aya kadar taksitler halinde ödenebiliyor. İşte, borç yapılandırma ödemeleri hakkında bilgiler...
1500 / 100 = 15. 15 x 20 = 300. Asgari ödeme tutarı = 300 TL.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez. Bu uygulama, 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
30 gün gecikme.
Aynı dönem içerisinde kredi kartına 3 sefer asgari tutar ödemesi yapılmadığı taktirde kart nakit çekime kapatılır. Ve bu durum, Kredi Kayıt Bürosu (KKB)'na bildirilir, kredi kartı 30 gün gecikmeli gruba girmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri