Banka yazılı sınavlarında genel olarak en az 70 puan alınması gerekir. KPSS şartı ile personel alımı yapan kamu bankaları da ilgili puan türünden en az 70 puan alınmış olmasını ister. Bazı bankacılık pozisyonlarında istenen bu puanlar en az 80'e kadar yükselebilir.
Bankacılık kaç puan sorusuna cevap vermek gerekirse, 2022 yılı bazı üniversitelerin finans ve bankacılık bölümü taban puanlarına örnek vermek gerekirse; Akdeniz Üniversitesi- 245 puan, Marmara Üniversitesi- 321 puan, Atatürk Üniversitesi- 230 puan, Manisa Celâl Bayar Üniversitesi- 225 puan ile öğrenci kabul etmiştir.
Yazılı sınav aşamasında, her sınav konusu veya grubu 100 üzerinden değerlendirilir ve başarılı sayılabilmek için her sınav konusundan veya grubundan en az 60 puan alınması ve sınav ortalamasının en az 70 puan olması gerekir.
Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Sigortacılık bölümleri direkt olarak mesleğe yönelik eğitimleri almanızı sağlıyor. Bu bölümlere ek olarak; İktisat, İşletme, Ekonomi, Maliye ve Kamu Yönetimi gibi idari bilimler fakülteleri de bankacılık sektörü için mezun veriyor.
Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölümü Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)' nın Eşit Ağırlık puan türünden öğrenci kabul etmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans Programı mezunları, kamu ve özel sektöre ait bankalarda, finans kuruluşlarında, muhasebe şirketlerinde, değişik sektörlerin muhasebe servislerinde, bilgi işlem merkezlerinde kariyerlerini sürdürebilirler.
Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü, üniversite ve kurumların eğitim sistemine bağlı olarak bazı kurum ve meslek yüksekokullarda 2 yıllık ön lisans programı olarak uygulanırken, bazı üniversitelerde 4 yıllık lisans programı şeklinde sunulmaktadır. 2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık ön lisans eğitiminin başarı ile ...
eleman.net verilerine göre, Banka Personeli 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 27.900 TL maaş alıyor. Banka Personeli, 2024 yılında en düşük 21.600 TL alırken, en yüksek 39.200 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Banka Personeli, Temmuz 2023 yılında ortalama 19.400 TL maaş alıyordu.
Türkiye'deki bankacıların maaşı, çalıştıkları bankanın büyüklüğüne, konumuna ve deneyimlerine göre değişebilir. Ancak, Türkiye'de bankacıların ortalama maaşı, yaklaşık olarak 13.000 TL ile 25.000 TL arasında değişmektedir.
Bu bölümler 4 yıllık olduğu gibi 2 yıllık ön lisans bitirenler ya da lise mezunları da banko görevlisi olabilir. Lise mezunlarının banko görevlisi olabilmek için yeterli bilgisayar bilgisine, sertifikaya ve analitik yeteneğe sahip olması önemlidir.
Sınav tek bir oturum halinde gerçekleştirilecek olup, toplam soru sayısı 140 adet ve toplam sınav süresi 160 dakikadır. Sınav soru dağılımı aşağıdaki tabloda yer almaktadır. 3. bölümden en az%50'sinin (en az 25 doğru) doğru olarak cevaplandırılması ve 60 ve üstü puan alınması gerekmektedir.
Devlette Bankacı olmak için gerekenler şunlardır: Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak. Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girmek. Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan (KPSS) yeterli bir puan almak.
BAŞVURU KOŞULLARI
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. Üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren bölümlerden mezun olmak. 30 yaşını doldurmamış olmak. Askerlik görevini tamamlamış, muaf ya da tecil ettirmiş olmak.
Finans ve Bankacılık bölümü dersleri sayısal ağırlıklıdır. 4 yıllık lisans bölümü olan bu bölümde Türk Dili, Atatürk İlke ve İnkılapları gibi genel dersler de ilk yıllarda verilmektedir.
Bankacılar, müşterilere kredi, mevduat, yatırım ve ödeme hizmetleri gibi çeşitli bankacılık hizmetleri sağlarlar. Ayrıca, bankacılar risk yönetimi, finansal planlama ve düzenleyici uyumluluk gibi alanlarda da çalışabilirler.
Bankalar, işe alım sürecinde, adaylarda önlisans veya lisans programlarından mezun olma şartı aramaktadır. Mevcut adaylar arasından seçim ise yazılı sınav ve ardından gerçekleştirilen sözlü mülakat ile yapılmaktadır.
Bankalar hafta içi Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri saat 09:00 - 12.30 arası ile 13.30 - 17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Hafta sonu cumartesi ve pazar günleri bankalar işlem yapmamaktadır.
Bankacılık bölümü üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölümden başarı ile mezun olanlara “Bankacı” ya da “Finans Uzmanı” unvanı verilir.
Bankalar kapanış saatlerinde yeni müşteri alımını durdurur ancak içeride bulunan müşterilerine hizmet vermeye devam eder. Bankaların ATM'leri ise 24 saat hizmet vermektedir. "Değerli müşterilerimiz, şubelerimiz 14 Nisan 2021 . Çarşamba gününden itibaren 09.30-12.30 ve 13.30-16.30 saatleri arasında hizmet verecektir."
eleman.net verilerine göre, Öğretmen 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 27.900 TL maaş alıyor. Öğretmen, 2024 yılında en düşük 27.200 TL alırken, en yüksek 34.400 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Öğretmen, Temmuz 2023 yılında ortalama 19.700 TL maaş alıyordu.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Polis Memuru maaşı aylık ortalama 48.500 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Polis Memuru maaşı 38.800 TL iken, en yüksek ise 100.700 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü başarı sıralamaları ve taban puanları tablosundaki veriler, ÖSYM ve YÖK tarafından onaylanmıştır. Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü taban puanları, TYT'deki eşit ağırlık puan türünden hesaplanır.
Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak, Hüküm giymemiş veya ceza almamış olmak, En az liseden veya lise dengi bir okuldan mezun olmak, SEGEM (Sigortacılık Eğitim Merkezi) tarafından yapılan teknik personel sınavından başarılı olmak.
Bu program mezunları, bankalarda, sigorta şirketlerinde, yatırım şirketlerinde, finansal danışmanlık firmalarında ve hükümet kurumlarında çalışabilirler. Ayrıca, finans ve yatırım alanında kendi işlerini kurabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri