“Gregor Samsa bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandığında, kendini yatağında dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu” (Kafka 13).
Kafka, hamamböceği kelimesini kullanmamıştır ama genel görüşe göre dönüştüğü şey hamamböceğidir. Karakterin soyadı "Samsa"nın "Kafka"nın şifrelenmiş hali olduğu düşünülmektedir.
Ayrıca dönüşüm sadece Samsa'nın başına gelmez, tüm aile fertleri Samsa ile dönüşüm içine girerler. Kız kardeşin evin maddi yükünü üstlenmesi ile başlar bu dönüşüm. Gregor'un böceğe dönüşme nedeni, bulunduğu toplumun iğrençliği ve bozuk olmasıydı. Samsa'nın böcek olması aile ve toplum yapısına başkaldırıdır.
Eserin konusu: Gregor Samsa'nın dönüşümüdür. Öyküde; yalnızlık, dışlanmışlık ve yabancılaşma temaları işlenmektedir. Eser üzerinden “kapitalist düzene ayak uydurmayıp sistemin istediği gibi olmayan insanlar, yakın çevresindekiler ve toplum tarafından dışlanıp otoritesini kaybeder” tezi aktarılmaktadır.
Bir metamorfoz izleği kullanan Kafka eserinde, modernitenin getirdiği yabancılaşma, umutsuzluk ve çaresizliğin pençesine düşmüş bireyin temsili olan Gregor üzerinden mevcut şartlarda insan olarak kalabilmenin zorluklarını anlatır.
İlgili 22 soru bulundu
Eser sade bir dile ve çarpıcı bir kurguya sahiptir. Hikâyede olaylar, gezici bir pazarlamacı olan Gregor Samsa'nın uyandığında kendisini yatağında bir böceğe dönüşmüş bir halde bulmasıyla başlamış, bu olay ardından değişen yaşamını anlatmıştır.
Franz Kafka'nın Dönüşüm (Die Verwandlung), adlı romanı ilk olarak 1915 yılında yayınlanmıştır. Metaforik unsurları da içerisinde barındıran Dönüşüm romanı, bir aile- nin trajedisini gözler önüne sermektedir. Roman'ın kahramanı Gregor Samsa, annesi, babası ve kız kardeşi ile birlikte yaşamaktadır.
Dönüşüm Kitabı Konusu ve Anafikri
Dönüşüm kitabı burjuvazi denilen yani zengin toplumun üst kesiminde yer alan sınıfın tiksinç olan aile ilişkilerini anlatan bir kitaptır. Toplumda yer alan her türlü kalıplaşmış olan bazı fikirlerin aslında yanlış olabileceği de kitabın ana fikridir.
Dönüşüm, Franz Kafka (1915)
Kafka'nın ünlü romanının sonrası biliniyor. Niçin yasaklandı? Kafka'nın bütün çalışmaları gibi Dönüşüm de Nazi ve Sovyet rejimlerinde yasaklandı. Ayrıca o zamanki adıyla Çekoslovakya'da da, Kafka'nın Çekçe yazmayı reddetmesi ve yalnızca Almanca yazması nedeniyle yasaklandı.
Kafka'ya göre de değildi. İnsan suretinde bir böcek olarak doğdu ama tırtılın kelebeğe ulaşması gibi Gregor da özüne yani böceğe ulaşarak öldü. Ya da Gregor, ona davranışlarıyla böcekleşen ailesinin yanında bir insana dönüşerek yaşamını kaybetti.
“Değişim”in sonunda babasının baston darbesiyle öldürülen böcek Samsa'nın sembolik ölümü, tüm yaşamı boyunca babasının otoritesini alt edemediğinin de bir yansımasıdır.
O iş tamam.” Dönüşüm romanında Gregor'un ölümüne neden olan bir elmadan söz edilir. Babası Gregor'a nefretinden birkaç elma fırlatır. Bu elmalardan biri Gregor'un sırtına saplanarak onun içinde Yavaş yavaş çürüyerkek Gregor'un ölümüne neden olur.
Gregor Samsa bir sabah kabuslarından uyandığında, kendini yatağında koca bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.
Gregor Samsa
Grete, Gregor'un küçük kız kardeşi ve dönüşümden sonra bakıcısıdır.
“Gregor Samsa bir sabah bulantıcı düşlerden uyandığında, kendini yatağına dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.” 1914'te Çekoslavak Yahudisi Franz Kafka adlı 31 yaşındaki memur tarafından nişanlısı Felice Bauer'i etkilemek amacıyla yazılan öyküdeki bu giriş cümlesi, 17'inci yüzyıldan beri yani tam olarak Cervantes'in ...
Bir elmanın sırtında çürümesiyle devam edip, ölümünün gerçekleşmesiyle sonuçlanan Samsa'nın hayatına göz attığımızda, onu Kafka'nın bir kopyası olarak görürüz. Anne ve babasının borçları yüzünden çalışmak zorunda kalan Samsa, bir böceğe dönüştüğünü kabullenmesine rağmen, borçlar için çalışmak zorunda hisseder kendini.
“Masalı, efsaneyi, hikâyeyi, romanı okuyucu/dinleyici durumundaki bizlere anlatan varlık” (Çetişli 79) olarak tanımlanan anlatıcı, Dönüşüm'de Page 16 Ümit SOYLU 340 üçüncü tekil şahıs olup hâkim/tanrısal bakış açılıdır.
1931 yılında Çin Hükümeti tarafından yasaklanan kitabın yasaklanma gerekçesiyse kitabın hayvanlara insani özellikler yüklemesi ve bunun insanlara hakaret olarak kabul edilmesidir.
Sanayileşmenin hızlandığı bir dönemde kaleme aldığı hikâye ve romanlarla imgeyi düşüncenin hizmetine sunan Franz Kafka , birçok eserinde olduğu gibi 'dönüşüm' adlı öyküsünde de toplumsal ilişkilerin değişmesinden kaynaklanan sorunları eleştirel bir biçimde işlemiştir.
Franz Kafka'nın Die Verwandlung - Dönüşüm adlı uzun öyküsünde, bir sabah uyandığında ken- disini haşereye dönüşmüş olarak bulan pazarlamacı Gregor Samsa'nın ölümüne kadar olan ya- şamı anlatılmaktadır.
Franz Kafka'nın, 'Dönüşüm' hikâyesi gerçeküstücülüğün ve varoluşçuluğun önemli bir örneğidir. Franz Kafka denilince okurların aklına eminim 'Dönüşüm' kitabı gelmektedir. Bir sabah yatağından uyanan Gregor Samsa'nın artık bir insan değil, dev bir böceğe dönüşmesinin gerçeküstü hikâyesi.
Kafka'nın belki de en ünlü yapıtı olan Dönüşüm'ü neredeyse hepiniz duymuşsunuzdur. Evet, bir sabah bir adamın kendini ansızın hamam böceğine dönmüş halde bulması olayı. Günümüzde popüler kültür okurlarının dilinden düşürmediği kitap.
"Dönüşüm" adlı kitabı neden okumalısınız? Sade ve akıcı bir anlatıma sahip olan Dönüşüm, 80 sayfadan oluşuyor. Merak uyandıran konusu ve ince sayfa sayısı sayesinde kısa sürede okunabiliyor.
Egzistansiyalizm akımının öne çıkan temsilcileri Jean Paul Sartre, Albert Camus, Andre Gide, Samuel Beckett, Franz Kafka olarak ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri