Uzun elmamız Türkiye'de sadece Kağızman ilçemizde yetişiyor, başka illere de götürdüler ama olmadı. Şimdi elmalarımızın üzerinde Türk bayrağı içinde de yıldızımız var." dedi.
Dünyada sadece Kars'ın Kağızman ilçesine yetişen endemik uzun elma tezgâhlardaki yerini almaya başladı. Kış ayların vazgeçilmezi olan ilçeye özgü uzun elma verimlilik bakımından üreticilerini yüzünü de her yıl olduğu gibi bu yılda güldürdü.
Ülkemizde elma yetiştiriciliği ile öne çıkan ilimiz Isparta ilidir. Elma Türkiye'de Isparta dışında Akdeniz kuşağında bulunan bütün illerimizde yetiştirilebilir. Ayrıca Ege Bölgesi ile Batı ve Doğu Marmara bölgelerinde de elma yetiştiriciliği yaygındır.
Elma nerede yetişir diyecek olursanız; Türkiye'nin her bölgesini görebilirsiniz. Ancak elmanın en çok yetiştiği bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Ayrıca İç Anadolu, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi de elma yetiştiriciliği için elverişlidir. Elma, ılıman ve soğuk ılıman iklimlerde yetişir.
Ilıman iklimli her bölgede yetişebilen bu meyve, -30 derece soğuğa kadar dayanıklıdır. Ülkemizde en çok Isparta ilinde elma üretilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Elma üretimi en fazla yapıldığı ilimiz Isparta'dır. Isparta'da 2019 yılında 732 bin ton elma üretim ile toplam elma üretiminin %20'sini gerçekleşmiştir.
Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma ağacı düşük sıcakların olduğun sert kışlara dayanıklıdır. Kış dinlenmesi sırasında odun kısımları –35o-40oC'a açmış çiçekler –2,2o-2,3o C ve küçük meyveler ise – 1,1o-2,2 oC'a dayanırlar.
Yaklaşık 400.000 ton soğuk hava depolama kapasitesiyle Isparta Türkiye'de ilk sırada yer almaktadır. İlimizde elma üretimiyle ilgili kayıtlı 8884 çiftçimiz bulunmakta, elma üretimimizin İlimiz ekonomisine katkısı gayri safi üretim değeri olarak 2014 yılında 723 milyon TL civarında olmuştur.
Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar 1, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'nın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. 2 Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır.
Bugün dünyadaki elma çeşitlerinin sayısı 6500'ü aşmakta olup, Türkiye' de ise bu sayı 500' ü geçmektedir. Ancak bunlar arasında kalite, verim yönünden yüksek ve ticari anlamda yetiştiriciliği yapılanların sayısı çok azdır.
Akdeniz Bölgesinde 800 m.'den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen , yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz.
Elma genellikle sonbahar meyvesi olarak bilinir. Her mevsim pazar tezgahlarında kolaylıkla görebileceğiniz meyveler arasında bulunur. Hem yazın hem de kışın çok lezzetli elmalar tüketebilirsiniz. Ancak en lezzetli elmalar kış aylarında yetişir.
Yaz mevsiminde Hatay'da yaylalarda yetişen doğal meyvemiz , hafif mayhoş bir tada sahiptir. zirai işlem yapılmadan toplanmıştır. Normal elma tanelerine göre küçük ve büyümeyen bir cinstir.
Konya'nın Ereğli ilçesinde 1,5 milyon ağacın bulunduğu 700 futbol sahası büyüklüğündeki elma bahçesi, bir ucundan diğer ucuna 10 kilometre. Bu dev bahçeden toplanan 20 bin ton elmanın bir kısmı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Gümüşhane'de yetişen bu elmanın çok önemli bir özelliği var. Geçmişi de uzun yıllara dayanan bu elma çeşidi için 100'ün üzerinde tez hazırlandığı da biliniyor.
Rusların sınır kalesi olarak kurduğu kent, 1998'de Çin'in etkisinden uzaklaşmak için başkent olma unvanını, ülkenin ortasındaki daha korunaklı Astana'ya kaptırmış. Başkent Astana olsa da kültürel ve ticari başkent halen Almatı. Elma'nın Orta Asya'daki anavatanı olan Almatı ismi, Alma Ata'dan geliyor.
Elmanın çeşitleri arasında en dikkat çeken elma çeşidi, istisnasız Amasya elmasıdır. Fakat golden elması, elma çeşitleri arasında en çok tercih edilen elmadır. Sarı renge ve hoş kokusuyla dikkat çeken bir elma türüdür. Fuji elması, sulu ve kırmızı benekli olmasıyla tanınıyor.
Albinizm, canlılara renk veren melanin pigmentinin üretimini kısmen veya tamamen engelleyen, genetik değişimlerin sonucu olarak ortaya çıkan bir durum.
Ülkemizde Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara bölgesinin yüksek rakımlı yerlerinde yetiştiriciliği yapılır.
Elma üretim alanları;
En fazla meyve veren ağaca sahip il ise 9,2 milyon adet ile Karaman'dır. Niğde, Isparta, Karaman, Antalya ve Konya illeri yaklaşık 912 bin da ile Türkiye'nin toplam elma üretim alanlarının yaklaşık %52'sini oluşturmaktadır.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Amasya Misket Elmasının meyveleri orta büyüklükte, karın tarafı genişçe, kabuğu ince, sert, mumlu, güneş gören kısımlar koyu-parlak, diğer kısımlar açık kırmızı ve yer yer parlak yeşil zemin rengi gözükmektedir. Meyve eti hafif yeşilimtrak-beyaz, tatlı, sulu, gevrek dokuludur.
Yatırımın İlk Yıllarında Geriye Dönüş Bodur elma fidanları yatırımın üçüncü yılında verim vermeye başlarlar. Geleneksel elma anaçlarında ise 7-8 yılda verim vermeye başlarlar. 12-15 yıllarında tam verime geçerler.
Elma bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir. Nemli bölgelere doğru gidildikçe sulama aralığı 15-20 güne, hatta 1 aya kadar çıkabilir.
Tam bodur elma ağaçları iki ila üç yıl içerisinde verime yatar. Yarı bodur ağaçlar ise iki ila dört yıl sonrasında meyve vermeye başlar. Standart tam boyuta sahip elma ağaçlarının meyve vermesi altı ila on yıllık bir süre gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri