Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
Su deniz seviyesinde yani atmosfer basıncının 1 atm olduğu durumda 100°C'de kaynar. Deniz seviyesinden daha yükseğe çıkıldığında ise atmosfer basıncı azalır.
Su 100 derecede kaynar. 100 dereceye ulaşınca kaynamaya başlayan suyun sıcaklığı, kaynama bitip bütün su buharlaşana dek değişmez. Çünkü hal değişimi sırasında sıcaklık sabittir. Sıcaklığın 100 derecenin üstüne çıkabilmesi için bütün sıvının buharlaşmış olması gerekir.
Suyun kaç derecede kaynadığını biliyor musunuz? Muhtemelen cevabınız 100°C olacaktır. Çünkü suyun deniz seviyesindeki kaynama noktası 100°C'dir.
Suyun yüksek basınç altında kaynama noktası artar.
Eğer kaynama noktasını azaltmak istiyorsak hava basıncını azaltmamız gerekir. 50°C olan suyu şırınga ile çekersek kaynadığını görürüz. Hava basıncını azalttıkça suyun kaynama noktası da düşer.
İlgili 23 soru bulundu
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
anlamlarına gelen kaza; ezelde bilinen ve takdir edilen şeyin, zamanı ve yeri geldiğinde Allah (c.c.) ta- rafından yaratılmasıdır. Örneğin; “Su 100 derecede kaynar.” ifadesi kader kavramını ifade ederken, uygun şartlar gerçekleştiğinde 100 dereceye ulaşan suyun kaynaması da kazadır.
Kettle önce suyu 100°C'ye kaynatır, ardından önceden ayarlanan sıcak- lığa (40°C ila 85°C) düşürüp bu ön seçilen sıcaklığı korur.
Su 100 derecede değil, 101.3 kPa basınç altında 100 C'de kaynar. Sıvı halde bulunan su buharlaşıncaya kadar 100 C'de kalır, daha sonra artmaya başlar.
Başka bir deyişle, suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, suyun kaynama noktasını yükseltmiş olursunuz. Yani deniz seviyesinde 100 santigrat derece kaynayan su, tuz eklendiği zaman 100 santigrat dereceden fazla sıcaklıklarda kaynar.
40 derece ve üstü sular: Çok sıcak olarak sıralanmaktadır.
4. Deniz düzeyinde 100 °C de kaynayan saf su, Ankara'da 96 °C de, Erzurum'da ise 94 °C de kaynar. 5. Düdüklü tencerede basıncın artmasıyla sıvının kaynama sıcaklığı yükselir, bu nedenle yemekler daha çabuk pişer.
Çünkü yükseklere çıkıldıkça suyun kaynama derecesi de değişir. Bunun nedeni atmosfer basıncının düşmesidir. Yükseklere çıkıldıkça atmosfer basıncı düşer ve suyun kaynama derecesi yaklaşık olarak 70 derece olur.
Su kaynamaya başladımı fokurdar çünkü 100 dereceye ulaşan suyun buhar basıncı ile hava basıncı eş değer oldugundan sadece yüzeyden değil tümüyle buharlaşma olur dipteki su buharlaşınca gaz durumuna düşer ve baloncuk oluşturarak yükselir.
Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 125 °C (257 °F) dereceye kadar çıkar.
Suyun sıcaklığını arttırmak için enerji harcıyorsun. Su daha soğuksa daha çok enerji vermen gerekir. Yani aynı ısıtıcıyla daha uzun süre ısıtman gerek. Bu da aynı şartlarda ise soğuk suyun daha geç kaynaması demek.
Özellikle bununla beraber kaynama noktası olan deniz seviyesindeki 100 santigrat dereceye ulaşıldığı vakit, su hal değişimine giriş yapar. Yani buharlaşma noktasına gelmiştir ve su buharlaşır. O sebepten dolayı + 4 santigrat dereceden sonra suyun buharlaşma etkisi ortaya çıkmaya başlar.
En nihayetinde, kusursuz vakuma ulaştığınızda su, neredeyse anında kaynayacaktır; çünkü sıcaklık en fazla -270°C'ye kadar düşebilecektir. Bu durumda, suyun etrafındaki basınç aşırı düşük olduğundan, uzayda kolayca kaynamasını bekleyebilirsiniz.
Kaynar suya tuz eklenirse, çözeltinin kaynama sıcaklığı artar. Eklenen tuz miktarı artıkça kaynama sıcaklığı daha da artacaktır. Bunun nedeni ise, çözücünün (su) çözeltiden (su + tuz) buharlaşması için daha fazla enerjiye (ısı) ihtiyaç duymasından kaynaklanmaktadır.
Kaynama sıcaklığı 100.15- 100.17 °C civarındadır. Sütte organik maddelerin varlığı, sütün yüzey gerilimini düşürür. Sütün yüzey gerilimi 52 dyne/cm civarındadır. viskozitesi 15-20 °C da 1.5 ile 4.2 arasında değişir.
Suyun kaynama derecesi deniz seviyesiyle doğrudan ilişkilidir. Ancak günlük hayatımızda bunu genelde deniz seviyesinin üzerinde olacak şekilde kullanılırız. Yani evde ocakta kaynattığımız suyun kaynama derecesi 100 derecedir ve ortalama olarak 20 dakikada kaynamaktadır.
Bir kapta bulunan sıvı ısıtılırsa sıcaklığı yükselir ve buharlaşma artar. Sıvının sıcaklığının yükselmesiyle meydana gelen buhar basıncı, sıvının yüzeyine etki eden basınca eşit olduğu an, sıvı kaynamaya başlar. Kaynama sırasında sıvının sıcaklığı değişmez.
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
Hal değişimlerini, kaynama ve buharlaşma olayları arasındaki farkları da aynı deneyle keşfetme fırsatı buldular. Saf suyun 95C derecede kaynadığını öğrenen öğrencilerimiz; bunu deneyimizle birlikte pekiştirerek öğrenmiş oldular.
3. Suyun 0 derecede donması ve 100 derecede kaynaması biyolojik yasalarla ilgilidir. 4. Otla beslenen hayvanların çene yapılarının, etle beslenen hayvanların çene yapılarına göre farklı yaratılması toplumsal yasalarla ilgilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri