Sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine, bir diğer deyişle sigortalının geride kalan yakınlarına koşullar devam ettiği sürece SGK tarafından yapılan ödeme ölüm aylığı olarak ifade edilmektedir.
Çalışanlara hak olarak sunulan ölüm izni süresi boyunca çalışanın maaşı veya ücreti aynı şekilde ödenmeye devam edilir. İzin süresi içerisinde kullanılan izinler yıllık izin süresi olarak sayılmaz. Bu nedenle de ölüm izni süresinin yıllık izinden düşürüldüğü durumlar kanunen aykırı olarak değerlendirilir.
Cenaze Ödeneği Nedir? Cenaze ödeneği, Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından onaylanan tarife üzerinden ölen sigortalının ailesine bir defa yapılan yardımdır.
Aile bireylerinin ölümü halinde üyelere, üyenin ölümü halinde aile bireylerine yapılan cenaze defin yardımıdır. 2023 Yılı için Üyenin ölümü halinde 10.560,00 TL. üyenin aile bireylerinin ölümü halinde 1.600,00 TL. ödenmektedir.
ölen sigortalının hak sahiplerine verilir. 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm primi bildirilmiş olanların hak sahiplerine cenaze ödeneği verilmesi için ölüm tarihinde sigortalı olma şartı aranmayacaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Ölüm Yardımı Hangi Bankaya Yatırılır? İbraz edilen belgelerin kontrolünün ardından yapılan başvuru kabul edilirse, ölüm yardımı Ziraat Bankası'na yatırılır. Başvurunun onaylanmasının ardından ölüm yardımı alacak kişiler, her ayın 8'i ile 14'ü arasında Ziraat Bankası şubelerinden ödemeyi alabilir.
Ölüm toptan ödemesi yapılabilmesi için, hak sahiplerinin Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile bağlı olduğu il müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesine; - Malul çocuklar için sağlık kurulu raporu, eklenmelidir.
Emekli, adi malûllük veya vazife malûllüğü aylığı alanların ölümü halinde ölüm yardımı ödenir. Dul ve yetim aylığı almakta iken vefat edenlerden dolayı ölüm yardımı ödenmez.
Ölüm Yardımı Hangi Bankaya Yatırılır? İbraz edilen belgelerin kontrolünün ardından yapılan başvuru kabul edilirse, ölüm yardımı Ziraat Bankası'na yatırılır. Başvurunun onaylanmasının ardından ölüm yardımı alacak kişiler, her ayın 8'i ile 14'ü arasında Ziraat Bankası şubelerinden ödemeyi alabilir.
E-Devlet'ten cenaze ödeneğine başvurular T.C.
kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile yapılabilmektedir. Başvuru öncesinde hak sahiplerinin e-Devlet şifresini temin etmeleri gereklidir. E-Devlet şifreleri, herhangi bir PTT şubesinden 2 TL işlem ücreti karşılığında alınabilir.
Cenazenin gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırılması durumunda ise SGK Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarifeyi geçmemek üzere belgelere dayanan masraflar, masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenir.
Ölüm yardımı ödeneği, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ve ödeme emri aranmaksızın saymanlarca derhal ödenir. Bu yardım borç için hacizedilemez. Yurt dışında sürekli görevde bulunan memurlara verilecek ölüm yardımı ödeneğinde 156 ıncı maddede yazılı katsayı uygulanmaz.
Cenaze yardım parası ne kadar? Vefat eden kişi SSK ve Bağkur'lu ise ödeme 2 bin 54 lira, Emekli Sandığı'na bağlı çalışan ise 8 bin 239 lira yatırılır. Cenaze yardımı için 5 yıllık zamanaşımı süresi bulunuyor.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104/B maddesine göre memurlar için ölüm izninin süresi 7 gündür. Özel sektör çalışanları için ise durum biraz farklıdır. 4857 sayılı İş Kanunu'ndaki ek madde 2'de yapılan düzenlemeyle, özel sektörde çalışanlara 3 gün ölüm izni verilmektedir.
Memurlar için ölüm izni memurun eşinin, çocuğunun, kardeşinin, anne veya babasının, eşinin anne veya babasının ölümü halinde 7 gün olarak sunuluyor. İlgili kanun çerçevesinde özel sektör çalışanları için ölüm izni ise çalışanın eşinin, çocuğunun, anne veya babasının ölümü halinde 3 gün olarak sunuluyor.
Cenaze İzni Ne Kadar? İşçiye bir yakınının ölmesi ardından verilen cenaze izni 3 gün; devlet memurlarına verilen cenaze izni ise 7 gündür. Dolayısıyla, cenaze izni kaç gün hususu çalışan kişinin işçi veya devlet memuru olmasına bağlı olarak değişmektedir.
Cenaze Ödeneği Başvurusu ve Tutarı
Cenaze ödeneğinin tutarı ise her sene bir önceki sene için TÜİK Başkanlığı tarafından açıklanan TÜFE değişim oranı göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Bu doğrultuda 2021 yılı için belirlenen cenaze ödeneği tutarının 918,00 TL olduğunu vurgulamakta fayda bulunmaktadır.
DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR SÜREDE BAĞLANIR? Dul ve yetim aylığı için aranan şartları karşılıyorsanız, gerekli yerlere başvuruda bulunursunuz. Yapılan başvurular sonrası aylık almaya hak kazandığınız takdirde sigortalının vefat ettiği ayı takip eden aybaşında maaş ödemesi yapılır.
Ölüm aylığı, sigortalının vefat etmesi durumunda geride kalan hak sahibi konumundaki eş ve çocuklara bağlanan aylık olarak belirtilmektedir.
SGK'nın 2011/58 sayılı Genelgesi'nin “9.1.1” başlıklı bölümünde ise; “Sigortalının dul eşi evlendiğinde, bağlanmış bulunan ölüm aylığı evlenme tarihini takip eden dönem başından itibaren kesilecektir.” ifadesi bulunmaktadır.
Maddeleri şu şekildedir; "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi ve çocuklarından her biri için ödenir."
Ödenen primleriniz için iade talebini Sosyal Güvenlik Kurumu'na giderek yapabilirsiniz. Bu taleplerde, kişinin bizzat kendisi olmalı ve dilekçe yazması gerekmektedir. SGK yapılan başvuru inceledikten sonra gereken şartların karşılanması durumunda prim iadesi nakit ve toplu olarak yapılabilir.
Banka ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile İlgili İşlemler
Emekli bir kişinin vefat etmesi durumunda, bankalara ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurularak ilgili düzenlemeler yapılmalıdır. Bankalar, emekli maaşının kesintiye uğramaması için ölen kişinin ölüm belgesi ve mirasçıların belgeleriyle başvuru yapmaları gerekir.
Sigortalıların ölümünden son- ra gelir veya aylıklarını haksız olarak bankadan çekmeye devam etmek fi- ili, Borçlar Kanunu kapsamında hak- sız fiil teşkil etmekte ve aynı zaman- da Ceza Kanunu kapsamında suç oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri