*Taze balığın pulları pürüzsüz ve parlak, sıkı olmalıdır.Karnında şişkinlik olmamalı, kuyruk ve yüzgeçleri kuru, yapışık olmamalıdır. Şeffaf bir sıvı ile kaplıdır fakat çok yapış yapış olmaz. *Kaliteli balığın solungaçları parlak kırmızı renk olur, beyazımsı olmamalıdır.
Keskin Kokuya Dikkat
Taze balık hemen hemen kokusuzdur. Kanı açık renklidir. Bayat balık ise asit kokusu yaymaya başlar. Kanı siyaha doğru dönmeye başlamıştır.
Balığın tazeliğini anlamanız için parmağınızı etine bastırmanız gerekir. Parmağınızı bastırdığınızda oluşan çukur hemen düzeliyorsa balık hala tazedir. Bayat balığa parmağınızı bastırdığınızda oluşan çukur aynı kalır, düzelmez. Tazeliğini kaybetmemiş balığın solungaçları canlı kırmızı renktedir ve sıkıca kapalıdır.
Balıktan Zehirlenme Nasıl Anlaşılır? Balıktan kaynaklı zehirlenmelerde diğer gıda zehirlenmelerinde olduğu gibi kusma ve mide bulantısı şikayeti ortaya çıkar. Balık tükettikten sonra da 2 ila 3 saat arasında bu şikayetle rile karşı karşıya kalınırsa balık zehirlenmesinden şüphelenilebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Taze balık suya bırakıldığında dibe çökmektedir. Ağız kısmı genelde kapalıdır ve taze balık deniz kokar. Solungaçları kırmızı ve nemlidir. Bayat balığın gözleri donuk ve mattır.
Çiftlik balıkları olarak; Norveç Somon,Karadeniz Somonu,Levrek,Çipura ve Alabalık tercih edilmektedir. Temmuz ayı sardalya mevsimidir. En yağlı ve lezzetli döneminde olan Sardalya'nın dışında ise; İstavrit,Sarıkanat,Sarıağız,Akya,Orkinos,Kaya Balığı,Trança,Sinarit tüketilmelidir.
Diskus balığı. Uygun su ve filtre koşulları sağlanırsa pek çok balıktan daha sağlam bir yapıdadır.
Balıkların büyük bir bölümü renkleri görür. Tıpkı insanlardaki gibi balık gözünün retinasında da rod ve kon adı verilen hücreler bulunur. Kon adı verilen hücreler gündüz görüşü sağlar ve renklerin ayırt edilmesi için kullanılır.
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur. Bunun yanı sıra güvenilir balıkçılardan alışveriş yapsınlar" dedi.
Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü (ITQI) tarafından bu yıl 13. kez yapılan ve toplamda Michelin yıldızlı dünyaca ünlü 130 şef ile sömeliyenin jüri üyeliği yaptığı yarışmada iki Türk firması'nın ürettiği Levrek ve Çipura (Çupra), dünyanın en kaliteli balıkları seçildi.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
Balıkları en iyi gözlemleyeceğiniz aydınlatma ise beyaz ışıktır. Renk kadar önemli olan faktörler ise aydınlatma şiddeti ve aydınlatma süresidir. Aşırı güçlü ışık balıkları strese sokar. Günlük düzenli dinlenme saatlerine gerek duyarlar.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Kral uskumru, kılıçbalığı, köpekbalığı, kocagözlü orkinos ve turuncu imparator balığının ağır metal içeriği yüksektir; bu sebeple bu balıkların tüketiminden kaçınmak gerekir.
Somon türlerinin hepsi omega-3 yağ asitleri açısından zengin balık türleri arasında yer alır. Bu balıklar aynı zamanda iyi birer kalsiyum ve D vitamini kaynağı olarak değerlendirilir.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit, Şubat ayında kalkan, tekir uskumru, lüfer, Mart'ta kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanı. Nisan'da ise kalkan mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç yenmeli.
Ceviz, keten tohumu ve özellikle somon, uskumru, hamsi ve sardalya gibi soğuk su balıkları önemli Omega3 kaynağı olarak dikkat çekiyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, beyin sağlığı ile beslenme arasındaki ilişkinin önemli olduğunu söyledi.
Derin dondurucularda ya da buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar 3 ay, 3-4 adeti bir kilo gelen Çipura, Lüfer gibi balıklar 5 ila 6 ay, bir kilodan büyük balıklar ise 6 ila 8 ay muhafaza edilebilir.
Yanlış: Aslında taze balığın normalde hiç kokusu olmaz veya çok az deniz! kokar. Eğer balık gibi kokuyorsa veya buzdolabını her açtığınızda dışarı balık kokusu çıkıyorsa o balık bayat demektir. Bilindiği gibi taze balığın gözleri cam gibi berrak (donuk değil) ve derisi diridir (parmakla dokunarak anlaşılabilir.).
Fiziksel metotla tazelik kontrolü
Balığın ölümünden itibaren kokuşmanın sonuna kadar balık vücudu sürekli ve dengeli bir şekilde sertlik kaybederek yumuşar. Bu değişimden yararlanılarak tazelik kontrolü yapılır.
En pahalı balıksa kalkan balığı. Kilosu 270 lira.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri