Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Banka sizin başvurunuzu gerçekleştirmek için, satın almak istediğiniz gayrimenkulü incelemek üzere bir eksper görevlendiriyor. Eksper, bankaya sunmak üzere gayrimenkulün açık adresini, kaç yaşında olduğunu, imar durumunu, ulaşım durumunu, fiziki ve alt yapı özelliklerini içeren bir rapor hazırlıyor.
Konut kredisine başvuranlar, bankalara konut kredisi talebinde bulunduklarında eğer kredi çekmeye müsait bir mali yapıları varsa almayı düşündükleri bu konut için ekspertiz yapılması gereklidir. Bu durumda şubeler, genel müdürlüklerine ekspertiz talebinde bulunurlar.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir. Konut kredisi işlemleri dahilinde son aşama ise ön onay ve ekspertiz sürecinin hemen ardından kredi talebinin yasal olarak onaylanması gelmektedir.
Ev veya araba alım-satımlarında ekspertiz raporu genellikle 7 iş günü içinde çıkar.
İlgili 31 soru bulundu
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Ekspertiz ücretini genelde alıcı ödemektedir. Ancak bazı istisnai durumlarda alıcının ekspertiz ücretini ödeme zorunluluğu bulunmayabilir.
Ne Kadar Kredi Alabilirim? En az 1.500 TL olmak üzere, bankamızın belirleyeceği konut bilirkişi değerinin en çok %80'i tutarında kredi kullanabilirsiniz.
BSMV'den muaftır. Ekspertiz ücreti olarak 950.-TL sabit ücret alınır.Belirtilen bu tutar yaklaşık ekspertiz ücreti olup, BDDK düzenlemeleri uyarınca maliyet kadar ücret alınmaktadır.
Kredi başvuru adımları linkindeki evrakların bankamıza teslim edilip başvurunuzu yapmanız halinde ortalama bir iş günü içinde değerlendirilmektedir. Başvurunuzun olumlu bulunması durumunda, satın alacağınız konuta (mümkünse aynı gün veya bir sonraki gün) eksper gönderilir ve ekspertiz işlemleri tamamlanır.
Oto ekspertiz raporunda dikkat edilmesi gereken unsurlar motor ve taşıyıcı aksam üzerinde hasar olup olmadığı ve kaporta durumunun ne olduğudur. Genellikle kaporta aksamında çürük olması, motor bloğunda sorun olması, yağ eksiltmesi, motorda üfleme gibi unsurlara dikkat edilmelidir.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca yayımlanan “Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği” uyarınca tüketicinin talep etmesi halinde varsa konuta ilişkin ekspertiz raporunun bir örneğinin tüketiciye verilmesi gerekiyor.
Ekspertiz raporu, konut değerleme uzmanları ya da gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından oluşturulur. Bankalar artık eksper çalıştırmadığı için ekspertiz raporu gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından yapılmaktadır.
SPK lisanslı tüm eksperler, SPK mevzuatında belirtilen kural ve standartlara uygun inceleme yapmak ve rapor sunmakla yükümlüdür. Sonuç olarak bugün banka ekspertizi kavramı, sadece banka tarafından SPK lisanslı gayrimenkul değerleme şirketlerine yaptırılan ekspertizi ifade etmektedir.
Faturanın tasdik edilmemesi durumunda sadece tetkik ücreti alınır. *Bu ücret 1.341,45.-TL den az, 6.707,25.-TL'den fazla olmamaktadır. Faturanın KDV'siz tutarı üzerinden hesaplanır. Piyasadan araştırma ya da komite kararı dışında eksper marifetiyle onaylanması durumunda özel imalat koşulları uygulanır.
Bu tür bir işlem için ekspertiz ücret tarifesi 626,13 TL'den az ve 6.261,32 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu hizmetlerin yanı sıra değer kaybı için 375,69 TL, kaza tespit tutanağı tanzim ücreti için de 676,23 TL olarak belirleniyor.
Ekspertiz raporu için geçerli süre konusunda ise ortalama süre 6 ay ile 1 yıl arasında değişmekte. Ancak burada bankaların uyguladığı sistemde, kredi kullanımlarında yeni rapor alınıyor.
Belirtmemiz gerekir ki araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve. ekspertiz bundan müteselsil sorumlu olur. Bunun anlamı şudur, alıcı ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir.
Alanında uzman kişiler tarafından hazırlanan konut kredisi ekspertiz raporunun sonucunda almak istediğiniz evin piyasa değeri belirlenir. Bu değer, konut kredisi ekspertiz raporu ile belgelenir ve bankanız bu rapordaki fiyat doğrultusunda size bir kredi önerisinde bulunur.
Oto ekspertiz ne kadar sürer sorusunun cevabı ise ortalama 45 - 60 dakikadır. Bu süre zarfında araçlar en ince ayrıntılarına kadar incelenir ve ekspertiz raporu araç sahibine sunulur.
Buna göre aylık taksit ödemeleriniz, belgelenebilir aylık gelirinizin %50'sini geçemez. Yüzde elliye kadar olan kısım için kredi kullanmanız mümkün. Bu sayfada yer alan hesaplama aracını kullanarak hesaplama yapabilirsiniz.
Kampanya kapsamında vadeler 15 yıla (180 ay) uzatıldı. Ancak daha kısa süre borçlanmak isteyenler, vade süresini düşürebilir. HANGİ BANKALAR KREDİ VERECEK? HalkBank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları kredi sağlayacak.
Ancak bir genelleme yaparsak, bankaların çoğunluğunda uygulanan formül, “aylık net gelir /2”dir. Bu formül ile kişinin ödeyebileceği en yüksek kredi taksit tutarı hesaplanıyor. Örneğin en düşük asgari ücret ile maaş alan ve kredi borcu olmayan bir kişi, 11.402 TL/2 = 5.701 TL aylık kredi taksiti ödeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri