Yurt içi ve yurt dışı banka hesapları arasında yapılacak olan tüm döviz transferleri SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication / Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği) sistemi yoluyla gerçekleştirilebilir.
Döviz transferi bankalar aracılığıyla yapılabilen bir işlemdir. İnternet bankacılığı sayesinde bir hayli kolay bir hâle gelen bu işlem, belirli kanunlar çerçevesinde gerçekleştirilir. Döviz havale işleminizi bankanızın şubesine giderek veya müşteri hizmetlerini arayarak da gerçekleştirebilirsiniz.
Yurtdışı transferler SWIFT ya da Western Union kanalıyla tüm şubelerimizde yapılabilir. (Western Union para transferi detayları Western Union bölümünde mevcut). Yurtdışı transfer için alıcının hesap numarası / IBAN (uluslararası banka hesap numarası) gereklidir.
Swift işlemi için, gönderen banka, alıcı bankanın Swift kodunu ve hesap numarasını kullanarak bir para transferi emri oluşturur. Bu emir, Swift ağı aracılığıyla alıcı bankaya gönderilir. Alıcı banka, para transferi emrini alır ve alıcının hesabına para yatırır.
Yurt dışı ve yurt içi bankalara yapacağınız döviz transferi işlemleri için kullanılan sisteme SWIFT denir. SWIFT, tüm dünyada bulunan bankalar arasında elektronik fon transferi yapmanızı sağlar.
İlgili 43 soru bulundu
Türkiye`de yaşayan kişilerin birbirlerinin banka hesaplarına döviz transferi yapmasının yasak olmasına ilişkin uygulamanın yeni olmadığını, 1989 yılında çıkarılan Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar`ın buna elvermediği bildirildi.
SWIFT işlemleri girişinizi saat 17.00'den önce yaparsanız transferiniz iki iş günü içinde, 17.00'den sonra yaparsanız 3 iş günü içinde karşı bankadaki hesaba ulaşır.
Dolar ile sık sık para transferi yapan ya da diğer parasal işlemlerini dolar üzerinden yapan kullanıcılar, dolar hesabı açarak yapılan her işlemde kur farkı ödemez. Vadesiz dolar hesabı açıldığında, İnternet bankacılığı ile alım satım işlemi yapabilir, Banka şubelerinden hesaba dolar yatırabilir ya da çekilebilir.
Para transferi yapılan bir süreçte gönderilen tutar üzerinden bir banka 15 – 30 dolar arası bir ücret alır. İşlemin içerisinde 3 banka yer aldığı için her banka kendine komisyon keser, dolayısıyla swift ücreti 45 – 90 dolar arasında değişir.
İşCep ve İnternet Şubesi'nde Para Aktarma menüsü altındaki “Döviz Havalesi” işlemi ile İş Bankası hesaplarına döviz transferi yapılabilmektedir. İlgili menü içerisinden Hesap no veya IBAN bilgisi girilerek yapıldığı gibi, daha önce eklenmiş olan tanımlı alıcılara da hızlıca gönderim yapılabilir.
***IBAN (International Bank Account Number: Uluslararası Banka Hesap Numarası), para transferlerinin yanlış hesap numarası ile yapılmasını önlemek amacıyla ilk olarak Avrupa Birliği ülkelerinde ortaya çıkmış bir hesap numarası standardıdır.
9) Döviz transferleri için FAST kullanılabilir mi? FAST sadece TL transferleri için kullanılabilir.
Döviz Bürolarının Banka Transferleri Yoluyla Para Alım Satımındaki Kısıtlama Kaldırıldı
SWIFT masrafı kimden alınır? SWIFT transferlerinde gönderici kişiden ücret kesildiği gibi, karşı tarafın bankası da alıcı kişiden ücret alabilir. İşlem sırasında oluşan tüm masraflar gönderilen para tutarı üzerinden kesilir.
Ziraat Bankası Ziraat Bankası şubelerinden 250 dolara kadar yapılan Swift işlemleri için 10 dolar ücret kesilir. 250 dolar ve üzeri Swift işlemleri içi %0,75 oranında kesinti uygulanırken, işlem ücreti en az 20 dolar ve en fazla 500 dolar olarak sınırlandırılmaktadır.
Alıcı bankanın swift kodu ya da alıcı bankanın ülkesi/şehri/banka adı Alıcının adı/soyadı, adresi, ülkesi. Transferin yapılacağı tarih bilgilerini girmeniz yeterlidir.
19 Nisan'da yayınlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin 2008-32/34 No'lu Tebliğ'de yabancı para transferi yasağından hizmet sektörü muaf mıdır? HİZMET SEKTÖRÜ için döviz yasağı yoktur.
ATM üzerinden para yatırmak için şu adımlar takip edilmelidir; Döviz özelliği bulunan ATM üzerinden kart ile giriş yapılır. Yatırılacak döviz cinsi seçilir. Döviz tutarı girilir ve döviz yatırılarak işlem tamamlanır.
Döviz ATM'lerimizden kartınıza bağlı EUR ve USD hesaplarınızdan para çekebilirsiniz. Kendi hesabınıza ya da bir başka Yapı Kredi hesabına EUR, USD ve GBP döviz cinsinden para yatırabilirsiniz.
Genel olarak bankalar transfer süreçlerini 1 ila 5 gün arasında değişeceğini belirtir. Ancak bazı faktörler bu süreyi etkileyebilir.
Dolar, nakit olarak döviz bürolarından ve bankalardan satın alınabilir. Bankanızın internet veya mobil şubesinden USD hesabı açarak da dolar alabilirsiniz.
Söz konusu Değişiklik'te “ Türkiye'de yerleşik kişiler arasında” terimi vurgulandığından Türkiye'de yerleşik kişiler ile tüzel kişiler arasında ve Türkiye'de yerleşik olmayan kişiler ile tüzel kişiler arasında yapılan sözleşmelerin döviz cinsinden kararlaştırılması herhangi bir kısıtlamaya tabi değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri