İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Keçiören Nüfus Müdürlüğüne yaptığı ziyarette, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile bir çalışma yapıldığını belirterek, "Bankalarda yeni kimlik olmadan işlem yapılamayacak" dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Keçiören Nüfus Müdürlüğünü ziyaret etti.
Kimlik fotokopisi ile resmi işlemler yapılamaz.
Konuyla ilgili hükümler, mevzuatımızda dağınık bir şekilde yer alıyor. Uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi de kimlik kartı hükmünde kabul edilmektedir. Yine bazı kurum ve kuruluşlarca verilen mesleki kimlik kartları da kendi mevzuatlarında resmi kimlik hükmünde kabul edilmektedir.
Tüm devlet dairelerinde, hastanelerde, vergi dairelerinde, belediyelerde, noterlerde, okullarda, Sosyal Sigortalar Kurumu'nda, İŞKUR'da geçici kimlik belgesi, kimlik kartı yerine geçer. Sınavlara girerken, yurt dışı seyahatlerinde, uçağa binerken gibi birçok durumda geçici kimlik belgesi geçerliliğini korur.
BANKA İŞLEMLERİ İÇİN YENİ KİMLİK KARTI GEREKECEK
BDDK ile bir çalışma yapıyoruz. Bankalarda yeni kimlik olmadan işlem yapılamayacak.
İlgili 33 soru bulundu
Kimlik alternatifleri nelerdir? Pasaport , Uçak mürettebatı belgesi, Demiryolu personeli kimlik belgesi, Gemici adamı cüzdanı, Nato kimlik belgesidir.
Bankalar, yeni ehliyetleri kimlik olarak kabul etmiyor ve bu nedenle işlem yapmıyor. Vatandaşların artık nüfus cüzdanlarını da taşıması gerekiyor.
Geçici kimlik belgesi ile şubelerimizden işlem yapmak isteyen müşterilerimizin, kps doğrulama servisi üzerinden belge numarası ve t. C. Kimlik numarası ile sorgulama yapılarak belge kontrolünün yapılması zorunludur. Bankamızda geçici kimlik belgesi ile işlem yapılmaktadır.
Açıklamada, yeni kimlik başvurusuna gerek kalmadan, e-devlet üzerinden geçici kimlik belgelerinin alınabileceği bildirildi.
e-Devlet kapısı üzerinden alınan belgeler, nüfus müdürlüklerinden alınan belgelerle aynı hukuki değere sahiptir.
1-Nüfus cüzdanı (T.C. Kimlik Kartı ) ya da kimliğini kanıtlayan Uluslararası aile cüzdanı, Ehliyet, Pasaport, Memur cüzdanı, Avukat kimlik kartı, Basın kartı, Yabancılara mahsus ikamet tezkeresi, Yabancı ülke kimlik kartı veya pasaportu belgelerinden biri istenir.
Resmi kurumlarda nüfus cüzdanı yerine sayılan ve kullanılabilen bazı belgeler vardır. Bu belgeler ile nüfus cüzdanınız yanınızda olmadan da resmi işlemleri yapmanız mümkündür. Nüfus cüzdanı yerine kullanabileceğimiz belgeler arasında sürücü belgesi, pasaport, aile cüzdanı ve kimlik kartı vardır.
Depremden etkilenen illerimizde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan afetzede vatandaşlarımız, kendisi, veli ya da vasisi olduklarının geçici kimlik belgesini e-Devlet'ten barkodlu alabiliyor. E-Devletten alınan barkodlu geçici kimlik belgesi üç ay yeni kimlik kartı alınıncaya kadar geçerli.
Çalınan kişisel veriler ve kimlik bilgileriyle adınıza banka hesabı açılabilir, yeni telefon hatları alınabilir, kredi çekilebilir, şirket kurulabilir, interaktif bankacılık işlemleri gerçekleştirilebilir. Bu işlemlerin bazılarını ve daha fazlasını yapabilmek için sadece çalıntı kimlik bilgileri yetmez.
Kimlik bilgileri çalınan bir kişi zaman kaybetmeden Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuru yapması gerekir. Başvuru yaparken suçlu biliniyorsa belirtilmeli ve ceza alması için ayrıca şikayet dilekçesi verilir. IP numaralarından tespit edilerek ise suçlular yakalanabilir.
Devletin resmi kişisel bilgi sorgulama adresi E-Devlet sorgulamaları ile kişisel kimlik bilgilerinizi sorgulayabilirsiniz. E-Devlet sitesi üzerinden hakkınızda açılan davalar, sim kartlar veya herhangibir vergi cezası kolayca sorgulanabilir.
Geçici kimlik belgesi de nüfus cüzdanı yerine geçer ve tüm işlemler yine bu belge ile gerçekleştirilebilir.
Başvuru işlemi sırasında hemen alınabilen geçici kimlik belgesinin süresi iki haftadır. İki haftadan daha kısa bir süre içinde kimlik kartı sahibine ulaşabilir. Teslim alınan kimlik kartının ardından geçici kimlik belgesi kullanım dışı kalır.
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı uygulamalarında doğum, kayıp, mevcut kimlik kartının geçerlilik süresinin sona ermesi veya tahrifat sebebiyle kullanılamayacak durumda olması nedeniyle yapılan kimlik kartı başvurusunda yeni kart düzenleninceye kadar on beş gün geçerli Geçici Kimlik Belgesi düzenlendiği belirtilerek ...
•Geçici Kimlik Belgesi - Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı isteyenlere verilen Geçici Kimlik Belgesinin Geçerlilik süresi içinde ibraz edilmesi koşuluyla, Noterlik işleminde kullanılabilir. Nüfus cüzdanı - Noterlik işleminde kullanılabilir.Tapuda işlem yapılmasını gerektiren noterlik işlemlerinde kullanılması şarttır.
Soylu, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) ile çalışma yürütüldüğünü açıklayarak, "Bankalarda yeni kimlik kartı olmadan işlem yapılmaması hususunda bir çalışmayı devam ettiriyoruz. 2023'te bu protokolü imzaladıktan sonra yeni kimlik kartları hususunda BDDK ile bu anlaşmayı gerçekleştirmiş olacağız.
e-devlet sistemine giriş yapınız, Arama kısmına nüfus kayıt örneği yazdıktan sonra karşınıza çıkan ekranda gerekli onaylamaları yapın, Fakat unutmamanız gerekli olan bir unsur ise; e – devlet üzerinden nüfus kayıt örneği alma işlemini sadece bir defa gerçekleştirebilmenizdir.
Banka hesabı açmak için ilgili bankaya sadece kimlik ile başvuru yapılması yeterlidir.
Bakanlığımızın yeni hizmeti olan ehliyet bilgilerinin kimlik kartlarına yüklenmesi bugün resmen başladı. Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri'nden randevu alan vatandaşlar işlemlerini yaptırarak ehliyet taşımak zorunda olmaktan kurtuluyorlar.
*Ehliyet ve kimlik belgesinin birleştirilme işleminin yapılabilmesi için her iki belgenin de yenilenmiş olması gerekir. *Yeni kimlik kartı olup da eski ehliyet ile birlikte bu işlem yapılamaz. *Ehliyet ve kimlik belgeleri eski ise yenisi ile değiştirilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri