6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca yayımlanan “Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği” uyarınca tüketicinin talep etmesi halinde varsa konuta ilişkin ekspertiz raporunun bir örneğinin tüketiciye verilmesi gerekiyor.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Bu durumların dışında yukarıda da belirttiğimiz gibi ekspertiz raporunun geçerlilik süresi maksimum bir yıl olarak kabul edilir. Ekspertiz değerleme oranı hakkında bilgi için ekspertiz evin yüzde kaçına kredi verir sayfamızı ziyaret edin.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir. Konut kredisi işlemleri dahilinde son aşama ise ön onay ve ekspertiz sürecinin ardından kredi talebinin yasal olarak onaylanmasını içermektedir. Bu süreçte gerekli sözleşmeler ve ipotek işlemleri başlar.
İnşaat şirketleri ile anlaşan herhangi bir alıcı, gayrimenkul değerleme şirketlerine başvurarak ekspertiz raporu talep edilebilir. İnternet üzerinden kolayca gayrimenkul değerleme başvurusunda bulunmak için ise sahibinden.com aracılığı ile gayrimenkul ekspertiz raporu sayfasından yardım alınabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Aracına ilişkin hasar ekspertiz raporunu www.sbm.org.tr adresine girebilir, ilgili alanlara T.C. kimlik numarası, hasara uğrayan aracın plakası ve hasar tarihini girerek alabilirsin. Hasar tarihini hatırlamıyorsan plaka bilgin ile SBM'ye SMS göndererek hasar raporunu görüntüleyebilirsin.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Evi satın alacak kişi konut kredisi almak için öncelikle gerekli belgeleri hazırlayıp kredi başvurusunu gerçekleştirmelidir. Konut kredisi başvuru onaylandıktan sonra kredi alınan banka, ilgili tapu dairesi tarafından beklenen resmi belgeleri hazırlar. Alıcı da bu dosyayı teslim alır.
Sigorta Ekspertiz Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır? Sigorta sektöründe konut ekspertiz raporu sorgulamak şahsi olarak mümkün değildir. Çünkü raporlar sigorta şirketinin anlaştığı eksperler tarafından hazırlanır ve sigorta şirketine yollanır. Oto ekspertiz raporuna sigorta bilgi merkezi üzerinden ulaşılabilir.
Onaylanan konut kredisi iptali, bir hak ve basit bir işlem olduğu için kolaylıkla gerçekleştirilir. Kredi alan kişi, nüfus cüzdanıyla bankaya başvurmalıdır. İptale ilişkin bir dilekçenin doldurulup kredinin alındığı bankanın yetkilisine sunulması söz konusu işlemin gerçekleştirilmesi için yeterli olur.
Birçok banka için bu sorunun yanıtı 3 ila 10 gün arasında olacaktır. Konut kredisi adına yapılacak olan işlemlerin ilk adımı ön onay sürecidir.
“Ekspertiz Ücreti” bu sınıflandırmada 1.2 olarak, “Taşınır ve Taşınmaz Rehin Tesis Ücreti” 1.3 olarak yer almaktadır. bankalar, ekspertiz yapan veya ipotek tesis eden firmaya fatura karşılığında ödeme yapmaktadır.
Kredi başvuru adımları linkindeki evrakların bankamıza teslim edilip başvurunuzu yapmanız halinde ortalama bir iş günü içinde değerlendirilmektedir. Başvurunuzun olumlu bulunması durumunda, satın alacağınız konuta (mümkünse aynı gün veya bir sonraki gün) eksper gönderilir ve ekspertiz işlemleri tamamlanır.
Banka sizin başvurunuzu gerçekleştirmek için, satın almak istediğiniz gayrimenkulü incelemek üzere bir eksper görevlendiriyor. Eksper, bankaya sunmak üzere gayrimenkulün açık adresini, kaç yaşında olduğunu, imar durumunu, ulaşım durumunu, fiziki ve alt yapı özelliklerini içeren bir rapor hazırlıyor.
Bu sebeple kredi reddedilse dahi 3. Bir kurum olan değerlendirme kuruluşuna ödenen eksper ücreti müşteriden alınabilecektir. Bu sebeple de iadesi gerekmemektedir gibi bir sonuca ulaşılmaktadır.
Konut kredisine başvuranlar, bankalara konut kredisi talebinde bulunduklarında eğer kredi çekmeye müsait bir mali yapıları varsa almayı düşündükleri bu konut için ekspertiz yapılması gereklidir. Bu durumda şubeler, genel müdürlüklerine ekspertiz talebinde bulunurlar.
Oto Ekspertiz Raporu Kime Aittir? Ekspertiz raporu, araca ekspertiz yaptırılmasını talep eden ve ekspertiz ücretini ödeyen tarafa aittir. Alıcı ekspertiz ücretini ödediyse raporun sahibi olacaktır.
Belirtmemiz gerekir ki araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve. ekspertiz bundan müteselsil sorumlu olur. Bunun anlamı şudur, alıcı ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir.
MADDE 14 – (1) (Değişik: RG-8/9/2018-30529) Yetki belgesine sahip işletme tarafından ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışından hemen önce ekspertiz raporu alınır ve raporun bir nüshası satış esnasında alıcıya teslim edilir.
Bu kapsamda; 5 milyon TL değerindeki bir evi, ikinci tapulu evi olarak alacak olanlara evin değerinin yüzde 22,5'i kadar kredi kullandırılabilecek. Bu oran 5 ila 10 milyon lira arasındaki sıfır konutlar için yüzde 20 olacak.
Tüketici Mahkemesi Kararı(11)'nda, ipotek fek ücretinin banka tarafından karşılanması gerektiğine dair hüküm verilmiştir.
Bu noktada size önerimiz evin bedelini en az belediyenin rayiç bedeli üzerinden göstermeniz. Aksi takdirde ilerleyen zamanlarda vergi borcu ödemek zorunda kalabilirsiniz. Zaten konut kredisi alabilmek için de kullandığınız kredi tutarının üzerinde bir rayiç bedeli olmak zorunda.
Resmi değer ve piyasa değeri
Banka ve resmî kurumların öncelikli olarak dikkate aldıkları gayrimenkulün ekspertiz rapor değeride gayrimenkulün resmi değeri olacaktır. Bu gibi nedenlerle mülk sahibi ve alıcının mutabık kaldıkları satış fiyatı genellikle ekspertiz değerinden daha fazla olmaktadır.
Genel olarak aylık gelirin konut kredisi taksit tutarının 3-4 katı olması önerilir. Sonuç olarak konut kredisi başvurusu yaparken mümkün olduğunca yüksek peşinat ödemek ve gelir durumuna uygun bir taksit tutarı belirlemek önemlidir.
120 aya kadar vade ile satın alacağınız konutun ekspertiz değerinin en fazla %75'i kadar kredi kullanabilirsiniz. Krediye konu gayrimenkul üzerine ipotek tesis edilir. Gerekli görülmesi hâlinde ek teminat istenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri