Mirasçılık belgesi (veraset ilamı) almış olan vatandaşlara mirasçısı olunan kişinin hangi bankalarda mevduat ve katılım fonu hesabı olduğu bilgisi "Murise Ait Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama" isimli e-Devlet Kapısı hizmeti üzerinden sunulmaktadır.
Murisin bankalarda bulunan hesaplarına ulaşılabilmesi için Medeni Kanun hükümlerine göre mirasçı veya vekilinin yetkili olduğunu gösteren belgeler ile doğrudan ilgili olduğu düşünülen banka şubelerine başvuru yapılması gerekmektedir.
Veraset ve intikal vergi beyannamesi doldurularak vergisinin hesaplanıp yatırılması gerekir. Özetle mirasçılar banka şubesine başvurarak veraset ilişiği yoktur yazısını alacak ve mirasçılık belgesiyle de birlikte giderek murisin bankadaki parasını payları oranında çekebilecekler.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
-Yakınınızdan miras kalıp kalmadığını öğrenmek için ilk olarak 'www.turkiye.gov.tr' internet sitesine girmeniz gerekiyor. -Sonra kullanıcı bölümünden kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak giriş yapın. -Ana sayfada bulunan arama butonuna 'veraset ilami sorgulama' yazmanız yeterli.
İlgili 35 soru bulundu
Veraset ilamının noterlikçe düzenlenmesi halinde talep edenin ödeyeceği harç miktarı 2021 yılı itibariyle 136,00 TL'dir. Miras sorgulama günümüzde e-devlet şifreleriyle yapılabilmektedir.
MİRAS SORGULAMA KAYIT BULUNAMADI NE DEMEK? Veraset ilamı sorgulama uygulamasında, tarafınıza miras kalıp kalmadığını öğrenebilirsiniz. Sorgulamayı yaptıktan sonra eğer miras sorgulama kayıt bulunamadı ifadesi çıkıyorsa bu durum sorgulattığınız kişiden şahsınız için bir miras kalmadı demektir.
Öncelikle bireysel emeklilik bakiyenizi sorgulamak için e-devlet sistemine giriş yapmalısınız. TC kimlik numaranızı ve şifrenizi girdikten sonra arama motoruna “Takasbank” yazın. En üstte açılan sekmeye tıkladığınızda sistemde birikmiş paranız olup olmadığını görebilirsiniz.
Kısacası hesaplarınızdaki detayları göremeyeceksiniz. Paylaşılan bilgilere göre bu hizmet Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu iş birliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden kullanıcılara sunuluyor.
Bankanın müşteri hizmetlerini aradıktan sonra hesap dökümünü istediğini e-posta olarak istediğini söyleyip, onların istediği bilgileri verdikten sonra e-posta üzerinden çıkarabilirsin. Hesap hareketleri dökümünü almanın son yolu ise müşterisi olduğun bankanın en yakın şubesine giderek hesap dökümü istemek.
Bankada miras kalan para mirasçılar tarafından çekilebilir ve mirasçıların bu parayı çekmesi ile ilgili herhangi bir süre yoktur.
Kişinin ölümü üzerine bankadaki parası üzerine tüm mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olurlar. Türk Medeni Kanunu'nun 640. Maddesine göre bu ortaklık mirasın paylaşılmasına kadar sürer. Paylaşmaya kadar hiç kimse bankadaki paraya dokunamaz.
Miras Kalan Paranın Dava Yoluyla Alınması
Mirasçılar ortak hareket etmezlerse veya anlaşmazlığa düşerlerse o zaman bankada kalan miras para sadece dava yoluyla alınabilecektir. Miras nedenli ortaklığın giderilmesi davasıyla bankada kalan para alınabilecektir.
Aslında icra ve mahkeme dosyalarında, banka kayıtlarının istenmesini gerektiren uyuşmazlık dışındaki konularda kayıtlar üzerinde inceleme yapılmamaktadır. Bu nedenle kayıtların yetkili icra dairesi ve mahkemeye gönderilmesi gizlilik açısından pek de önemli değildir.
Sosyal Güvenlik Kurumu SGK'nın istediği kişilerin hesap bilgilerini talep etmesini sağlayan tebliğ 1 Ağustos'ta yürürlüğe girdi. Bu yeni uygulamaya göre SGK, bankalardan istediği kişilerin hesap bilgilerini, iş ve ev adreslerini öğrenebilecek.
Müşterek hesaptaki paylar, aksi iddia edilip kanıtlanmadıkça birbirine eşittir. Mevduat hesabı birden fazla kişiye ait ise, mudilerden birinin ölümü halinde, aksine sözleşme yoksa hesaptaki paralar eşit paylara bölünecek ve hayatta kalan mudiye kendi payı ödenebilecektir.
Bu, olağan dışı görülen ve bankanın kaynağını anlayamadığı ticari işlemler için geçerlidir. Banka memuru, yapacağınız ticari işleminin nedenini paranın nereden geldiğini ve ne için kullanılacağını sormakla yükümlüdür.
Kullanılmayan banka hesaplarının faal dışı olarak etiketlenmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süre 10 yıldır. 10 yılın ardından bankalar hesaplarla ilgili işlem başlatırlar.
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu (“MASAK”) bankacılık işlemlerinin de dahil olduğu finansal işlemlerin hukuka uygunluğunun denetlenmesi amacıyla kurulmuş bir teşkilattır.
E-DEVLET ŞAHIS ÖDEMELERİ SORGULAMA
e-devlet'e TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. Arama alanına ister SGK yazın burada yer alan hizmetler içerisinden “şahıs ödemeleri sorgulama” sekmesine tıklayın, isterseniz de arama alanına direkt “şahıs” yazarak ilgili hizmeti seçin.
E-Devlet'e girip Takasbank yazarsanız karşınıza çıkan ekrandan birikmiş paranız olup olmadığını görebilirsiniz. Eğer BES bakiyeniz varsa ilgili sigorta şirketine ulaşarak biriken parayı çekmek için talep oluşturabilirsiniz. Bir diğer biriken para öğrenme ekranı ise Şahıs ödemeleri.
İlk olarak e-Devlet'e giriş yapın. Arama kısmına gelin. Arama kısmına “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazın. Karşınıza ilk çıkan sonuca tıklayın.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Muris Adına Tapu Bilgileri Sorgulama hizmeti e-Devlet Kapısı'nda açıldı. Söz konusu hizmet ile vatandaşlarımız miras bırakan kişinin tapu bilgilerini listeleyebilecekler.
kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle sayfaya giriş yapabilirsiniz. Daha sonra e devlet hizmetler bölümünden "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü"nü bulmalısınız. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün sunduğu hizmetler arasından "Tapu Bilgileri Sorgulama" başlığını seçmelisiniz.
Veraset İlamının Noterden Alınması
İlgili nüfus kayıtlarının yeterince açık olmadığı, bundan dolayı miras bırakan ile soy bağının veya yasal mirasçılığın sistemdeki nüfus kayıtları aracılığıyla tespit edilemediği durumlarda da, belge noter tarafından düzenlenemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri