Karar sonrası yapılacak düzenleme ile kredi kartı, ön ödemeli kart, banka kartı gibi kartlarla toplu ulaşım araçları kullanılabilecek.
İstanbul'da toplu ulaşımda kredi kartı ve banka kartlarıyla temassız ödeme yöntemi 26 Ekim 2022'den itibaren uygulanmaya başlandı. Ödemeyi kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartla yapmak isteyenler; otobüs, vapur, metro ve tramvayda 15 lira yerine 30 lira, metrobüste ise 22,25 lira yerine 60 lira ödüyor.
Elveda yetersiz bakiye, hoşça kal evde unutulan kart!
Şimdi toplu taşıma araçlarına bindiğinizde, her zaman kullandığınız temassız kartınızı veya mobil cüzdanınızı bilet okuyucusuna okutarak ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
Toplu ulaşımda, kredi kartı ve banka kartlarıyla temassız ödeme yöntemi UKOME kararıyla 26 Ekim 2022'den itibaren uygulanmaya başlandı.
Toplu ulaşımda İstanbul Kart haricinde ödeme işlemini kredi kartı, banka kartı veya ön ödemeli kartla yapmak isteyenler, otobüs, vapur, metro ve tramvay hatlarında 15 lira yerine 30 lira, metrobüste ise 22,25 lira yerine 60 lira ödemeye başladı.
İlgili 22 soru bulundu
Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz “Toplu ulaşımda temassız kart” uygulamamız sayesinde, toplu ulaşımda temassız işareti olan banka ya da kredi kartınızı ve bankanıza ait mobil cüzdanlarınızı kullanabilirsiniz.
Ardından “QR ile ödeme” seçeneğini kullanarak toplu taşımaları kullanabilirsiniz. İstanbul'un artık her ulaşım hizmetinde QR kod ile ödeme yapılabiliyor. Bunlara, metro, metrobüs, vapur, Marmaray ve otobüslerde dahil.
Vatandaşlarımız ulaşımda mevcut TEKKART'ların yanı sıra hangi bankadan alındığı fark etmeksizin temassız kredi ve temassız bankamatik kartlarını kullanabilecek.
Toplu Taşımada Temassız Mastercard uygulamasının geçerli olduğu kentlerde toplu taşıma araçlarını kullanan yolcular, kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde bozuk para ya da biletle uğraşmadan, temassız özelliği olan Mastercard kartlarıyla veya cep telefonlarını bilet okuyucusuna yaklaştırarak yapabiliyor.
TOPLU ULAŞIMDA KREDİ KARTI DÖNEMİ
Karar sonrası yapılacak düzenleme ile kredi kartı, ön ödemeli kart, banka kartı gibi kartlarla toplu ulaşım araçları kullanılabilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanıma sunulan ve başta şehir içi ulaşım (Marmaray, metro, otobüs, vapur, tramvay gibi) olmak üzere; market, otopark, sosyal tesisler gibi yerlerde ödeme yapılabilmesini sağlayan karttır.
İstanbul'da toplu ulaşımda kredi kartı ve banka kartlarıyla temassız ödeme yöntemi UKOME kararıyla; 26 Ekim 2022'den itibaren uygulanmaya başlandı.
Fiziksel kart ile aynı işlevi gören İstanbulkart Mobil'in sunduğu QR kodla ödeme özelliği; otobüsler, metrolar, metrobüsler, deniz ulaşımından sonra Marmaray'da da kullanılabilir oldu. Yılbaşından bu yana 14 milyon İstanbullunun kullandığı dijital kart artık fiziksel kartın yerini almaya başladı.
Banka kartları ve kredi kartları, kimi zaman karıştırılsa da aslında işlevleri açısından oldukça farklı özellikler taşır. Kredi kartı, limitiniz dâhilinde her zaman alışveriş yapma imkânı tanırken, banka kartı ise hesabınızda para yoksa alışveriş yapmanıza izin vermez .
Banka kartı, nakit veya kişisel çek ile aynı şekilde çalışır. Harcadığınız para doğrudan banka hesabınızdan gelir. Hesabınızda maliyeti karşılayacak kadar para yoksa işlem reddedilir. Hatta bazı bankalar günlük çekebileceğiniz para miktarına limitte uygulayabilir.
Kartınızın üzerinde temassız işaretini ( ) görüyorsanız, kartınız temassız ödeme özelliği taşıyor demektir. Temassız kartınızı, temassız özellikli POS ve ya Ödeme Kaydedici Cihaza (ÖKC) yaklaştırarak ödemenizi hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.
24 şehirde, 7/24 ulaşım kartı yükle
İstanbul, İzmir, Samsun, Mersin ve Diyarbakır'ın da aralarında olduğu 24 şehrin ulaşım kartına 7/24 yükleme yap. Kartını otobüste, metroda, tramvayda, vapurda okut; yolculuğa devam et.
Kartınızın temassız özelliğini kullanmaya başlamak için kartınızla yapacağınız ilk işlemin temaslı ve şifreli bir işlem olması gerekmektedir. Ödeme anında kasiyere temassız ödeme yapmak istediğinizi belirterek, POS cihazının uygun olması durumunda kartınızı POS cihazına yaklaştırarak ödeme yapabilirsiniz.
Kartınızın temassız özelliği kapalı olarak teslim edilmiştir. ATM veya POS'tan ilk şifreli işlem sonrasında temassız özelliği açılacaktır. Kartınızın temassız özelliğini dilediğiniz anda telefon bankacılığıyla veya şubelerimize başvurarak açıp kapatabilirsiniz.
Sadece kredi kartları mı temassız özelliklidir? Kredi kartları olduğu gibi, banka kartları, ön ödemeli kartlar da temassız özellik taşıyabilirler ve temassız ödemelerde kullanılabilirler.
İETT otobüslerinde de durum farklı değil. Zira yolcular İstanbulkart ile 15 TL ödeme yaparken banka kartı kullanmaya kalktıklarında 30 TL ödüyorlar.
Temassız özelliğine sahip POS cihazı bulunan tüm işletmelerde temassız kartlar kullanılabilir. Ayrıca toplu taşıma araçları gibi günlük hayatta alınan birçok hizmet için de temassız kartlarla ödeme yapılabilir.
“İndirimli ve Ücretsiz Geçiş Kartı” sahipleri, metro istasyonlarında, güvenlik görevlileri veya istasyon görevlileri tarafından talep edilmesi durumunda, ücretsiz seyahat kartları ile birlikte, geçerli kimlik kartlarını da göstermek zorundadırlar.
QR İle Ödeme Hi̇zmeti̇!
Kullanıcı adına oluşturulan “Dijital Karta” mobil uygulama üzerinden anlaşmalı bankaların debit (banka) ve kredi kartları ile yükleme yapılabilmektedir. Kullanıcılar, QR ödemelerini internet bağlantısı olan cep telefonlarındaki “Dijital Karta” bakiyesinden kolayca gerçekleştirmektedirler.
Bakan Göktaş, yaptığı yazılı açıklamada, ücretsiz seyahat hakkından yararlanan 65 yaş ve üzeri yaşlılar ile yüzde 40 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların şehir içi toplu taşımada ücretsiz taşınmasının kanunla düzenlendiğini belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri