Kamu Bankalarında Çalışanlar Yeşil Pasaport Alabilecek.
Kimler Yeşil Pasaport Alabilir? En genel tanımıyla belirttiğimiz gibi yeşil pasaportu devlet çalışanları ve çalışanların aileleri alabilmektedir. Peki daha detaylı şekilde yeşil pasaportu kimler alabilir sorusunu yanıtlayalım. - Halk Bankası ve Ziraat Bankası gibi önceden devlete bağlı olan kurumlar.
Kimler Hususi (Yeşil ) Pasaport Alabilirler? 1- TBMM Eski Üyeleri ve Eski Bakanlar, 2- Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan veya bu kadro derecesinden çalışmakta iken EMEKLİ olan devlet memurları.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, özelleştirilen Bankada çalışmaya devam eden bir kamu görevlisinin yeşil pasaport almasının hukuken mümkün olmadığı gerekçesi ile davayı reddeden Danıştay Onuncu Dairesinin 25/02/2021 tarih ve E:2018/4460, K:2021/789 sayılı kararını onadı.
Devlet kurumlarında çalışan öğretmenler, belli bir kıdeme erdikten sonra yeşil pasaporta hak kazanır. Diğer memurluklarda olduğu gibi derece ve kademe sistemi öğretmenlikte de mevcut. Öğretmenlerin de diğer memurlar gibi, yeşil pasaport alabilmeleri için kadro derecelerinin 3, 2 ya da 1 olması gerekiyor.
İlgili 23 soru bulundu
Kaç yıllık memuriyet hizmeti olduğuna bakılmaksızın birinci, ikinci ve üçüncü dereceden kadrolarda çalışanlar yeşil pasaport alabilir.
Yeşil pasaport, devletin ülkemiz vatandaşlarına verdiği birkaç pasaport türünden biridir. “Hususi pasaport” olarak da bilinen bu belge, devlet memurları ile ailelerine ve belirli koşulları karşılayan, yurt dışı ile ticaret yapan bazı iş insanları ile avukatlara verilir.
Yeşil pasaport ya da diğer adıyla hususi pasaport memur, kamu görevlileri, TBMM üyeleri, devlet sporcuları ve kamudan özele çevrilen banka çalışanları gibi birçok unvandan kişinin çıkartabileceği bir pasaport türüdür.
Ziraat Bankası çalışanları Devlet memuru değildir, 4857 sayılı İş Kanununa tabidirler ve işçi statüsünde çalışırlar.
Yeşil pasaport, yalnızca devlet memuru olarak çalışan kişilere ve Emekli Sandığı ile bağlantılı çalışan kişilere verilir.
MADDE 1- 657 Sayılı Devlet Memurluğu kanununa tabii olarak fiilen 10 yıl çalışan Kamu çalışanlarının Hususi Pasaport (YeşilPasaport) hakkından yararlandırılması hükme bağlanmaktadır. MADDE 2- Yürürlülük maddesidir. MADDE 3- Yürütme maddesidir. 5682 SAYILI PASAPORT KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNTEKLİFİDİR.
Mümkün olmasına mümkün ama bunun da bazı şartları var: - 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl, - 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl, - 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl, hizmetiniz olmalı.
1. derece memur nedir ve kimleri kapsar? Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Master ve doktora yapanlar 1. derece ve 1. kademe uygulamasından yararlanacaklar.
Halkbank bir kamu bankası olduğu için çalışanların devlet memuru olup olmadıkları sık sık merak edilmektedir. Halkbank, Ziraat Bankası bazı durumlarda (Eş tayini gibi) kamu görevlisi haklarına sahiptir.
Reşit olsa bile evli olmayan ve çalışmayan, bedensel, zihinsel veya ruhsal bir engeli bulunan çocukları( yaş sınırı yoktur) Yukarıdaki koşullardan herhangi birini sağlamayan kişiler hiçbir koşulda yeşil pasaport alamaz.
Bilindiği gibi 4603 sayılı Kanuna konu olan üç kamu bankası birer kamu iktisadi teşebbüsüdür. Bu bankaların çalışanları da “Kamu personeli”dir. Kamu personelinin hakları, Anayasa'nın 128. maddesine göre kanunla düzenlenir.
Banka Personeli olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Banka Personeli maaşı 2023 verilerine göre ortalama 19.400 TL civarındadır.
Türkiye'deki bankacıların maaşı, çalıştıkları bankanın büyüklüğüne, konumuna ve deneyimlerine göre değişebilir. Ancak, Türkiye'de bankacıların ortalama maaşı, yaklaşık olarak 13.000 TL ile 25.000 TL arasında değişmektedir.
Bu unvanlarda görev yapan devlet memurları (daha üst derecelerde kadro derecesi bulunan kurumlarda çalışanlar hariç) yeşil pasaport alamıyorlar.
Bu yıl için vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı %122,93 olmuş ve bu oran pasaport ücretlerine de yansımıştır. Buna göre 2023 yılı için 10 yıllık pasaport harcı 4.943 TL olacaktır. Pasaport defter bedeli ise 501 TL'ye yükselmiştir.
– Bunun için kısa yol https://randevu.nvi.gov.tr/application/index linkine tıklamak olabilir. – Linke tıkladıktan sonra sizden sorgulamaları yapabilmeniz için istenen bilgiler kimlik no, adınız, soyad, doğum tarihinizdir. – Eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra dilediğiniz sorgulamayı görebilirsiniz.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
SİYAH PASAPORT
Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı yardımcısı gibi devlet üyelerinin yanı sıra büyük elçi ve konsolosluk görevlileri diplomatik pasaport sahibi olabilir.
En güçlü pasaportlara sahip ülkeler hangileri? 2023'ün başında Japonya 193 ülkeye vizesiz erişim ile en üst sırada yer alıyordu. Bu sayı şimdi 189 ülkeye düşerek Singapur'u birinci sıraya taşıdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri