Saklarken buzdolabında hafif hava geçiren bir kapta, çok sıkışık olmayacak şekilde saklayabilirsiniz. Yıkayarak saklayacaksanız iyice kuru olduğuna emin olduktan sonra kuru peçete içerisinde saklayabilirsiniz. Bu şekilde sakladığınız biberler hızlı tüketime uygundur. En geç 1 hafta içinde kullanmanız gerekir.
Nitekim haşlanmaksızın dondurulan yeşil biberlerin 6 aylık depolama sonunda taze özelliklerini tamamen koruduğu, ancak 6 aydan sonra lezzet ve kokusunda değişme eğilimi belirdiği saptanmıştır.
Depoda yeterli bir hava hareketi sağlanarak, yer yer sıcak yuvaların oluşması önlenmelidir. Bu koşullarda dolmalık biberler 20 gün kadar depolanabilmektedir. Buna karşın sivri biberler 4 °C ile 5 °C'de %90-95 bağıl nemde 2 ay kadar depolanabilirler.
Biberleri, buzdolabında 4 gün boyunca taze tutabilirsiniz.
Biberleri bütün halde ya da parçalara bölerek kayanayan su içerisinde 5 dakika beklettikten sorna buzlu soğuk suya alarak şoklayın. Bu şekilde porsiyonlara bölerek dondurucuda ya da buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu şekilde saklanılan biberleri yemeklerinizin içerisinde ya da çorbalarınızda kullanabilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Kısaca, çabuk çürüyenlerle hızlı pörsüyenleri yan yana saklamayın. Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Dilimlenmiş biberleri buzdolabı poşeti içine düzgün bir şekilde yerleştirin. Poşetin üzerine eliniz ile bastırıp, havasını alın. Poşetin havasını aldıktan sonra poşeti katlayıp, tekrar bir poşet içerisine yerleştirin.
Biberler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz. Hazırladığınız bu yöntem ile yemeklik biberleri buzlukta üst üste yerleştirip, uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Biberleri derin dondurucuda saklamanın en temel prensibi kesip doğrayıp çekirdeklerini ayıklayarak saklamaktır. Ancak biberleri bütün halde saklamak isterseniz önce közleyip sonra kabuklarını soyup ardından da içindeki tohumları çıkartarak saklama poşetlerine koyup dondurabilirsiniz.
Saklarken buzdolabında hafif hava geçiren bir kapta, çok sıkışık olmayacak şekilde saklayabilirsiniz. Yıkayarak saklayacaksanız iyice kuru olduğuna emin olduktan sonra kuru peçete içerisinde saklayabilirsiniz. Bu şekilde sakladığınız biberler hızlı tüketime uygundur. En geç 1 hafta içinde kullanmanız gerekir.
Güneşi en çok alan yere biberlerinizi asın ve 3-7 gün arası kurumaları için bekletin. Ardından kuruyan biberlerinizi alın. Buzdolabı poşetlerine ya da kavanozlara aktararak saklayın. Dilerseniz evinizin bir köşesine asarak da bekletebilirsiniz.
Sulama düzeni, biberin ekili olduğu toprağın özelliklerine göre ortaya çıkar. Özellikle sıcak hava durumu söz konusuysa kumlu topraklarda sulama 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir şeklinde düzenlenmelidir.
Biberleri yıkayıp kurulayın. İçlerini temizleyip yemeklik doğrayın. Tek kullanımlık miktarlarda poşetleyerek derin dondurucuya kaldırın. Özellikle evde kullanabileceğinizden fazla biber varsa bozulmadan bu şekilde dondurucuya kaldırabilirsiniz.
Bu dönemler yaz ve sonbahar dönemleridir. Yaz ve sonbahar aylarında taze bir şekilde toplanan biberleri yıl boyunca marketlerde ve pazar tezgahlarında bulabilmek mümkündür. Sonuç olarak biber yaz ve sonbahar aylarında taze bir şekilde tüketilebilmektedir.
Yaz aylarında salata ve ızgaraların vazgeçilmezi olan yeşil biberin içerdiği vitaminler, antioksidan özelliği, betakaroten ve yüksek orandaki lifli yapısı sağlığımıza oldukça faydalıdır.
Yemeklik ya da kızartmalarda kullanılacak şekilde doğrayın. Doğradığınız biberleri buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Buzluğa atın. Yemeklerde kullanacağız durumlarda yemeğe doğrudan ilave edebilirsiniz.
Yeşil biber, mutfaklarda esas malzeme olmasa da acısıyla, tatlısıyla yemeklere tat katan bir sebzedir. Çıtır çıtır oluşuyla salatalara çok yakışır. Fırın yemeklerinin domatesle birlikte en güzel dekorudur. Lezzetli ana yemeklerin yanına çıkarılan bir kase lezzetli yeşil biber turşusudur.
Dondurucudan çıkartılan biber hiç bekletilmeden kızgın yağa atılarak yüksek olmayan orta ateşte pişirilir. Böylece biberin rengi kararmadan yeşil olarak kalacak ve lezzetinde önemli bir kayıp olmayacaktır. Biberin kararmasının nedeni buzunun çözülerek sulanması.
Kavanozun içine biraz biber, bir iki kaşık domates sosu olarak sırasıyla kat kat dolduruyoruz. Ağzına kadar doldurup, kapağını sıkı bir şekilde kapatıp ters çeviriyoruz. İyice soğuyunca, serin bir yerde muhafaza ediyoruz.
Yeşil biberin içerisinde bol miktarda; C vitamini, beta karoten, A vitamini, P vitamini, K vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini ve E vitamini mevcuttur. A vitamini, E vitamini ve C vitamini içerdiği için antioksidan özelliği yüksek bir sebze olduğundan sağlığınız üzerine çok olumlu etkileri var.
Tam da bu noktada "Biber ne kadar sürede kızarır?" sorusu akla geliyor. Kızgın yağa attığınız biberler yaklaşık 5 dakikada hızla kızaracaktır.
Sivri biber, sulak yerde yetiştiği zaman tatlı olsa da genellikle acıdır. Taze iken yeşildir. Fazla olgunlaşırsa veya güneşte kurutulursa kızarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri