Sivilceleri sıkmayın, ovalamayın ve patlatmayın diyen uzmanlar, özellikle yüzdeki sivilceleri sıkmanın; bir enfeksiyon baş ağrısına, görüş kaybına, felçlere, bazen de ölümlere neden olabileceğini belirtti.
Özellikle cildin oldukça inceldiği ve kanlanma gösterdiği göz, burun ve ağız çevresinde gelişen aknelerin patlatılması; cilt altında yer alan toplardamar ve kılcal damarlara iltihabın yayılmasına, buradan da beyindeki toplardamar sistemi ile olan bağlantısı nedeniyle iltihabın kafa içine yayılmasına imkân vermesine ...
Sivilce sıkma ile çok çok nadir de olsa beyinde iltihaplanma, pıhtı atması ve felç gibi durumlar görülebilir. Göbek, bacak, sırt gibi bölgelerde meydana gelen sivilce ya da çıban gibi yaraları sıkmak felç açısından düşük bir risk barındırıyor.
Cilt için iyi olmasa da nadiren sivilce (akne) sıkmak normal bir durumdur. Sivilceyi (akneyi) sıkmak iltihabın yayılmasına neden olabilir ve sonuç olarak sivilceyi (akneyi) kötüleştirir. Açıkça söylemek gerekirse, konu cilde geldiğinde dokunmama politikası en iyi seçenektir.
Zekayi Kutlubay, sivilce sıkmanın zararlarını anlattığı açıklamasında, “Sivilce ya da akne, kıl ve yağ bezi ünitesinin iltihaplanmasıdır. Sivilcenin sıkılması ünitenin patlayıp iltihabın etrafa yayılmasına neden olabilir. Sivilceleri sıkmak, koparmak ve hatta ellemek dahi önerilmez.
İlgili 31 soru bulundu
Sivilce çeşitleri nelerdir? Sivilceler tek tip olmamakla beraber çeşit çeşit türü görülmektedir. Ergen sivilcesi, yetişkin sivilcesi, iltihaplı/iltihapsız sivilce, nodül/kist, papül/ pistül, beyaz nokta ve siyah nokta sivilce çeşitlerindendir.
Kutlubay, “Vücudun diğer bölgelerinde de sivilcelerin sıkılması enfeksiyon oluşması gibi sorunlara yol açabileceğinden aslında hiçbir sivilcenin koparılmaması ve sıkılmaması gerekir. Bu durum özellikle ortasında iltihap görülen sivilceler için geçerlidir. Bu iltihap kana karışırsa ciddi sorunlar oluşabilir.
Dermatologlar burun, ağız ve gözler arasındaki bölgeye 'ölüm üçgeni' adını veriyor. Bu alanda sivilce sıkmanın körlüğe, menenjite hatta felce bile neden olabileceğini söyleyen uzmanlar, ölümlere bile sebep olan vakalara rastlandığını ifade ederek ciddi sonuçlara karşı uyarıyorlar.
Beyaz noktalı ya da iltihaplı bir sivilce sıkıldığında bir miktar seröz sıvı ile ortaya çıkan madde içerisinde; ölü deri hücreleri, sebum adlı yağı, bakterileri ve inflamatuvar hücreleri barındırır. Seröz madde; vücudun dokuları tarafından üretilen, çeşitli proteinlerden ve sudan oluşan bir sıvıdır.
Her iltihap türü sivilce içerisinde bulunabilir. Sivilce patlatmak, iltihabın kana karışmasına yol açabilir. Özellikle tamamen patlamaya hazır olmayan bir sivilceyi sıkmak, deri altına daha fazla iltihap yayılmasına yol açabilir. Deri altına iltihap yayılması, sivilcenin geçmesini büyük bir oranda etkilemektedir.
Sivilceleri sıkmayın, ovalamayın ve patlatmayın diyen uzmanlar, özellikle yüzdeki sivilceleri sıkmanın; bir enfeksiyon baş ağrısına, görüş kaybına, felçlere, bazen de ölümlere neden olabileceğini belirtti. Dermatoloji Uzmanı Dr.Ata Nejat Ertek, sivilce ve önlemleri hakkında bilgiler verdi.
Sosyal Yaşamda Akne Nedeniyle Zorbalığa Uğramak
Özellikle şiddetli akne problemi yaşayan gençlerin “sosyal zorbalığa” maruz kalma ihtimali veya sosyal olarak dışlanma korkuları, sosyal fobiyi ve depresyonu tetikleyebilir.
Deri altında yer alan sivilcelerin kana karışma ihtimali oldukça yüksektir. Bu sivilceleri patlatmak ise ağrı ve acıya neden olur. İltihaplı sivilcelere müdahale etmek çok risklidir. Tüm sivilce türlerinin köklerinde çok fazla yağ, ölü cilt hücreleri ve ya bakterilerin tıkanması sonucu ortaya çıkıyor.
Bu noktada sivilcenin ne zaman patlamaya hazır olduğu, patlatmanın nasıl güvenli hale getirilmesi gerektiği ve en az zarar nasıl oluşur konularına değinerek patlatma işlemi yapılmalıdır. Ucu beyaz sivilceleri patlatabilirsiniz.
Sivilce patlatarak, cildinizde cilt lekelerine ve çukur gibi deformasyonlara neden olabilirsiniz. Cilt dokusunun zarar görmesi özellikle ilerleyen yaşlarda daha çok sorun çıkmasına neden olur. Sivilce patlatmanın bir diğer zararı da daha fazla sivilce oluşumuna zemin hazırlamasıdır.
Özellikle sıcak tampon ile kör sivilceler giderilebilir. Pamuk ve ya sargı bezi sıcak suya batırılıp iyice sıkılmalıdır. Bu şekilde kör sivilcenin üzerine sıcak tampon uygulanır. Antiseptik özelliği olan elma sirkesi tonik gibi kullanıldığında sivilceli bölgedeki enfeksiyonu ortadan kaldırır.
Popo derinizde yağ bezleri bulunsa da genelde sivilce yapmaya yetecek kadar yağ üretmezler. Onun yerine size nur topu gibi popo kızarıkları ve pütürcükleri olarak geri dönerler. Ağda, aşırı sıkı ve nemli kıyafetler, sürtünme ve terleme bu durumun sebebi olabilir.
Ufak bir iğneyi, alkol içinde sterilize edin. Beyaz sivilcenin tam ortasını iğne ile delin. Bazı durumlarda bu delme anında sivilce patlayıp akacaktır. Parmaklarınızla nazikçe aşağı doğru ve derinizin içine doğru basınç uygulayın.
Karbonat. Karbonat ve suyu karıştırarak krem kıvamında bir karışım elde edin. Gece yatmadan önce bu karışımı yüzünüze sürün ve gece boyu böyle kalmasını sağlayın Kalktığınızda ılık su ile durulayın.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) deprem anında hayat üçgeni oluşturulmasına yönelik şu şekilde bir çağrıda bulunuyor: "Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.
Yaşam üçgeni dediğimiz şey buzdolabı, çamaşır veya bulaşık makinesi, sandalyelerle desteklenen masa altları gibi sizi enkazdan koruyabilecek alanlara sığınmak anlamına geliyor. Bu pozisyonu aldıktan sonra bir süre yardımın gelmesini bekliyoruz.
Yaşam üçgeni, deprem anında uygulanabildiği durumda enkaz altından sağ çıkmamızı sağlayacak en önemli deprem önlemlerinden biridir. Evlerimizin içinde hayatta kalacağımız kadar büyüklükteki boşluklara hayat üçgeni denir.
Akne ya da diğer adıyla sivilce, ciltteki yağ bezleri ve kıl köklerinde meydana gelir. Sivilcenin (aknenin) oluşumunu en kısa şekilde anlatmak gerekirse, ciltteki gözenekler, derinin altındaki folikül adı verilen kanalların dışa açılan ağız kısmıdır. Bu kanallara, yağlı bir sıvı olan sebumu üreten yağ bezleri bağlanır.
Geçmeyen sivilce sebeplerinin birbirinden farklı etkenler olduğunu söylemek mümkündür. Genel olarak sivilce sorunu; stres, düzensiz beslenme ve hormonal değişikliklerden ileri gelir. Ancak uzun süre geçmeyen sivilceler söz konusuysa bu durumun ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olma ihtimali olabilir.
Kör Sivilce Üzerine Sıcak Kompres
Kör sivilce üzerine sıcak uygulama yapmak, “Yüzdeki kör sivilce nasıl geçer?” sorusuna cevap olabilir. Isı, cilt gözeneklerini açarak sivilce içindeki iltihabın cilt yüzeyine yaklaşmasını sağlar ve bir uç oluşturarak sebum, ölü hücreler ve bakterilerin dışarı çıkmasına destek olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri