Bankalar kredi değerlendirmelerinde mali tabloları ve finansal performansları inceler. Öte yandan bu performansları destekleyici diğer unsurlar şirketin geçmişi, ortakların kimlerden oluştuğu, ortaklıkların sık değişip değişmediği, ortakların piyasadaki itibarları son derece önemli konulardır.
Bilanço denk olmak zorundadır. Bir başka deyişle bankanın aktifi ve pasifine eşit olmalıdır. Bir bankanın aktifinde likit varlıklar, menkul kıymetler, krediler, duran aktifler ve diğer alacaklar yer alırken; bankanın pasifinde mevduat, mevduat dışı kaynaklar, diğer yükümlülükler ve özkaynaklar yer almaktadır.
Banka bilançolarının aktifinde yer alan kalemler, genel itibariyle Likit Aktifler, Krediler, Donuk Aktifler ve Diğer Aktifler olarak dört grupta toplanmaktadır. Aktifte yer alan bu kalemler, yani bankanın varlıkları içinde en yüksek tutara sahip olan kalemler ise Likit Aktifler ile Kredilerdir.
Bankalar, başvuru sahiplerinin çekilen krediyi geri ödeme becerilerini, başvuru sahibinin belgelenebilir gelirleri, zorunlu harcamaları, harcanabilir geliri ve kredi notu gibi verilere dayanarak değerlendirir ve kredi başvurusunu olumlu veya olumsuz sonuçlandırır.
Mizan denildiğinde anlamamız gereken; çıkarıldığı tarih itibarıyla çalışmış tüm hesapların kümülatif borç ve alacak toplamları ile kalan bakiyelerini Tek Düzen Hesap Planında gösterilmiş sıralama usulüne göre özetlemektir. Bu işlem aynı zamanda tüm finansal işlemlerin sonucunu ifade eder.
İlgili 16 soru bulundu
Mizan ve bilanço aynı mıdır? Mizan, şirket içinde kullanılan bir raporken, bilanço genellikle şirket dışındaki yatırımcılara ve finans kuruluşlarına verilir. Mizanın birincil işlevi, hesap defterlerindeki toplam alacak ve borçların birbiriyle dengede olup olmadığını görmektir. Her ay için bir mizan hazırlayabilirsiniz.
KKB puanı 0 ile 1099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en çok tereddütte kaldığı grup ise 1100-1499 arası puana sahip az riskli olarak görülen tüketicilerdir.
Kredi notunuz düşük olabilir
Bu not sizin kredi borcunuzu düzenli ödemenize göre artar ya da eksilir. Sizin üzerinize kayıtlı kredi kartı ve kredi borçlarınızdan dolayı size verilen bu not yüksekse, size kredi çıkması ihtimali de yüksektir. Eğer banka sizin notunuzu düşük bulduysa kredi başvurunuzu reddedebilir.
- Emekli vatandaşlar maaş müşterisi oldukları bankada gerekli bilgileri yer aldığından gelir belgesi sunmadan kredi çekebilme imkânına sahipler. - Sigortasız çalışan ve çalışmayan kişiler, bazı durumlarda memur veya esnaf tanıdıklarından birini kefil göstererek gelir belgesi olmadan kredi çekebilirler.
Haklar, Şerefiye, Kuruluş ve Örgütlenme Giderleri, AR-GE Giderleri, Özel Maliyetler ve Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar kalemlerinden indirimi gerekir. Bilanço'da yer almaz.
Borçlar: Bilanço içerisindeki borçlar, işletme borçlarını ve mali yükümlülüklerini temsil eder. Bu, kısa vadeli (ödeme süresi bir yıldan az olan ) ve uzun vadeli (ödeme süresi bir yıldan daha fazla olan) borçları kapsamaktadır.
Banka bilançolarında yer almayan ancak, taahhütler, garanti ve kefaletler, yabancı para ve faize ilişkin işlemler(Türev finansal araçlar) olmak üzere üç başlık altında toplanan bilanço dışı işlemler, bankaların performansını etkileyen önemli kalemler olmuşlardır.
Ödemeler bilançosu genellikle, bir ülkede yerleşik kişilerin belirli bir dönem boyunca yabancı ülkede yerleşik kişilerle yaptıkları tüm ekonomik işlemlerin sonucunu gösteren sistematik bir kayıt biçiminde tanımlanır. Ödemeler bilançosu kayıtları genellikle bir yıllıktır.
VARLIKLAR: İşletme sahip ya da sahiplerinin işletmeye koyduğu ekonomik değerlerdir. Örnek olarak nakit(para), çek, demirbaş(bilgisayar,masa,sandalye), bina,arazi ve arsa. BORÇLAR: Üçüncü kişilerin(satıcı gibi) işletme varlıkları üzerindeki haklarını ifade eder.
Ödemeler bilânçosunun temel hesap grupları, Cari İşlemler Hesabı, Sermaye Hesabı ve Resmi Rezervler Hesabı olarak sıralanabilir. Ayrıca İstatistik Farklar diye bilinen tek kalemlik bir hesap da yer almaktadır. Sermaye hesabına ise sınır ötesi sermaye işlemleri kaydedilir.
Aynı anda kredi çekilebilecek banka sayısı ile ilgili yasal bir sınır yoktur. Hem kredi notunuzun hem de gelirinizin yüksek olması hâlinde aynı anda 3 ya da daha fazla bankadan kredi çekebilirsiniz. Söz konusu bankalara aynı gün içinde başvuru yapmanız da mümkündür.
Çekebileceğiniz maksimum ihtiyaç kredisi tutarı yasalarla sınırlandırılmıştır. Buna göre aylık taksit ödemeleriniz, belgelenebilir aylık gelirinizin %50'sini geçemez. Yüzde elliye kadar olan kısım için kredi kullanmanız mümkün.
Kredi skoru 1.500 ile 1.900 arasında olanlar kolaylıkla kredi alabilirler. KKB puanı 0 ile 1.099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en tereddütte kaldığı grup az riskli gruptur, yani 1.100-1.499 arası.
Kredi Notu; 1 - 699 çok riskli, 700 - 1099 orta riskli, 1100 - 1499 az riskli, 1500 - 1699 iyi, 1700 - 1900 çok iyi aralıklarında değerlendirilmektedir ve bankaların kredi vermesi için kredi notunun 1500 ve üstü olması gerekmektedir. Kredi notu 0-1900 puan arasında hesaplanır.
Riskli kredi notu kapsamında değerlendirilen; yani puanı 1 ila 699 arasında olan kişiler, bloke teminatlı kredi kartlarına başvuru yapabilir. Notu 700 puan ve üstünde yer alan banka müşterilerinin ise çalışma durumlarına ve gelir beyanlarına göre kredi kartı sahibi olmaları mümkün.
Kredi Notu 1 Ayda Kaç Puan Yükselir? Kredi notunuzu ayda en az 100-150 puan artırmanız mümkün.
Bu mizandan hareketle işletmenin finansal tabloları düzenlenir. 7.Finansal tabloların düzenlenmesi: Finansal Durum Tablosu (bilanço), Kapsamlı Gelir Tablosu, Nakit Akış Tablosu, Öz Kaynaklar Değişim Tablosu; kesin mizandan sonra düzenlenir.
Pasif hesaplar sisteme giriş yapamazlar ve dolayısıyla bu hesapların hiç bir özelliği kullanma yetkisi yoktur. İşlevsel hesaplar üst hesabının yönetimine bağlı kalmak şartı ile kendi alt hesaplarını sisteme ekleyebilir ve hesapları yönetme yetkisine sahip olabilirler.
Hesaplar 1, 2, 3, 4, 5 sayıları ile başlıyor ise hesaplar, bilanço hesabıdır. Bu sayılardan biri ile başlayan bir hesaba kayıt işlerseniz, bilançoya bilgi işlemiş olursunuz. Hesaplar 6 sayısı ile başlıyorsa hesap, gelir tablosu hesabıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri