İspat külfeti kendisinde olan kişi tarafından yazılı bir belge ile iddiasını ispatlayamaması halinde banka dekontu, mektup, yazışmalar gibi birtakım belgelerin olması halinde bu belgelerin delil başlangıcı sayılacaktır[14].
“Dipnot; Şayet banka dekontunda açıklama yer almışsa bu durumda bu dekontun yazılı delil başlangıcı olarak kabul edilebileceği ve tarafın bunu tanıkla ispat edebileceğini ifade etmemiz gerekmektedir.
Dolayısıyla bahse konu işlem için düzenlenen banka dekontu fatura yerine geçen belge hükmündedir.
Yani özetle, borç verilen paraya ilişkin açıklamaya muhakkak bir süre yazılması gerekmektedir. Aksi takdirde sadece o dekontla derhal icra takibi yapılamaz.
Yargıtay 13. H.D.'nin 2019/342 E., 2020/2100 K. sayılı kararında, eft veya havale ile gönderilen borç paranın dekontunda yer alan açıklama kısmında sadece ”borç” ibaresinin yazılı olması paranın borç olarak gönderildiğinin kabulü gerektiğini belirtmiştir.
İlgili 15 soru bulundu
Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır.
Banka dekontlarının kanıt niteliğine baktığımızda genellikle bir kurumda işlem yaptıracak kişilerin o işleme ilişkin yatırması gereken ücreti yatırılması halinde ilgili kuruma dekontun sunulması halinde ödemenin yapıldığını kanıtlanacaktır.
Bankalar, yaptıkları hizmet ve satışlar için 243 No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca dekont düzenlemekte fatura düzenleme zorunluluğu bulunmamaktadır. E fatura sisteminde sadece e fatura alıcısı konumdadırlar.
Banka hesabından fatura, alışveriş, para transferleri gibi ödeme işlemleri yapıldıktan sonra müşteriye verilen fişe "Dekont" denir.
Somut olayda, takibin dayanağı olarak gösterilen idare mahkemesi ilamı ve banka dekontları İİK'nun 68 inci maddesinde belirtilen belgelerden değildir.
Tahsilat makbuzu 2 nüsha olarak düzenlenir, makbuzun aslı ödemeyi yapan tarafa verilir, sureti tahsil eden tarafta kalır. Alındı belgesi olarak da bilinmektedir. Ödemenin kredi kartı, havale ve eft gibi yöntemlerle gerçekleştirilmesi durumunda banka dekontu tahsilat makbuzu yerine geçer.
Dekontlar üzerinde “dekont no” şeklinde isimlendirilmiş olan numara bulunur. Bazı işlemlerin yapılması için bu numaraya ihtiyaç duyulur. Dekont numarası genellikle dekontun üst kısmında bulunan tarih saat kısmının hemen ardından gelen ve genel olarak bir harf ile başlayan numaradır.
Banka dekontu
Marka Başvuru ücretinin ödendiğini gösterir banka dekont aslı.
Aslında icra ve mahkeme dosyalarında, banka kayıtlarının istenmesini gerektiren uyuşmazlık dışındaki konularda kayıtlar üzerinde inceleme yapılmamaktadır. Bu nedenle kayıtların yetkili icra dairesi ve mahkemeye gönderilmesi gizlilik açısından pek de önemli değildir.
Doğal olarak dekontun ne olduğu hakkında herkes bilgi sahibi olmak istemektedir. Bunun yanında bazı insanlar yaptığı işlemler için dekont alırken bazıları ise almamayı tercih eder. Tabi birçok durumda dekontun alınması zorunludur. Bu yüzden zorunlu olunan durumlarda dekontu almak gerekmektedir.
3182 sayılı Bankalar Kanunu'nun 83. maddesinde “bankaların mensupları ve diğer görevlieri, sıfat ve görevleri dolayısıyla öğrendikleri bankalara ve müşterilerine ait sırları bu konuda kanunen açıkça yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklayamaz” hükmüne yer vermiştir.
Genellikle bankalar tarafından kullanılan ve işletmelerin cari hesaplarındaki değişiklikleri bildiren belgelerdir. Dekont basımı, hesaplarda harekete sebep olan bir kaydı, ilgili yere haber vermek açısından son derece önemlidir. Dekontlar, borç dekontları ve alacak dekontları olmak üzere iki türdür.
5411 sayılı Kanunun bu maddesinde 4389 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin 5 inci fıkrasındaki düzenleme esas alınmıştır.4389 sayılı Kanunda bankaların belge saklama süresine ilişkin bir süre öngörülmemiş iken, TTK 68 maddede öngörülen 10 yıllık saklama süresine bu kez maddede açıkça yer verilmiştir.
Havale yapan kişi aslında karşı tarafa olan borcunu ödemektedir ve ödediği borca karşılık dekont almaktadır. Dekontta, maalesef Türk Borçlar Kanunu 103. maddesinde sayılan makbuzdur değildir, çünkü dekont alacaklıdan değil Bankadan alınan bir belgedir.
Vergi Usul Kanunu'na göre; belli koşulların var olması halinde fatura yerine kullanılacak belgeler: Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
3 – Fiş, dekont veya banka bilgileri
Bu yüzden fiş, dekont ve özellikle banka bilgilerinizi her ne şekilde olursa olsun paylaşmanız çok büyük bir tehlikeye zemin hazırlayacaktır. İlk maaşın heyecanı, maaş bordronuzu sosyal medyada paylaşmanıza sebep olmamalı.
Tahsilat makbuzu bir mal ya da hizmet alımına ilişkin olarak yapılan ödemenin belgelendirilmesi için kullanılan resmi bir evraktır. Dolayısıyla tahsilat makbuzu hiçbir zaman fatura yerine kullanılamaz.
Bir borcu elden de verseniz, bankadan da verseniz 2022 yılı itibariyle 6640 TLnin üzerinde bir meblağ ise, “yakın akraba olmak” gibi birkaç istisnai durum haricinde bunun verdiğiniz bir borç olduğunu (ve geri ödenmediğini) yazılı belge ile ispatlamak zorundasınız.
Bilindiği üzere bir başkasına internet bankacılığı yoluyla para gönderirken paranın ne amaçla gönderildiğini belirtmek adına açıklama kısmı yer alır. Bu kısma diyelim ki kira borcumuzu yolluyorsak 'Kira' şeklinde açıklama yazılır. Bu açıklama ileride çıkacak uyuşmazlığa delil niteliği de taşımaktadır.
Birine borç para gönderirken açıklama kısmına 'borç para' 'borç olarak gönderilmiştir' 'geri ödenmek üzere borç' gibi açık ve anlaşılır açıklama yazmakta fayda vardır. KURAL: Açıklamasız gönderilen para borç ödemesi sayılır. Parayı yanlışlıkla gönderdiğini iddia eden iddiasını ispat etmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri