BSMV'den muaftır. Ekspertiz ücreti olarak 950.-TL sabit ücret alınır.Belirtilen bu tutar yaklaşık ekspertiz ücreti olup, BDDK düzenlemeleri uyarınca maliyet kadar ücret alınmaktadır.
Diğer kredi masraflarından farklı olarak ekspertiz ücreti kişi krediyi kullanmadan önce peşin olarak alınır ve evin ekspertiz sürecini başlatmak için gereklidir. Kredi sürecinin ilerlemediği durumda banka ödenen bu ücreti iade etmeyecektir.
Bir kurum olan değerlendirme kuruluşuna ödenen eksper ücreti müşteriden alınabilecektir. Bu sebeple de iadesi gerekmemektedir gibi bir sonuca ulaşılmaktadır.
“Ekspertiz Ücreti” bu sınıflandırmada 1.2 olarak, “Taşınır ve Taşınmaz Rehin Tesis Ücreti” 1.3 olarak yer almaktadır. bankalar, ekspertiz yapan veya ipotek tesis eden firmaya fatura karşılığında ödeme yapmaktadır.
Cevap: Ekspertiz kurumları bankalardan bağımsız olarak çalışan kurumlar olduğu için, ödenen ücret geri alınamaz.
İlgili 19 soru bulundu
İpotek verilecek konutun ekspertiz değerinin %80'ine kadar kredi kullanabilirsiniz. 50.000 TL'ye kadar olan krediler için 36 aya kadar, 50.001 TL ve üzeri ile 100.000 TL arası krediler için 24 aya kadar ve 100.001 TL ve üzeri olan krediler için ise 12 aya kadar vade imkânı bulunmaktadır.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Konut kredisi için bankalar tarafından verilen en yüksek kredi oranı ekspertiz değerinin %90'ı tutarındadır. Burada eksper tarafından belirlenen değerin evin piyasa değerinin altında olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir.
Bankaların ekspertiz ücretleri 350-750 TL arasında değişir ve her bankanın konut kredisi sürecinde oluşan bir masraftır.
Tahsis Ücreti: Başlangıçta bir defa kredi tutarı üzerinden %0.5 olarak alınır. (Hesaplamada 2.500,00 TL olarak alınmıştır.) Ekspertiz Ücreti: Başlangıçta bir defa 5250 TL. (Hesaplamada 5.250,00 TL olarak alınmıştır.)
Ekspertiz Ücreti: Başlangıçta bir defa 4200 TL. (Hesaplamada 4.200,00 TL olarak alınmıştır.) Taşınmaz Rehin Ücreti: Başlangıçta bir defa 826 TL. (Hesaplamada 826,00 TL olarak alınmıştır.) Tahsis Ücreti: Başlangıçta bir defa kredi tutarı üzerinden %0.5 olarak alınır.
Konut ekspertiz ücretleri belirlenirken göz önünde bulundurulan en temel iki etken o gayrimenkulün niteliği ve fiziki büyüklüğüdür.Bazı durumlarda gayrimenkul bağlı bulunduğu il merkezine olan uzaklığı veya gayrimenkule ulaşımda yaşanacak sorunlarda gayrimenkul için belirlenen değerleme ücretlerini etkilemektedir.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir.
Konut Kredisi Dosya Masrafları
Dosya masrafı (kredi tahsis ücreti): Kullanılan kredi tutarının binde 5'i. Ekspertiz ücreti: 1.092 TL ila 3.678 TL arası. Taşınmaz rehin ücreti (ipotek tesis ücreti): 200 TL ila 400 TL arası.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca yayımlanan “Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği” uyarınca tüketicinin talep etmesi halinde varsa konuta ilişkin ekspertiz raporunun bir örneğinin tüketiciye verilmesi gerekiyor.
Süreli ipotekte vadeden sonra belirtilen faiz işlemeye başlar. Ancak İpotek süresiz olarak konmuşsa takip kesinleştikten sonra faiz talep edilebilir. Çünkü takibin kesinleşmesiyle borç doğmş olur. Ancak faiz oranı belirtilmemişse yasal faiz oranı talep edilebilir.
İpotek senedinde yıllık fazi oranı da bulunur ve ipotek bedeli her sene bu faiz oranında yenilenir. İpotek harcı ipotek ile sağlanan borç miktarı üzerinden binde 4,55 olarak hesaplanır (bankalar bu masraftan muaftır).
Değerleme ödemeleri, TADEBİS tarafından oluşturulan ve SMS ile ilgilisine iletilen tahakkuk referans numarası kullanılarak Ziraat Bankası'na yapılabilecektir.
Dolayısıyla ekspertiz ücreti alıcı tarafından karşılanmaktadır.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir. Konut kredisi işlemleri dahilinde son aşama ise ön onay ve ekspertiz sürecinin hemen ardından kredi talebinin yasal olarak onaylanması gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri