Derz araları çok kararmışsa sirke, karbonat ve limon suyunu karıştırarak fayans aralarında bir süre bekletmeyi deneyin. Bu karışıma cüzi miktarda maden suyu da ekleyebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra diş macunu, limon tuzu, bulaşık deterjanı ve oksijenli su da derz temizliğinde kullanılan yöntemler arasındadır.
Saf sirkeyi yarı yarıya olacak şekilde ılık su ile karıştırın. Kirli derzlere bu karışımı uygulayın ve fırça yardımıyla temizleyin. Aynı işlemi sirke ve tuz kullanarak da yapabilirsiniz. Özellikle beyazlatma özelliği olan diş macununu derz aralarına sürün.
Özellikle de fayans aralarında oluşan siyah leke ve sararmalar, diş macunu ile giderilebilir. Kullanılmış, eski bir diş macununu, temizlemek istediğiniz derzlere sıkın ve 15 dakika kadar zeminde kalmasını sağlayın. 15 dakika sonra eski bir diş fırçası ile bu boşlukları fırçalayın.
KARBONAT VE SİRKE MUCİZESİ
Karbonat ve sirkeyi karıştırıp fayans aralarına dökün. Yaklaşık 10 dakika bekletin. Oluşan kabarcıklar fayans aralarındaki kirlerin sökülmesini sağlayacak.
Sirke: Sirke, fayans aralarını temizlemek için etkili bir malzemedir. Sirkeyi suyla karıştırarak sprey şişesine doldurun ve fayans aralarına sıkın. Birkaç dakika bekleyin ve ardından bir fırça yardımıyla fayans aralarını temizleyin.
İlgili 45 soru bulundu
Banyo ve mutfaklarda bulunan fayansların arası zamanla nemlenmeden ve rutubetten sararıp kararabilir. Eğer bu sararmalar zamanında temizlenmezse kalıcı hale gelebilir.
Derz araları çok kararmışsa sirke, karbonat ve limon suyunu karıştırarak fayans aralarında bir süre bekletmeyi deneyin. Bu karışıma cüzi miktarda maden suyu da ekleyebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra diş macunu, limon tuzu, bulaşık deterjanı ve oksijenli su da derz temizliğinde kullanılan yöntemler arasındadır.
Bunun için kabartma tozu ve suyu kıvamlı bir macun haline getirin ve derz aralarına sürün. Sonra sprey şişeye doldurduğunuz sirke ve su karışımını üzerine püskürtün. Kabarcıklanma bittikten sonra diş fırçası ile ovalayın ve su ile durulayın.
Karbonat ve Su: Birkaç kaşık karbonatı bir bardak su ile karıştırın. Karışımı derz aralarına uygulayın ve bir diş fırçası veya küçük bir fırça kullanarak fırçalayın. Ilık veya sıcak su kullanarak durulayın ve temiz bir bezle kurulama işlemini gerçekleştirin.
Pas lekelerinin üzerine limon suyunu uygulayarak 10 dakika beklemek gerekir. Ardından sert bir fırça ile leke yüzeyden çıkana kadar fırçalama yapılmalıdır. Bu işlem sonrasında pas lekesinin çıktığı görülecektir.
ELMA SİRKESİ VE TUZLA ETKİLİ TEMİZLİK
Elma sirkesinin içine bir miktar tuz dökün, karıştırın ve derz aralarına dökün. Ardından fayans aralarının temizliği için bir diş fırçası kullanın. Fırça ile boşlukları temizledikten sonra durulayarak tüm toz ve kirden arındırabilirsiniz.
Kağıt havlu üzerine veya yumuşak, temiz bir bez üzerine bir miktar WD-40 püskürtün. Bu bezi kullanarak sıyrık izlerinin bulunduğu döşeme alanlarını ovalayın. Ovalama sırasında çok sert davranmayın, işlemi küçük, hafif dairesel hareketlerle gerçekleştirin. Şimdi alanı temiz nemli bir bezle silin ve kurumaya bırakın.
Her derde deva sirke ve limon, banyo temizliğinde de sizi yarı yolda bırakmıyor. Duşakabinde günlük temizliğinizi yaptıktan sonra kireç lekesi gördüğünüz yerleri, temizlik bezinizin üzerine bir miktar elma sirkesi veya limon döküp, silin. Asidik yapıları sayesinde, çok fazla ovalamanıza bile gerek kalmayacak.
Derz araları çok kararmışsa sirke, karbonat ve limon suyunu karıştırarak fayans aralarında bir süre bekletmeyi deneyin. Bu karışıma cüzi miktarda maden suyu da ekleyebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra diş macunu, limon tuzu, bulaşık deterjanı ve oksijenli su da derz temizliğinde kullanılan yöntemler arasındadır.
- Temiz ve yumuşak olmayan bir bez çamaşır suyuna batırılmalı ve derz arasında gezdirilmelidir. Bir süre bekletilmeli ve daha sonra ılık su ile durulanmalıdır. - Fırça gibi sert yüzeye sahip bir temizlik ürünü ile beyazlatan deterjan kullanılarak derz araları fırçalanmalıdır.
Bunun için derz dolgu malzemesini bir kovaya döküp ardından yavaşça su eklemeniz yeterlidir. Toz haldeki derz dolgusunu ve suyu kovaya döktükten sonra bir mala yardımıyla iyice karıştırmalısınız. Bu işlemi daha hızlı yapmak için karıştırma ucu takılı bir matkap kullanmayı da tercih edebilirsiniz.
Saf sirke ve su eşit miktarlarda sprey özelliği bulunan bir şişenin içine dökülür. Derz ve dolgu olan kısımlardaki kir lekesi dikkate alınarak püskürtülür. Bu şekilde belli bir süre bekletilerek kir lekesi yumuşaması sağlanır. Derz temizliği için ardından diş fırçası ile fayans da dâhil olmak üzere ovalanır.
Fayanstaki kurumuş derz dolgu şöyle temizlenebilir;
Karbonat ve beyaz sirkeyi karıştırarak macun haline getirin ve derz dolgu lekelerine uygulayın. Bir bezi sıcak suya batırıp derz dolgu kalıntılarını ovalayarak silin. Karbonat ve sirke çözücü etkisi ile derz dolgu lekelerini yumuşatarak çıkmasını sağlayacaktır.
Özellikle kireç çözücü, tuz ruhu ve pas sökücü gibi güçlü ürünlerden uzak durmalısın. Çünkü yoğun kimyasallar hem fayanslara zarar verir hem de zaman içerisinde derz dolgusunu eritir.
Küflü yüzeye bir miktar beyaz sirke dökün ve kurumasını bekleyin. Ardından tekrar sirke dökün ve süngerle silin. Sonrasında suyla durulayın. Aynı yüzeye karbonat döküp eski bir diş fırçasıyla fırçalayın.
Küfü çıkarmak istiyorsanız, seyreltilmiş bir çamaşır suyu çözeltisini püskürtün ve fırçalayın. Bu işe yarayacak. Uzmanlar size lastik eldiven ve gözlük takmanızı söyleyecektir. Yapmalısınız, ancak bu sizi küften çok ağartıcı dan korumak içindir.
"BEYAZ SİRKE VE ÇAMAŞIR SUYU EN ETKİLİ İKİ ARAÇ"
Duştaki küf lekelerini çıkarmak için ise beyaz sirke ve çamaşır suyunu karıştırmak oldukça etkili çözüm. Banyo, evin en nemli bölümü olması nedeniyle küf oluşumuna müsaittir.
Gereğinden fazla kullanılan çamaşır suyu derz aralarının sararmasına neden olabilir.
Derz kalemi antibakteriyel bileşime sahip olup, bu sayede uygulandığı alanda bakteri ve küf oluşumunu önler, son derece hijyenik bir üründür. Derz kaleminin iyi sonuç vermesi içi, uygulanacağı derz alanının kuru ve temiz olmasına dikkat edilmelidir.
Bir sprey kabının yarısına beyaz sirke, diğer yarısına ise ılık su doldurulur. Birkaç dakika çalkalandıktan sonra fayanslara sıkılır. Ardından sert bir bez ya da bulaşık süngerinin sert tarafı ile ovulur. Fayanslarınızın ilk günkü kadar beyaz olduğunu görebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri