Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran'da başlayacak. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar.
Tarih atılırken her zaman günün, ay ve yıldan daha önce yazılması gerekiyor. İlk olarak gün, sonra ay ve daha sonra yıl yazılır. 01.01.2021 şeklinde tarih atılma işlemleri gerçekleştirilmelidir.
Bilinen tarihi bir olayı anlatırken ay ve gün büyük harfle yazılmalıdır. Doğum Tarihi Nasıl Yazılır? Yazdığımız bir metin içinde tarih yazımı yaparken, zaman birimi en kısa olandan en uzun olana doğru sıralamamız gerekir. Yani bu sıralamanın gün, ay ve yıl şeklinde yazılması doğru olanıdır.
Tarihlerin arasına nokta konulabilir. Tarihlerin yazımı sırasında gün, ay ve yılın arasında nokta ya da eğik çizgi konulması gerekir. Örneğin 13.09.2022 ya da 13/09/2022 gibi yazım şekli doğru bir şeklidir.
Tarih; gün, ay ve yıl olarak rakamla yazılır. Ay ve gün iki haneli, yıl ise dört haneli olarak düzenlenir. Ay adları, harfle de yazılabilir. Bu durumda gün, ay ve yıl arasına herhangi bir işaret konulmaz.
İlgili 40 soru bulundu
Tarihlerin yazılışında gün, ay ve yılı gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur: 29.5.1453, 29.X.1923. vb. UYARI: Tarihlerde ay adları yazıyla da yazılabilir. Bu durumda ay adlarından önce ve sonra nokta kullanılmaz: 29 Mayıs 1453, 29 Ekim 1923 vb.
Dilekçenin hangi tarihte verildiğini bilebilmek için, dilekçede tarihin bulunması gerekir.Tarih gün, ay ve yıl olarak rakamla yazılır. Ancak, ayın yazı ile yazılması da mümkündür. Tarihin rakamla yazılması durumunda gün, ay ve yıl arasına eğik çizgi (/) ya da nokta (.) sembolü konulur.
4) Tarih yazılırken gün/ay/yıl rakamlarının arasına nokta (.) veya eğik çizgi (/) konur. Örnek; * 24.07.2020 tanıştığımız gün olarak tarihe geçecek.
Tarih bildiren rakamlardan sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır. Örnek: " Atatürk 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı." "23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır." "30 Ağustos'ta müthiş bir zafer kazanılmıştır."
15. Tarihlerden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır. Saatlere gelen ekler de kesme işaretiyle ayrılır. Eklerin okunuşu son sayının okunuşuna uyar.
Bu kelimenin doğru yazılı “art arda” şeklinde kullanımı oluyor. Yani sıklıkla yapılan yazım yanlışı “ard arda” bu kelimenin yanlış yazımı oluyor.
Romen rakamları tarihî olaylarda, yüzyıllarda, hükümdar adlarında, tarihlerde ayların yazılışında, kitap ve dergi ciltlerinde, kitapların asıl bölümlerinden önceki sayfaların numaralandırılmasında, maddelerin sıralandırılmasında kullanılır: II. Dünya Savaşı; XX. yüzyıl; III. Selim, XIV.
Hafta Sonu Kelimesinin Doğru yazılışı
Hafta sonu kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta sonu" şeklindedir.
Türk Edebiyat kelimesi TDK sözlük içerisinde büyük harf başlayarak yazılmaktadır. Kelimelerin başına gelen büyük harfler sözcüğün özel isim olma niteliğini de ön plana çıkarmaktadır. Türk Edebiyatındaki E harfi Büyük mü Küçük mü? Türk Edebiyatı kelimesindeki E harfi büyük yazılmaktadır.
TDK'ya göre her gün kelimesinin doğru yazılışı "her gün"dür.
Yüzyıl Kısaltmasına Gelen Ekler Nasıl Yazılır? TDK'nin Kısaltmalar Dizini'nde “yüzyıl” sözcüğü “yy.” şeklinde kısaltılmıştır. Kısaltmanın sonunda nokta kullanılmış. TDK'nin kısaltmalar ile ilgili yazım kurallarında belirttiği gibi “sonunda nokta bulunan kısaltmalara gelen ekler kesmeyle ayrılmaz.”
BUGÜNKÜ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin bugünkü mü, bu günkü mü olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı bugünkü şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
Aynı bilgiler ve örnek kısaltmalar, 1948 (TDK, 1948, XIX-XL), 1956 (TDK, 1956, XI-XXV), 1957 (TDK, 1957, XI-XXV) ve 1960'ta (TDK, 1960, XI-XXV) da yer almıştır.
Türkiye'de tarihler GG.AA. YYYY (25.10.2022) veya "GG <ayın adı> YYYY" (küçük endian formatı, 25 Ekim 2022) şeklinde yazılır. Ay adları için kısaltmaların kullanılması nadirdir. Pazartesi haftanın ilk günüdür.
Bir sözcüğün ya da bir durumun iki anlamı da taşıyabileceğini belirtmek için eğik çizgiye ihtiyaç duyulmaktadır. Tarihleri yazarken gün ay ve yılın arasına konarak bu kavramların birbirinden ayrılması sağlanmaktadır. Sıralama ise gün/ay/yıl şeklindedir.
KISA ÇİZGİ (-) Bir olayın başlangıç ve bitiş tarihleri arasında kullanılır. “Bu savaş, 1939 – 1945 yılları arasında olmuştur.” Birbiriyle ilgili ülke ya da kavram isimleri arasında kullanılır.
Eğik çizgi ( / )
Tarihlerin yazılışında gün, ay ve yılı gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur.
Yazılmış olan bir metin içerisinde tarih yazımının yapılması esnasında, zaman birimi olarak en kısa olandan başlayarak en uzun olana doğru olacak şekilde sıralamak gerekir. Bir başka deyiş ile bahsedilen sıralamanın gün, ay ve yıl biçiminde yazılması doğru olarak adlandırılır.
Bugün kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "bugün" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bu gün şeklindedir.
(2) Belgeyi imzalayanın adı ilk harfi büyük diğerleri küçük, soyadı ise büyük harflerle yazılır. Unvan, ad ve soyadın altına ilk harfleri büyük diğerleri küçük harflerle yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri