Söz konusu düzenlemeler ile tapu dairelerinin yanında kamu hizmeti ifa eden noterliklerde de taşınmaz satış sözleşmesi yapılabilecektir.
Taşınmaz satış sözleşmesinin noterler tarafından da yapılabilmesi imkânı getirilmektedir. Bir başka deyişle noterlere 01.01.2023'ten itibaren başlamak üzere taşınmaz satış sözleşmesi yapma görevi verilmektedir. Buna göre taşınmaz satış sözleşmesi hem tapu müdürlüklerinde hem de noterliklerde yapılabilecektir.
Buna göre, satış sözleşmesinin düzenlenmesine ilişkin başvurular sadece Noterler Birliğinin "e-randevu/başvuru" uygulamasından e-Devlet kapısı kullanılarak yapılacak. Gerekli belgeler Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sistemi'ne (TNBBS) yüklenecek ve belgelerin asılları randevu tarihinde noterliğe ibraz edilecek.
Noterler, taşınmaz satış sözleşmesi düzenlediklerinde ise taşınmazın satış değerinin binde 1'i oranında noter ücreti alırlar. Ancak bu ücret taşınmazın değerine göre beş yüz Türk lirasından az ve dört bin Türk lirasından fazla olamaz.
Yakınınızdaki bir notere giderek ücret karşılığında sözleşmenin bir kopyasını bulabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Yargıtay 15.Hukuk Dairesi'nin E.1993/3539, K.1994/830 17.02 1994 tarihli kararına göre taraflar arasında noterde usulüne uygun olarak düzenlenen sözleşme fesih edilmediği sürece sözleşme geçerli olacak ve tarafları bağlayacaktır. Bu durumda taraflardan her biri sözleşmenin ifasını talep etme hakkına sahiptir.
Tapuya düşülen şerhin 5 yıl geçerlilik süresi bulunur. 5 yıl içerisinde gayrimenkul alım satım işlemi gerçekleştirilmezse sözleşme iptal edilir. Tapuya şerh düşülmediği takdirde gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin 10 yıl geçerliliği olur. Satış vaadi sözleşmesi her iki taraf için de yükümlülükler doğurur.
Satış vaadi sözleşmeleri tapuya şerh edilmese bile noter huzurunda düzenleme şeklinde yapılması durumunda resmi bir boyut kazanıyor. Bu nedenle noterde yapılan satış vaadi sözleşmeleri güvenilir sözleşmeler arasında bulunuyor.
Yeni düzenleme ile noter nezdinde tüm gayrimenkullerin satışını yapmak mümkün, gayrimenkuller arasında bir ayrım veya sınır söz konusu değil. Konut, ofis, dükkan, tarla, arsa ve sair gayrimenkullerin tamamı için alım-satım işlemi artık noterlerde yapılabiliyor.
Araç Alırken Noter Ücretini Kim Öder? Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL'yi (2023 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ödeme alıcı tarafından yapılır.
Kanunda aksi belirtilmedikçe sözleşme noter onayı olmadan da geçerlidir ancak noter onayı olmazsa imzaya itiraz edilebilir. Noter onaylı sözleşmenin avantajı imzaya itiraz etme durumunu ortadan kaldırmaktır.
Noterde araç devri sırasında satıcının yanında bulundurması gereken evraklar arasında kimlik belgesi, trafik tescil belgesi (ruhsat) ve trafik sigortası poliçesi yer alıyor. Belgeler karşılıklı olarak noter görevlisine teslim edildikten sonra alıcı ve satıcıya satış sözleşmesi sunuluyor.
Cevabı Türk Borçlar Kanunu açık bir şekilde veriyor: Türk Borçlar Kanunu m. 12/2: “Kanunda sözleşmeler için öngörülen şekil, kural olarak geçerlilik şeklidir. Öngörülen şekle uyulmaksızın kurulan sözleşmeler hüküm doğurmaz.”
Araç satış sözleşmesi, noterde hazırlanan, alıcı ve satıcı tarafından imzalanan ve her iki tarafın haklarını koruma altına alan resmi bir belgedir. Alım satım işleminin her anında karşılaşılabilecek sürprizlere karşı hazırlıklı olmayı sağlayan bu sözleşme sayesinde karşılıklı bir risk güvencesi oluşturulmaktadır.
Bununla birlikte,Temmuz başından itibaren noterlerde; taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapmak ve bu sözleşmeyi taraflardan birinin talep etmesi, harç ve giderleri ödemesi hâlinde tapu bilişim sistemi vasıtasıyla tapu siciline şerh vermenin yanında “taşınmaz satış sözleşmesi yapmak” da mümkün hale geldi.
Normalde Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen tapu devri, yeni dönemde noterde gerçekleşecek.
Araç satış belgelerin tamamının hazır olduğu durumlarda araç satışı noter işlemleri 20-30 dakika içerisinde tamamlanır.
Noterlik kanununda öngörülen işlemler güvenli elektronik imza ile elektronik ortamda yapılabilecektir. Düzenleme şeklinde olmayan veya irade beyanının noter huzurunda alınması gerekmeyen işlemler Noterler Birliği sisteminden e imza ile yapılabilecek.
Noter satış bedeli önemlidir. O ödeme yapılmadan aracınızı satmanız ya da yeni aracı almanız mümkün değildir. Noter bedeli, noterde yapılan işlemin ücretidir. Notere yaptığınız işlemin geçmesi ve araç alım- satım işleminin gerçekleşmesi için notere gerekli ödemenin yapılması gereklidir.
Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesi Noterde Yapılmazsa: Eğer gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noterde yapılmazsa herhangi bir şekilde geçerliliği söz konusu olmaz. Taraflar yine isterlerse o sözleşmeden doğan devir borcunu ifa edebilir ancak sözleşmenin bağlayıcılığı olmaz.
Satış Vaadi Sözleşmesinde Noter Harcı
2022 yılı için gayrimenkul satış sözleşmesi noter ücreti sözleşmede yazılı olan bedel ve kayıtlı olan değerin, yüksek olanının binde 5,4'üdür.
Sözleşme noterde usulüne uygun olarak düzenlendiği takdirde tapu kütüğüne şerh edilmese dahi geçerli olacaktır. Ancak üçüncü kişilere karşı hak iddiasında bulunamaz, Sözleşme tapuya şerh edildiği takdirde, kişisel hak güçlenecek ve üçüncü kişilere karşı ileri sürüle bilinecektir.
Bir noterin çok sayıda onay verdiği durum vardır. Bunlardan birkaçı; taahhütname, evlenme sözleşmesi, vasiyetname, beyanname, vakıf senedi, temlik, kira sözleşmeleri, ifade tutanağı, muvafakatname, sükna hakkı sözleşmesi ve şirket sözleşmesi olarak sıralanabilir.
Arsa payı ( kat ) karşılığı inşaat sözleşmesi, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi kanun gereği noterde resmi şekilde yapılması gerekmektedir. Kanunda sözleşmeler için öngörülen şekil, kural olarak geçerlilik şeklidir. Öngörülen şekle uyulmaksızın kurulan sözleşmeler hüküm doğurmaz.
Hisseli Tapunun Satışı Mümkün müdür? Hisseli tapunun satışının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış Noter'de yapılan sözleşme ile yahut tapu sicilinde gerçekleştirilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri