Böyle bir uygulama faiz değildir, caizdir.
Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz.
Investing.com - Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, vadesiz mevduatın dinen uygun olmadığını söyledi.
Bu bölümde çalışan kişinin çalışması karşısında aldığı ücret de caizdir. 29- Faizli bir muamelede fazlalığı ödeyen kâfir ise, onun malı muhterem değildir. İster banka yabancı olsun ister başka biri, bu durumda daha önce de belirtildiği gibi, bu fazlalığı almak Müslüman biri için caizdir.
Evet, caizdir, dinen bir sakıncası yoktur.
İlgili 27 soru bulundu
Türkiye'de Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Ziraat Katılım, Emlak Katılım ve Vakıf Katılım bankaları İslami esaslarda faizsiz kredi desteği veren bankalardır. Bu bankalar ihtiyaç, konut, taşıt gibi finansman türlerinde tüketicilerin ihtiyaçlarına İslami usullerde destek sunmaktadır.
Müslüman başka birisinin malını ancak bir mal veya iş karşılığında alabilir. Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak demektir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılmıştır.
Dâr-ül-harbde, yalnız kâfirlerden faiz alan bir bankaya para yatıran bir müslümanın, bu paranın faizini alması helal olur. Bu bankadan ödünç para alıp faiz verenlerin hepsi müslüman ise, bankaya yatırılan paranın faizini almak haram olur.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslam'a uygun olduğunu duyurmuştu.
" diyanet işleri yüksek kurulu başkanlığı, vadeli mevduat hesaplarına para yatırmanın dini hükmünü açıkladı. "faizli mevduat hesaplarına bilerek ve isteyerek para yatırmamalı" diyen diyanet, "bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.
Vadesiz hesaplarda bulunan paralara, vadeli hesaplarda olduğu gibi faiz işletilmediği için vadesiz hesap para biriktirme amacına uygun bir hesap türü değildir.
İslam'ın getirmiş olduğu genel finans, iktisat ve ticaret esaslarına aykırı olmamak kaydıyla kâr-zarar ortaklığı adı altında yürütülen kurumsal ya da bireysel ticari işlemlerde ve bu işlemler sonucunda elde edilen kârın katılımcılar arasında paylaşılmasında dinen bir sakınca yoktur.
Bakara suresinin 275 ayetinde “Kim faizciliğe. dönerse cehennemden çıkamayacaklar”der Allah-u. Teala.MB başkanı aklınca faizi 16'dan 15'e, 1 puan. düşürerek cehennemden kurtulamaz.
“Artma, çoğalma, nemâ, gelişme” gibi anlamlara gelen bir sözcüktür. Riba ise fıkıh literatüründe genellikle “karşılıklı borç yükleyen akitlerde, taraflardan biri için şart koşulan, karşılığı bulunmayan (haksız) fazlalık” olarak tanımlanır.
“Faizin İslam'da kesin olarak haram kılındığı” yönünde fetva veren ve sık sık bu fetvasını yineleyen Diyanet, “faiz” sözcüğünü kullanmamak içinse “gecikme bedelleri” tanımını kullandı. Bu kalemde Diyanet'in 2022 geliri ise 677 bin 244 lira oldu.
1) Türev nitelikli işlemler: Yani kasada da başka bir yerde de altın bulunmadığı halde, elektronik ortamda veya kâğıt üzerinden kaydi şekilde altın alım ve satımı, hatta fon işletimi yapılmaktadır. Bu tür işlemler fıkhın konuya ilişkin birçok kuralının ihlalini barındırdığından fıkhen caiz değildir.
Altın alımında banka mı yoksa kuyumcu mu tercih edileceği, yatırımcının ihtiyaçlarına ve tercihlerine bağlıdır. Eğer fiziki altına sahip olmak ve onu görebilmek önemliyse, kuyumcu tercih edilebilir. Ancak, güvenlik ve saklama konularında endişeler varsa, banka altını ve hesap altını daha uygun bir seçenek olabilir.
Evet, bir mahzuru yoktur. Sual: Seadet-i Ebediyye'de, (Hiçbir ülkede, hiçbir kimseden, bankadan ve kooperatiften, zaruret olmadıkça, hiçbir sebeple ödünç para alıp, faiz ödemek caiz değildir) deniyor.
Oysa Allah, alışverişi helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah'a kalmıştır. (Allah, onu affeder.)
İslam'a göre faizin her çeşidi haramdır (Bakara, 2/275-279; Buhari, Libas, 96; Müslim, Müsakat 105, 106). Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak veya vermek caiz değildir.
İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.
Bunun için “ticaret” ve “faiz” kavramları, ilgili diğer kavramlarla birlikte Kur'an sünnet bütünlüğü içinde ele alınmıştır. Öncelikle Kur'an'da yasaklanan faizin “borçtan gelir elde etme” yöntemi olduğu ve bu açıdan diğer ticari faaliyetlerden ayrıldığı tespit edilmiştir.
Faiz haramdır; çünkü İslam'ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan “Hak” kavramına aykırıdır. Faiz kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar. Kazanıyorum zannederken aslında kaybeden bireyi ve birbirine güvenini yitiren toplumu felakete sürükler.
Ve men Ade, kim dönerse deki dönülen şey faiz hakkında, alışverişte faiz gibidir itikadına (kasdedilen faiz de alışveriş gibidir manasıdır) dönülmesidir. Bu çerçevedeki bir anlayış üzerine faiz yemek küfürdür ve sahibi ebedi cehennemliktir. Helal kabul etmeden faiz yiyen büyük günah sahibidir, kafir değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri