Bebeğin anne karnında kakasını yaptığı nasıl anlaşılır? Ne yazık ki ultrasonda veya muayenede bunu anlamak imkansızdır. ultrasonda sıvıyı partiküllü görmek şüphelendirici bir bulgu olsa da bebeğin cildinden dökülen yağsı zararsız tabaka olan verniks de ultrasondaki sıvıyı partiküllü ve koyu gösterir.
Hafif yeşil bir su akciğerden kolayca temizlenirken, kıvamlı ve yapışkan bir madde solunum yollarında tıkanıklıklara yol açabilir. Mekonyum aspirasyonu sendromu ile bebekte solunum problemleri ve enfeksiyonlar olabilir, %3-5 bebek bu nedenle hayatını kaybeder.
Mekonyum aspirasyon sendromu (MAS) tanım olarak mekonyum boyalı amniyotik sıvı ile doğan yenidoğanlarda başka bir nedene bağ- lanamayan solunum sıkıntısı sendromu olarak tanımlanmaktadır.
Ağız içinde yeşil sarı renkli sekresyon, takipne, interkostal retraksiyon, siyanoz, akciğerde aşırı hava tutulumu, akciğerde raller MAS'ın klinik semptom ve bulgulardır.
Bu bağ kordon adıyla bilinir ve bebeğin her şeyidir. İhtiyacı olan tüm besinleri, kordon sayesinde almaya başlar. Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Annesi yavaşladığında bebek hareketlenmeye başlar. Ayrıca yemekte ya da öğün arasında bir şeyler yiyince, kandaki şeker miktarının artışına tepki olarak bebeğin hareketliliği artar. Yine anne adayı çok stresli ve gergin olduğunda adrenalin üretimi arttığından bebek hareketleri de artacaktır.
Doğumdan sonra ilk 3 gün bebeğin dışkısı mekonyum adını verdiğimiz, yumuşak, kahverengi-yeşil şekilsiz bir yapıdadır.
Buna ek olarak herhangi bir risk faktörü yok ancak günü gelmesine rağmen doğmamışsa (gün aşımı) geçen gün sayısıyla doğru orantılı olarak bebeğin mekonyumunu yapma riski artar. yani bebek 40 hafta 1 günlük iken bu risk daha az iken 42 haftalık iken çok daha fazladır.
Mekonyum aspirasyon sendromu ise MBAS ile doğan bebeklerin %2-10'unda görülmekte- dir. Son çalışmalara göre 37. gebelik haftasından büyük bebeklerde MAS sıklığı %0.4-1.8'dir. Gebelik haftası (GH) arttıkça risk artmaktadır ve 41-42. gebe- lik haftasından sonra sıklık %1.2-1.4'e yükselmekte- dir (1,3,4).
Doğumda bebeğin çıkması ve plasentadan ayrılmasıyla, bebek kendi hazır sindirim sistemi ve enzimlerini kullanmaya başlar. Anne karnında bebek 10-12. Haftada yutkunma hareketi ve yutmaya başlar. Bağırsak hareketleri ve ilk şeker sindirimi yine bu haftaya denk gelir.
Yenidoğa- nın intrauterin veya doğumda mekonyumu aspire etmesi ise MAS olarak ifade edilmektedir (5,10). Aspire edilen mekonyum, yenidoğanın sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir (11).
İlk Kaka (Mekonyum) ve İdrar
Normalde bebekler doğumdan sonra ilk 24 saat içinde kakalarını yaparlar. Bebeğin ilk kakası yeşil-siyah renkli, yapışkan kıvamlıdır. Bebek beslenmeye başladıktan sonra kakanın rengi ve kıvamı değişir.
İlk dışkı: Mekonyum
İlk kakanın rengi genellikle siyahtır ve yapışkan bir yapıdadır. Bebeğinizin anne karnında kaldığı süre boyunca bağırsaklarında birikmiş olan bu ilk dışkıya “mekonyum” denir. İlk birkaç gün kakanın rengi koyu renkli olur ancak sonraki günlerde rengi değişir.
Mekonyum aspirasyon sendromu (MAS) ise mekonyumla boyalı amniyotik sıvı (MBAS) ile doğan bebeklerin %2-10'unda görülmektedir. Gebelik haftası (GH) arttıkça risk artmaktadır ve 41-42. gebelik haftasından sonra sıklık %1.2-1.4'e yükselmektedir.
Mekonyum peritoniti, anne karnında barsak delinmesine (perforasyon) bağlı olarak mekonyumun karın içine geçmesi sonucu oluşan karın duvarı zarı iltihaplanmasıdır. Doğumdan hemen sonra muayenede karın şiş ve gergindir. Karın duvarında kızarıklık ve ödem görülür.
Siz karnınıza dokundukça kendini güvende hissediyor
Kucaklanma ve sarılma duyusu ile bebek vücudunu kıvrık pozisyona getirir, ellerini orta hatta birleştirir. Parmaklarını emer ve bu şekilde kendini güvende hisseder. Rahim içindeki sabit ve nötr olan sıcaklık da güven duygusunu arttırır.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
Bebeğin amniyon sıvısı bebeğin idrarıdır. Genelde 9. haftadan itibaren, bebeğin böbrekleri idrar üretmeye başlar. Bebek idrarı yapmaya başlayınca rahim içine boşalan amnion sıvısını yutmayada başlar. Böylece amniyon sıvısının dengesi sağlanmış olur.
Gebeliğin 42. haftasından sonra doğan bebeklere postmatür bebek denir. Bu bebeklerde mortalite oranı % 15' dir.
Bebek ters dönerse sezaryenle doğum yapılmalıdır. Bebeğin ters gelmesi durumunda normal doğum da yapılabilir ancak yüksek riskli ve zor olması sebebi ile pek tercih edilmemektedir.
Eğer bir bebek hayatının ilk 24 saati hiç idrar yapmadıysa bu böbrek hastalıklarının bir bulgusu olabilir. Aynı zamanda hayatının ilk günlerinde bebek yeterli anne sütü alamıyorsa susuz kalır ve buna bağlı idrar miktarı çok azalır.
Rahim her gün biraz daha genişlediği için anne adayında karın bölgesinde sertleşme ve ardından da belli rahatsızlıklar görülebilir. Zaman içinde karın bölgesinde yaşanan bu sertleşme anne adayı için bir problem olmanın dışına çıkar. Gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak yaşanan sertlik ve gerginlik daha normalleşir.
Gebelikte Bebeğin Vajinaya Vurması
Bebeğiniz gebeliğin yaklaşık 32. haftasına dek rahim içerisinde sürekli olarak pozisyon değiştirebilir. Bu nedenle bebeğin kasıkta hareket etmesi ya da bebek hareketlerini pelvik tabanda veya vajinada hissetmek oldukça doğaldır.
Annenin karnı tokken veya anne çikolata veya tatlı yediğinde bebek hareketlerinde artma hissedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri