"Kartınız nakit işlemlerine kapatıldığı için işleminizi gerçekleştiremiyoruz" ifadesini aldığınızda bunun ne anlama geldiğini merak edebilirsiniz. Kredi kartınıza dönem borcunuzun %50'sinden daha az ödeme yapar ve bunu bir yıl içinde üç kez tekrarlarsanız kart borcunuz kapanana dek nakit avans çekimine kapatılacak.
Merkez Bankası, son zamanlarda kredi kartlarında nakit avans işlemlerinin artması sebebiyle kısıtlama getirildiğini açıkladı. 18 Mayıs 2023 tarihi itibariyle kredi kartıyla nakit avans işlemlerine limit sınırı getirildi. Çoğu banka ise kredi kartından nakit avans işlemini kapattı.
Menkul kıymet zorunluluğuyla birlikte çoğu banka, pazartesi gününden itibaren kredi kartından nakit avansı kapattı. Merkez Bankası (MB), 16 Mayıs'taki değişiklikle ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet zorunluluğu getirmişti.
Üst üste 3 kez ödenmeyen kredi kartları ise nakit kullanımına, mal ve hizmet alımına kapatılacaktır.
Alınan kararda, ek hesap ya da kredi kartından nakit çekiminde faizin diğer kredi türlerine göre (yüzde 1,36) daha cazip olması nedeniyle son dönemde yaşanan artış etkili oldu. Merkez Bankası'nın tebliğinin ardından bankalar 18 Mayıs'ta ya nakit avansı tümüyle kapattı da ya da 5 bin lirayla sınırlandırdı.
İlgili 21 soru bulundu
BDDK tarafından yapılan düzenleme doğrultusunda, 1 yıl içerisinde kredi kartı dönem borcunun 3 defa ya da daha fazla süreyle yarısından az kısmının ödenmesiyle kredi kartı nakit çekime kapatılıyor.
Merkez Bankası'nın, döviz talebini artırdığı endişesiyle ucuz faizli nakit avansı kısıtlamak için getirdiği uygulamadan yurttaş tepkisi üzerine vazgeçmesine rağmen bankalar taksitli avansı tamamen kaldırdı.
Tüm uygulamalar ortadan kaldırıldı ve eski sistemde olduğu gibi nakit avans sınırı konmadı ve bankalara da menkul kıymet tesisi zorunluluğu kalktı. Bunun yanında kuyum harcamalarında da oluşan sınırlar kaldırıldı ve menkul kıymet tesisi zorunluluğu ortadan kalkmış oldu.
Taksitli nakit avans işlemi için erken kapama ve bir taksitten az olamamak koşuluyla kısmi ödeme yapılabilmektedir. Erken kapama yapılması durumunda vadesi gelmemiş taksitler için ödeme tarihine göre faiz indirimi uygulanır.
Bu sebeple nakit avans borcu ödenmediğinde öncelikle gecikme faizi uygulanır. Ödenmeyen her dönem için gecikme faizi tekrar eder. Borcun asgari tutarını bir takvim yılı içinde üç kez ödemezseniz kredi kartınız nakit kullanımına kapatılır.
Ekonomi yönetimi döviz kurlarının serbest bırakılması kararını alırken, bankalar da nakit akışlarını dengede tutmak amacıyla kredi musluklarını kapattılar.
Yasal düzenlemeler kapsamında bir takvim yılı içerisinde en fazla 3 defa, asgari ödeme tutarının altında ödeme yapılan kredi kartlarınız ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri gerçekleştirilemez ve bu kredi kartı limitleriniz arttırılamaz.
Kredi notu, ücretsiz taksitli nakit avans ve Taksitli Para kullanımından doğrudan etkilenmez. Kredi notunuz ödemelerinizi düzenli yapmadığınızda düşer.
TCMB'den yapılan açıklamada kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde hiçbir sınırlama uygulanmayacağı belirtildi.
Nakit Avans Limiti Nedir? Nakit avans limiti, bankanız tarafından belirlenen kredi kartınızdan çekebileceğiniz maksimum nakit avans tutarıdır.
Nakit avans faizi kredi kartı faizi oranlarının üzerindedir. Çektiğiniz avansı ödemediğiniz her gün faiz işlemeye devam eder. Kısa zamanlı nakit ihtiyaçlarda kullanılabilecek bir yöntem olabilir fakat uzun vadeli olarak kredi kartından avans çekmek sizlerin zararına olacaktır.
Avansın tümü harcandığında beklemeksizin, bir kısmı harcandığında artan bakiye tutarı ile birlikte en geç 21 gün içinde DÖSİM'e harcama evrakları teslim edilerek kapatılmalıdır. Süre 30 günü geçerse cezai işlem uygulanır.
Taksitli nakit avans
Borcun ödenmesini aylara yaydığından en kolay ve kullanışlı yöntem olduğu söylenebilir. Eğer borcunuzu kısa vadede ödemeyecekseniz taksitli nakit avans kullanmanız sizin için daha avantajlıdır.
Avans verilmesini gerektiren ihtiyaçların ortadan kalkması halinde avansın veya kullanılmayan artıkların, son harcama tarihini takip eden 3 iş günü içinde bekletilmeden muhasebe birimi vezne veya banka hesaplarına iadesiyle mahsubunu yaparak hesabını kapatmak zorundadır.
Merkez Bankası'ndan yeni talimat: Kredi kartı nakit avans kararı kaldırıldı
Yasal düzenlemeler kapsamında bir takvim yılı içerisinde en fazla 3 defa, asgari ödeme tutarının altında ödeme yapılan kredi kartlarınız ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri gerçekleştirilemez ve bu kredi kartı limitleriniz arttırılamaz.
Nakit avans faiz oranı yüzde 1.36'u geçemez
Nakit avans faizi bankalar tarafından üç ayda bir Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenen akdi faiz oranını geçmeyecek şekilde belirleniyor.
Kredi kartınıza dönem borcunuzun %50'sinden daha az ödeme yapar ve bunu bir yıl içinde üç kez tekrarlarsanız kart borcunuz kapanana dek nakit avans çekimine kapatılacak. Gündemde kredi kartlarındaki bu yeni uygulama var.
Aradaki Fark Ne? Taksitli nakit avansı, nakit avanstan ayıran nokta ödeme sürecidir. Nakit avansta alınan borca günlük faiz işlerken taksitli nakit avansa aylık faiz işler. Nakit avans borcunuzu en hızlı ödemek sizin için kârlı olacakken taksitli nakit avansı seçtiğiniz vadede ödeyebilirsiniz.
Merkez Bankası diğer bankalara dedi ki "kredi kartı limiti belli bir seviyenin üzerinde olan vatandaş nakit avans kullanımı yaparsa, kredi türüne göre yapılan bu kullanımın yüzde 30 kadarını menkul kıymet tesisine dahil ederim". İşte bu da bankaların kredi kartı ile nakit avans uygulamasını sonlandırmasına yol açtı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri