Kira bedelleri götürülecek borçlardan olup, alacaklının ikametgahında eksiksiz ödenmesi gerekir. Bu nedenle banka tarafından kesilen havale giderinden kiracı sorumludur.
Banka hesabına havale ile yapılan kira ödemelerinde, havale ücreti kiracıya aittir ve havale ücreti kiraya verenden tahsil edilerek ödeme yapılırsa kiracı eksik ödeme yapmış olur.
Kiracı, kira bedelini elden veya ev sahibinin belirlediği bir yerde nakit olarak ödeyebilir. Bu yöntem, özellikle kiracının ev sahibine güven duyduğu durumlarda tercih edilebilir. Kiracı, kira bedelini banka havalesi veya EFT yoluyla ev sahibinin hesabına yatırabilir.
Kiracı, kira bedelini banka havalesi veya EFT yoluyla ev sahibinin hesabına yatırabilir. Bu yöntem, kira ödemesini kolaylaştırır ve ödemenin takip edilmesini sağlar. Kiracı, banka havalesi veya EFT yaparken, ödeme açıklamasında kira bedeli ve dönemi gibi bilgileri belirtmelidir.
(298 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği) Bankadan yapılmayan kira tahsilatları için, zorunluluklara uymayanlara her bir işlem için bu işleme konu tutarın yüzde 5'i tutarında özel usulsüzlük cezası öngörülüyor.
İlgili 38 soru bulundu
"Kiracının elinde yazılı bir delil olmalı"
Ev sahipleri kirayı bankadan yatırılmasından ziyade elden almak istediğini belirtebilir. Bu gibi durumlarda ödenen bedel karşılığı yazılı ve tarafların imzası bulunan bir belge alınmalıdır.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
Elden Ödenen Kiranın İspatı
Bir anlaşmazlık durumunda mahkeme önünde elden ödenen kiraların ispatı kiracıya düştüğü için kiracılar mutlaka elden ödeme karşılığında makbuz almalıdır. Esas olan kiracının kira ödemelerini yaptığına dair yazılı delil sunmasıdır.
Konut kiralarında ise bu zorunluluk her bir konut için 500 lira ve üzerindeki ödeme ve tahsilatlar için geçerli. Buna göre iş yeri kirasının her halükârda, konut kirasının ise 500 lira ve fazla olması durumunda banka aracılığıyla tahsil edilmesi gerekiyor.
Fakat bunun için, ilgili tadilat gerekli olmalı ve bu esnada kiracının evde yaşaması mümkün olmamalıdır. Bu şartlar olduğu takdirde, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır. Bunun için, sözleşme süresi dolunca kiracıya tahliye davası açılmalıdır.
Kiraya verenin ödemeyi kabul etmemesi halinde ve ardından PTT kanalı ile yapılan ödemeyi de geri çevirmesi durumunda kiracı ödeme yeri tayini için Sulh Hukuk Mahkemesine başvurmalıdır. Mahkemenin kararı doğrultusunda mahkeme tarafından tayin edilecek hesap numarasına kiracı, kira ödemelerini yapabilecektir.
Bankalar üzerinden ödeme gerçekleşirken açıklama kısmına “Kira bedeli” yazılmalıdır. Online işlemlerde, para transferi ekranında çoğunlukla bu seçenek otomatik olarak çıkmaktadır. Kiracı, kira bedelini banka ödeme talimatı ile gerçekleştirirken açıklama kısmında bu seçeneği işaretlemelidir.
Vergi ihbarı yazılı, tutanağa geçirilmek üzere sözlü, e devlet üzerinden başvuru suretiyle gerçekleştirilebilir. Ayrıca 189 Alo Maliye hattı aranarak da ihbarda bulunabilmektedir.
Kira her ay ödenebileceği gibi , bir senelik kira peşin olarak ta ödenebilir. Kiranın ne zaman ödeneceğinin sözleşmeye açık olarak yazılması gerekir.
Bu soruma Ali Güvenç Kiraz, “Mal sahibi ve kiracının sözleşme süresince taşınmazla ilgili taşınmazı sözleşmeye uygun tutmak ve kullanmak sorumlulukları var. Mal sahibinin gerçekten de hangi nedenle yapıldığı belli olması mümkün olmayan hesap kapatması bir suç değil” cevabını verdi.
Verilen süreye rağmen kiracı kira borcunu ödemez ise tahliye talepli dava açılır. Dava sonucunda verilen tahliye kararı icra dairesi vasıtasıyla sonuçlandırılır. Uygulamada çok pratik bir yöntem olarak görülmemektedir. 3. Borçlar Kanunu 362. maddesiyle yapılan bir düzenleme daha mevcuttur.
Tek meskeni kiraya vererek gayrimenkul sermaye iradı elde edilmesi ve eşe ait evde oturulması nedeniyle söz konusu mesken için indirimli emlak vergisi oranı uygulamasına imkân yoktur.
Net tutar 0,80'e bölününce (ya da 1,25 ile çarpılınca) brüt tutar elde edilir. Brüt tutarın %20'si ise vergi tutarıdır. Brüt kiranın %20'sini hesaplarken işlem kolaylığı sağlamak isterseniz brüt kirayı 5'e bölebilirsiniz. Mesela net 1000 TL olunca brüt 1000 x 1,2 = 1250 TL olur.
Bir kişi sahibi olduğu konutu kiraya verip kendisi de başka bir evde kiracı olarak oturabilir. Bu durumda olanlar kira gelirini beyan ederken ödediği kirayı, aldığı kiradan düşüp hiç vergi ödemeyebilir. Sadece evinizi kiraya verdiğinizi ancak sizin de kirada oturduğunuzu belgelemeniz gerekir.
Alo 175 Ev Sahibi Şikayet.
Kira sözleşmesinin yazılı olması şartı aranmadığından dolayı kontratın bulunmadığı durumlarda dahi kira sözleşmesi bulunabilecektir. Kiracı hukuka aykırı olarak tahliye edilemeyecek, haklarını kullanması engellenemeyecektir.
Kiracının kira bedelini geciktirme gibi bir hakkı bulunmamaktadır. Sözleşmede altına ortak olarak imza atılan maddelere uygun olarak davranmalıdır. Bu bağlamda kiracı kirayı ödemeyi en fazla kaç gün geciktirebilir? sorusunun cevabı kiracının kira bedelini ödemeyi geciktirme hakkı bulunmadığı yönündedir.
Örneğin, taraflar arasında 15 Ağustos 2019'da aylık 1.500 TL bedel karşılığında kira sözleşmesi akdedilmiştir. Bu kira sözleşmesinin yenilenme zamanı 15 Ağustos 2020 olmaktadır. Bu kira döneminde uygulanacak TÜFE temmuz ayına ilişkin değişim oranı ise %11.51 olarak öngörülmektedir.
Kiracı Zammı Kabul Etmezse Ne Yapılır? Kiracı zammı kabul etmezse kira sözleşmesinden kaynaklanan kira bedelini ödeme borcunu yerine getirmiş olmayacaktır. Sözleşmede kira artışına ilişkin hüküm varsa ev sahibi kiracıya ihtarname göndererek yeni kira bedelini ödemesi için en az 30 gün süre vermelidir.
FAHİŞ KİRAYA 3 YIL HAPİS CEZASI
İki yıla kadar olan suçlarda tutuklu yargılama yapılamazken, üç yılla haklarında soruşturma açılan fahiş kira artışına sebebiyet verenler, mahkemenin takdiri ile tutuklu da yargılanabilecekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri