Biber yılda iki defa yetişmektedir. Bunlardan birincisi yaz dönemi olan Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır. İkinci hasat dönemi ise sonbahar ayları olan Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarıdır.
Biber hasadı ülkemizde genelde Haziran sonu – Temmuz başlarında başlayıp, Ekim ortalarında son bulur. Hasat işlemi genelde haftada bir olarak toplamda 9-15 defa yapılabilir.
İl il En Çok Biber Yetiştirilen Bölgeler
Biber çeşitleri oldukça farklılık gösterdiğinden kapya salçalık biber üretimi olarak bakıldığında sırasıyla; Çanakkale, Manisa, Adana, Şanlıurfa, Antalya, Bursa, Samsun ülkemiz içerisinde en çok biber yetiştiriciliği yapılan iller arasında gösterilmektedir.
Biber, güneşi seven bir bitkidir ve gün boyu güneşten faydalanmak ister. Biber saksısını evinizde ya da balkonda güneşi gören bir köşeye konumlandırabilirsiniz. Gölgede kaldığında ya da rüzgar aldığında fidelerin gelişimi yavaşlar. Ilık ve sıcak iklimleri seven biber, sert kışlara dayanamaz.
Saçak kök yapısı nedeniyle biber az ve sık su ister. Meyveye bağlama zamanı aşırı yağışlar cılız meyve bağlamaya neden olur. Meyveler antraknoz hastalığına karşı hassaslaşır. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Haziran sonu –Temmuz ayı başlarında hasata başlanıp genelde Ekim ayı ortalarında hasat son bulur, toplam 9-15 defa hasat yapılır. Hasat İşlemi genelde haftada bir yapılır. Gerekli bakım işleri aksatılmadan yapılan yetiştiricilikte ortalama 2,5-3 ton verim alınabilmektedir.
Yaklaşık 4 ay sonra dolmalık biber bitkileriniz, ihtiyaç duyduğunuzda hasat edebileceğiniz ve kullanabileceğiniz meyveler üretecektir.
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden birisi de biberdir. Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen biber pek çok farklı şekilde yemeklerde kullanılmaktadır. Salça ve sos yapımında da kullanılan biber çeşitleri yaz mevsimi geldiğinde kurutulur. Yaz aylarında kurutulan biberler kış mevsiminde rahatlıkla tüketilebilir.
Eğer dolma yapacaksanız, dişi biberler ince kabukları, daha çabuk pişmesi ve hafif tatlımsı tadıyla daha iyi bir seçim olacaktır. Salata yaparken eğer hafif bir salata yapacaksanız dişi, daha acımsı bir salata yapacaksanız erkek biber kullanabilirsiniz.
Şekil: Dolmalık biberlerin şekli, düzgün ve simetrik olmalıdır. Düzensiz şekilli biberler, dolma yapmak için uygun değildir. 3. Kabuk: Dolmalık biberlerin kabuğu, pürüzsüz ve parlak olmalıdır. Kabuğu çürümüş veya lekeli olan biberler, taze değildir.
Sarı biber: Yaz ve sonbahar aylarında hasat edilir. Dolma yapımında kullanılır.
Özellikle kilo vermeye yarayan Samandağ biberi ilkbahar mevsiminden yaz mevsimine geçiş döneminde yetişir. Bu biberler sert ve etli bir yapıya sahiptir. Uzun, etli ve koyu renkli bir yapıya sahip olan Samandağ biberinin yararları saymakla bitmez.
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Yeşil sivri biber hem fırında hem de güneş gören bir yerde ipe dizilip asılarak kurutulabilir.
Kış için dolmalık biberler 2 yöntemle saklanabilir. Birinci yöntem biberleri hazırlayıp buzluk ya da derin dondurucuda saklamaktır. İkinci yöntem ise dolma biberleri kurutup kuru ve serin bir ortamda saklamaktır.
Alüminyum folyoyu fırın tepsinize serin. Üzerine temizlenmiş ve kurulanmış biberlerinizi dizin. 70 derecelik fırında, ara ara biberlerin yönlerini çevirerek, en az 4-6 saat arası kurumaya bırakın. Elbette güneşte kuruyan kadar uzun süre dayanan ve tam kuruyan şekilde olmayacaktır.
Yaz aylarının en sıcak günlerinin yaşandığı temmuz ve ağustos ayları, taze patlıcanların bolca ve ucuz olduğu dönemlerdir. Aynı zamanda bu aylarda patlıcanları rahatça kurutmanızı sağlayacak, ihtiyacınız olan güneşi rahatça bulmanız mümkündür.
Kuruturken yağmur yağarsa yağmur suyunun değmemesine dikkat edin yoksa biberler çürür. Nem ve ışıktan uzak bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Bez torbalara koyarak serin bir yere asarak bekletin.
Bitki düzenli olarak yapılan sulama sistemlerinden hoşlanmakta ve bu yüzden de damlama ile yapılan sulama en iyi yöntemdir. Biber tohumu çimlenme aşamasında yeterli miktarda su verilmesi gerekmektedir. Biber sulaması sık fakat az olmalıdır. Çok fazla su, toprak hastalık ve zararlılarının artmasına neden olmaktadır.
Yüksek sıcaklık, acı biberlerde acılığı artıran bir faktördür. Gelişme gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda iyi olur. Gündüz sıcaklığının 32-35 ºC ve gece sıcaklığı 15 ºC'nin altına düştüğünde bitki büyümesi yavaşlar, döllenme aksar. Gündüz 32 ºC' nin üzerinde biberin meyve bağlaması azalır.
- Hasat olgunlaşması yaklaşık olarak 50-55 gündür. - Muhafaza koşullarında depolanmaya ve nakliyeye dayanıklıdır. - Yüksek verimlidir. Dekara yaklaşık olarak 3-3.5 ton verir.
İlkbahar başında ekilen bir biberin hasadını genellikle temmuz başında yapmak mümkündür. Biber hasadı tek seferlik olarak gerçekleşmez. Genellikle 1 hafta aralıklarla olmak üzere olgunlaşmış bir biber bitkisinden ekim ayının ortalarına değin ürün alınabilmektedir.
Biber fidesi ekimi yapıldıktan 2 veya 3 ay sonra hasat edilmektedir. Fidelerin köklerinin zedelenmeden çıkarılmasına mutlaka özen gösterilmelidir. Fidelerin sökümden önce sulanması gerekmektedir.
Biber tohumu da pek çok bitkide olduğu gibi ilkbaharda ekilir. biber tohumu genellikle Mayıs ayının son günleri yahut Nisan ayının başlarında ekilir. Bulunduğumuz bölgenin iklim koşullarına göre de bu zaman değişiklik göstere bilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri